Przejrzałam wszystkie tematy a propo point.
Ale nadal nie jestem usatysfakcjonowana, jeżeli chodzi o podstawę...Stanąć aby w ogóle stanąć na czubkach? Tzn. w jakiej pozycji? Mam nadzieję że jakoś jasno się wyraziłam ;] chodzi mi po prostu o to, jak stanąć że jak baletnica stoi to ma taką ładną postawę stóp w pointach.
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Normalnie :)
Stoisz np. w pierwszej, albo piątej, albo szóstej. I po prostu wchodzisz na point. Trzeba pamiętać o wykręceniu (nie dotyczy szóstej), i starać się 'pchać' podbicie do przodu, jednocześnie cały czas się ciągnąc do góry.
hmmm...to ja mam amatorskie pytanie :oops: - no ale ponoć kto pyta nie błądzi :wink: :arrow: jak wygląda szósta pozycja? W forumowym słowniku jest ich pięć, myślałam, że to już wszystkie :)
Tak jak pisze a.k.
Normalnie w tańcu klasycznym jej się nie używa, wszędzie jest tylko to en dehor ;)
Ale w ramach ćwiczeń czasami tak, np. naukę point zaczyna się właśnie od szóstej pozycji.
5 pozycja.
Na pointach i na półpalcach ważne jest, aby przybliżyć do siebie stopy, czyli nie wystarczy tylko ze zwykłej piątej wejść na releve, tylko jeszcze 'ściągnąć' do siebie stopy.