tancerka, modelka a człowiek
Na pewno fałszywe są przeliczniki z konkretną różnicą - typu dwóch podanych wyżej (Armido, czyli piewrszak o wzroście 120 powinien ważyć 0 kg? - zaznnaczam:pytanie nie jest złośliwe). Najbardziej sensowne jest wyliczanie [url=http://samozdrowie.interia.pl/dietetyka/karnet_news?tyt=Karnet%20dietetyczny&inf=537164]BMI[/url] -waga dzielona przez wzrost (w cm) do kwadratu. Nie słyszałam jednak nigdy jakie powinno być BMI tancerki (moim zdaniem ok. 16-17).
Zresztą waga wadze nierówna - mięśnie ważą więcej niż tłuszcz i osoba szczuplejsz, ale z rozbudowaną tkanką może ważyć więcej niż nieco tęższa (nie wiedziałam jakiego słowa użyć), ale za to z przewagą tłuszczu nad mięśniami. Po kolejne waga jest również zależna od masy kości.
Moim zdaniem nie ma żadnego idealnego przelicznika, ponieważ każdy człowiek ma inną budowę ciała.
Zresztą waga wadze nierówna - mięśnie ważą więcej niż tłuszcz i osoba szczuplejsz, ale z rozbudowaną tkanką może ważyć więcej niż nieco tęższa (nie wiedziałam jakiego słowa użyć), ale za to z przewagą tłuszczu nad mięśniami. Po kolejne waga jest również zależna od masy kości.
Moim zdaniem nie ma żadnego idealnego przelicznika, ponieważ każdy człowiek ma inną budowę ciała.
-
(ponownie) Armida
-
Dlatego też napisałam "TAK SIĘ MÓWI", bo ja również się do tego nie stosuję. II sposób w moim przypadku się sprawdza, mogę się kontrolować i jestem zadowolona, a wyliczając BMI zawsze wychodzi mi ze mam niedowagę :? . I to taką nawet 10 kilo. A wracając do różnicy 20 jednostek pomiedzy, to zauważ, że BMI wylicza się od 145cm, różnica 20jednostek zaczyna się od 160cm. Wszystko ma sens. BMI nie wylicza się dla dzieci o wzroście 120cm bo równiez wychodzą głupoty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
aankaa_baletnica=)
ta waga w BIM to jest jakieś nienormalne...... Wyszło mi ze przy wzroście 155 cm powinnam wazyc 48 kg........ A to chyba bzdura....... byłabym wtedy gruba...... i to bardzo. Moja koleżanka która wazy mnie więcej tyle i jest mojego wzrostu miałaby według BIM idealną wagę, a ona jest..... poprostu gruba....... Ja tez według BIM mam spora niedowagę.......
-
aankaa_baletnica=)
-
aankaa_baletnica=)
Margot Fonteyn w swojej autobiografii, o mężu Tito (dr. Ariasie):
"Dość wcześnie zauważył, że istnieją pewne podobieństwa między tancerzami i końmi wyścigowymi: muszą starannie ćwiczyć, mnóstwo jedzą, miewają problemy z kostami u nóg; prócz tego i tancerzy i konie malował kiedyś Degas. W jakiś czas potem Tito próbował wyjaśnić tę teorię pewnemu niepojętnemu dziennikarzowi, który w końcu napisał: 'Dr Arias oświadczył, że jego żona przypomina koński zad.' "
Touche!
:D
"Dość wcześnie zauważył, że istnieją pewne podobieństwa między tancerzami i końmi wyścigowymi: muszą starannie ćwiczyć, mnóstwo jedzą, miewają problemy z kostami u nóg; prócz tego i tancerzy i konie malował kiedyś Degas. W jakiś czas potem Tito próbował wyjaśnić tę teorię pewnemu niepojętnemu dziennikarzowi, który w końcu napisał: 'Dr Arias oświadczył, że jego żona przypomina koński zad.' "
Touche!
:D
-
aankaa_baletnica=)