naciągnięte/nadwyrężone mięśnie i ścięgna

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasiek

Post autor: Kasiek »

też mam tak.:) Zawsze marznę w stopy i łydki..coś strasznego.Najgorzej jak jestem w spódnicy albo w sukience a wracam wieczorem jak już jest chłodno do domu..straszne to jest
lailana

Post autor: lailana »

dziś lekarz zdiagnozował u mnie uraz stawu skokowego, macie jakieś domowe sposoby na ulżenie sobie, oczywiście prócz trzymania stopy w cieple i maści rozgrzewających... :?: w pn muszę już wrócić do pracy więc chciałabym jak najszybciej dojść do siebie
arizona

Post autor: arizona »

to zależy jaki to uraz. jak naderwanie ścięgna, to na pewno unieruchomić ;)
lailana

skręcenie, mam unieruchomione bo inaczej nie mogłabym nawet leżeć
arizona

poza wymionymi przez Ciebie sposobami, to chyba niewiele można zrobić. przeczekać. ale jeśli dysponujesz funduszami, to zapisać się na krioterapię.
arizona

poza wymionymi przez Ciebie sposobami, to chyba niewiele można zrobić. przeczekać. ale jeśli dysponujesz funduszami, to zapisać się na krioterapię.
Ballerinaa

Post autor: Ballerinaa »

Moja kolezanka miala taki sam problem, pomagaly jej chlodzace oklady najlepiej woreczki z lodem badz oklady z preparatow przeciwobrzekowych.
lailana

okłady z lodu? wydawało mi się że wszelkie urazy trzeba ogrzewać....no ale mniejsza o to, mnie jak cosik bolało to zakładałam ocieplacze... ale teraz niewiele mi pomaga :sad:
Ballerinaa

Post autor: Ballerinaa »

Alez oczywiscie ze nie mozna tego rozgrzewac.U mojej kolezanki miejsce skrecenia strasznie spuchlo i zrobilo sie gorace pomagaly jedynie oklady chlodzace,z preparatow przeciwobrzekowych i stabilizator.Przynioslo to szybkie efekty bo juz po tygodniu mogla tanczyc.Najwazniejsze jednak jest unieruchomienie.
arizona

rozgrzewa się bóle mięśni i stawów oraz bóle reumatyczne. na uszkodzenia typu naderwanie ścięgna, skręcenie zwichnięcie stosuje się okłady z lodu. szybciej też goją się stłuczenia, bo zniszczona tkanka szybciej obumiera i daje miejsce nowej. dlatego najlepsza na urazy jest krioterapia (czyli tańsza wersja woreczek z lodem ;) )
ODPOWIEDZ