Skurcze przy stawaniu na pointach :(
Skurcze przy stawaniu na pointach :(
Witajcie! :-) Otóż moim problemem są ciągłe skurcze podczas stawania na pointach. Ćwiczę w nich od niedawna (trenowałam 11 miesięcy w zwykłych baletkach) i myslę, że to ma jakiś związek. Znacie może jakieś ćwiczenia, które pomogą mi z nimi walczyć? Bardzo proszę o pomoc. :-)
Moim zdaniem to jest jeszcze nie przystosowana stopa do takiego obciążenia (mięśnie stopy, bo to tu łapią skurcze). Poleciłabym na chwilę obecną zrezygnowanie z ćwiczeń w pointach, ale za to robienie bardzo dużo ćwiczeń wzmacniających stopy: releve, ćwiczenia z gumą (jest o tym temat, poczytaj:-)), battement tendus (takie wolne, bardzo dokładne). Jak już będziesz miała silniejszą stopę, bardziej "przystosowaną" do wymogów baletu to skurcze nie będą łapać. Ćwicz codziennie, dużo, ale nie przesadzaj, a efekty przyjdą szybko:)
Nie wiem jak ćwiczysz, ale czy jesteś pewna, że masz dobrze rozgrzane mięśnie przed pracą w pointach? Może ocieplacze by też pomogły?
Polecam robić codziennie ćwiczenia. Lepiej zrobić trochę mniej, ale bardziej regularnie, da to lepsze efekty. A najlepiej robić mniej i z czasem zwiększać ilość/długość/intensywność wykonywanych ćwiczeń. Ja robię sobie przed spaniem takie krótkie ćwiczenia: zaczynałam od 10 point-flex z gumą na każda stopę, z czasem zwiększałam tą ilość, teraz (jakoś po pół roku) robię ok. 50 (30 razy powoli, potem drugą stopę, a następnie 20 razy szybko, chociaż co do ilości to często robię więcej na lewą stopę, bo niestety jest trochę słabsza od prawej). Oczywiście oprócz tego rozciąganie stopy, point-flex bez gumy, "kręcenie" stopami, zwykłe releve, tendu (tu możesz wykorzystać pointy i starać się tak zrobić, żeby platforma dotykała podłogi) i tym podobne. Przeglądnij sobie temat o gumie i o ćwiczeniach na podbicie :)
Polecam robić codziennie ćwiczenia. Lepiej zrobić trochę mniej, ale bardziej regularnie, da to lepsze efekty. A najlepiej robić mniej i z czasem zwiększać ilość/długość/intensywność wykonywanych ćwiczeń. Ja robię sobie przed spaniem takie krótkie ćwiczenia: zaczynałam od 10 point-flex z gumą na każda stopę, z czasem zwiększałam tą ilość, teraz (jakoś po pół roku) robię ok. 50 (30 razy powoli, potem drugą stopę, a następnie 20 razy szybko, chociaż co do ilości to często robię więcej na lewą stopę, bo niestety jest trochę słabsza od prawej). Oczywiście oprócz tego rozciąganie stopy, point-flex bez gumy, "kręcenie" stopami, zwykłe releve, tendu (tu możesz wykorzystać pointy i starać się tak zrobić, żeby platforma dotykała podłogi) i tym podobne. Przeglądnij sobie temat o gumie i o ćwiczeniach na podbicie :)
-
martini_rosso