Jak sobie radzić z bólem?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Ja nie odczuwam, ale to jest możliwe, ponieważ jeżeli nie masz odpowiedniego wykręcenia to nie jesteś w stanie zrobić idealnej V pozycji. Wielu pedagogów nie zaleca dociskania stóp na siłę tylko na tyle, ile możesz, bo właśnie konsekwencją tego mogą być problemy z kolanami (właśnie wspominane łękotki..).
Po prostu musisz ćwiczyć:-) i nie dociskać na siłę (wiem, ze wielu nauczycieli tak kaze..)
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

a ja mam inny problem... 3 dni temu trochę mnie poniosło... i przez 4 godz. rozciągałam się, tańczyłam praktycznie bez przerwy do szybkich piosenek. na drugi dzien miałam oczywiście zakwasy, ale nie zniknęły. pod i nad kolanami wciaż są. i to jest straszne! nie mogę zrobić nawet przysiadu! co robić? :(
sisha945

Post autor: sisha945 »

3 dni to jeszcze mało czasu. ja kiedys mialam zakwasy prawie przez tydzien:P
mi pomaga gorąca kąpiel i ruch. przejdz sie i delikatnie porozciągaj. nie chodzi o szpagaty tylko pomału skłony itp.
Czajori

Post autor: Czajori »

Nataszaa, odpoczywać!

Ambicje ambicjami, ale ciało też musi się regenerować, a nie może tego robić, kiedy jest w ciągłym ruchu. Prawdopodobnie lekko nadwerężyłaś sobie co nieco. Jak już napisały dziewczyny, pomagają kąpiele rozgrzewające (jak zawsze wychwalać będę olejki do kąpieli "Malwa", można kupić w Rossmanie w saszetkach - rozgrzewające działają cuda na zakwasy) i delikatne ćwiczenia.

No i rozsądne dawkowanie ćwiczeń na przyszłość :694: Tako rzecze Ciocia Czajori :P
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

A co ze starą zasadą dwa razy cięższego ćwiczenia?;DDD
Proponuję pozmuszać dane mięśnie do kontrolowanego wysiłku. Intensywniej pooddychają, trochę się dotlenią i zakwasy znikną :)
Bicze wodne(na zmianę cieplą i zimną wodą), gorąca kąpiel, rozgrzewanie zmęczonych partii ciała... u mnie bardzo efektywne jest też rozciąganie.
:)
TheRytmiczka

Post autor: TheRytmiczka »

Mi, na wszelkie zakwasy i bóle mięśni pomaga, dokładnie tak jak napisała Kasia :)), jeszcze więcej ćwiczeń. Może i przepracowanie nie jest zbyt dobre, ale kiedy przestaniesz ćwiczyć kilka dni, to efekty które wypracowałaś wcale się nie utrwalą, może nawet po części powrócisz do poprzedniego stanu. Tak, jak mówią dziewczyny wszystko zależy od Ciebie i jeśli dasz radę to ćwicz :)
raisa

Post autor: raisa »

No właśnie ja też ostatnio mocno rozciągałam się i wzmacniałam mięśnie i odkryłam w sobie masochistkę ;). Poprostu wstaję rano i czekam aż będzie mnie coś boleć i tego samego dnia ćwiczę jeszcze więcej, mimo iż mnie strasznie boli. Może to być trochę niezdrowe i nie powinnam tak robić na dłuższą metę, ale jakoś mi się to spodobało. Poprostu czuję, że będę robić coraz większe postępy jeśli tak będę ćwiczyć (ale, tak wiem, do czasu....)
TheRytmiczka

Post autor: TheRytmiczka »

[b:404be45df3]raisa[/b:404be45df3], nie przejmuj się, nie ty jedna :) Mnie właśnie ból zaczął motywować do dalszych ćwiczeń. Mam wrażenie większego spełnienia i... czuję się lepiej. Przede wszystkim duchowo. :D
Mea

Post autor: Mea »

[quote:8b4b4fcc78="raisa"]No właśnie ja też ostatnio mocno rozciągałam się i wzmacniałam mięśnie i odkryłam w sobie masochistkę ;). [/quote:8b4b4fcc78]

Ja ostatnio sama się sobie zaczęłam dziwić, bo zamiast się cieszyć, że nie czuję wielkiego bólu podczas ćwiczeń na pointach, martwi mnie, że oznacza to, że za mało ćwiczę ;)
TheKasia

Post autor: TheKasia »

Jak czuję ból po rozciąganiu, to się cieszę, bo to znaczy, że coś się jednak dzieje w moich mięśniach... :D
ODPOWIEDZ