Jaka pozycja do stania na pointach?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Anna-Maria

Jaka pozycja do stania na pointach?

Post autor: Anna-Maria »

Przejrzałam wszystkie tematy a propo point.
Ale nadal nie jestem usatysfakcjonowana, jeżeli chodzi o podstawę...Stanąć aby w ogóle stanąć na czubkach? Tzn. w jakiej pozycji? Mam nadzieję że jakoś jasno się wyraziłam ;] chodzi mi po prostu o to, jak stanąć że jak baletnica stoi to ma taką ładną postawę stóp w pointach.
Joanna

Post autor: Joanna »

Ładnie stoi, jak ma duże podbicie ;)

A poza tym to nauczyciel musi skorygować, czy stoi się poprawnie czy nie.
Anna-Maria

Ale chodzi mi o to,no wiesz stoisz sobie normalnie na całych stopach i chcesz stanąć na en pointe, to jak układasz nóżki? O takie cuś mi chodzi ;]
Joanna

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Normalnie :)
Stoisz np. w pierwszej, albo piątej, albo szóstej. I po prostu wchodzisz na point. Trzeba pamiętać o wykręceniu (nie dotyczy szóstej), i starać się 'pchać' podbicie do przodu, jednocześnie cały czas się ciągnąc do góry.
M.

Post autor: M. »

hmmm...to ja mam amatorskie pytanie :oops: - no ale ponoć kto pyta nie błądzi :wink: :arrow: jak wygląda szósta pozycja? W forumowym słowniku jest ich pięć, myślałam, że to już wszystkie :)
a.k.

Post autor: a.k. »

chyba stopy są po prostu równolegle do siebie, dotykając się. Tak normalnie jakby do "na baczność" hihi
Joanna

Tak jak pisze a.k.
Normalnie w tańcu klasycznym jej się nie używa, wszędzie jest tylko to en dehor ;)
Ale w ramach ćwiczeń czasami tak, np. naukę point zaczyna się właśnie od szóstej pozycji.
Anna-Maria

No właśnie chodzi mi o pozycje. A szczególnie o jedną, jak ma się nóżki tak jakby jedna za drugą ;] eee..;p
Joanna

5 pozycja.
Na pointach i na półpalcach ważne jest, aby przybliżyć do siebie stopy, czyli nie wystarczy tylko ze zwykłej piątej wejść na releve, tylko jeszcze 'ściągnąć' do siebie stopy.
Książe Benno

Post autor: Książe Benno »

A ja taki głupi cały czas myślałem że chodzi o takie ustawienie stóp jak sa pokazane zdjęcia point na stronie elite... :oops:

A to jednak mądry jestem!!! :D :D :D
ODPOWIEDZ