naciągnięte/nadwyrężone mięśnie i ścięgna

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
madziadziama5

Post autor: madziadziama5 »

ja mam tak w prawej bo miałam nadciągnięte w prawym udzie i zdarza się że mam blokadę...
Odetta.

Post autor: Odetta. »

To mogę mieć już tak na zawsze? :shock:
Kawka

Post autor: Kawka »

Nie sądzę, z tego co mi wiadomo po przebyciu takiej kontuzji są dwa scenariusze: noga powraca do wcześniejszego stanu, a nawet jest wzmocniona(tak było w moim przypadku, ścięgno miałam mocno naruszone, z początku ból mi sprawiało nawet chodzenie, a obecnie ta noga jest po prostu tytanem;)) lub noga jest jakby mniej rozciągnięta niż przed kontuzją i trzeba nad nią pracować, żeby wróciła do formy(może to jest ta 'blokada'?).

Wiedzę tę posiadam nie z nauk medycznych, a doświadczeń własnych i znajomych;).
Odetta.

Post autor: Odetta. »

No to mnie uspokoiłaś, bo ja nie miała jakoś tak bardzo mocno :P
agata31

Post autor: agata31 »

Kawka
U mnie to nie jest kwestia rozciągnięcia, po prostu taka blokada zrobie jedno ćwiczenie na rozciąganie i więcej nie mogę bo mam okropne uczucie w nodze jakby mięsień miał się zaraz rozerwać.
madziadziama5

ja mam tak że staram się to rozciągać pomimo blokady. i myślę że jak przejdzie już twój ból, to trzeba się wziąć do pracy i rozciągać tą nogę bardziej, intensywniej niż wcześniej, ale ostrożnie, i rozciągać się zawsze po porządnej rozgrzewce tak żeby mięśnie się rozgrzały. : )
agata31

No ja sie nie rozciągam bez rozgrzewki, nie jestem leniwa, po prostu nie mogę i tyyle
madziadziama5

tamten post był do Odetty : )
agata31

Ale ja wyraziłam tylko swoje stanowisko na dany temat :wink:
Kostaryka

Post autor: Kostaryka »

o to to, Agata ja mam podobnie, to nie boli jak standardowe rozciąganie, to by było ok, do przeżycia. może to naderwane więzadło?
ODPOWIEDZ