Jak wzmocnic miesnie ud?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Od wysokosci wazniejsze jest to zeby noga byla caly czas rozciagnieta, tak jakbys palcem od stopy chciala dotknac przeciwnej sciany. Pilnuj tez zeby to stopa trzymala cala noge a nie udo! Stopa jest najwazniejsza. Pamietaj tez o podciagnieciu - to wszystko ulatwia.
baletnicamarta

Post autor: baletnicamarta »

Jka stopa może trzymać całą nogę! Możesz to napisać bardziej opisowo!!??
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Nie trzymasz nogi miesiami ud. To nie uda odpowiadaja za wysokosc. Oczywsicie wszystko jest ze soba powiazane ale podnies wysoko noge z luzna stopa i zobacz jak wysoko i jak dlugo ja utrzymasz. Pozniej zrob to samo ze stopa naciagnieta - ale nie na 50%, postaraj sie naciagnac ja jak najmocniej, tak zebys czula miesnia lydki. Gwarantuje, ze przy pierwszej opcji oprocz ud bola tez biodra. Przy drugiej noga sama idzie do gory i utrzymanie jej nie sprawia problemow.

Jesli przy cwiczeniach za czesto uzywasz miesni ud, po pewnym czasie bardzo ci sie powieszka. Dotyczy to nawet zwyklych cwiczen przy drazku. Kazdy ruch powinien byc wykonywany poprzez "masowanie podlogi", naciaganie stopy i ogolne rozciaganie calej nogi. Wtedy nie tylko poprawia sie linia ciala ale tez jego ksztalt.

Zamiast pracowac nad wysokosciami radze skupic sie na rozciaganiu nogi w czasie cwiczen, wysokosci przyjda pozniej.
baletnicamarta

Post autor: baletnicamarta »

dzięki za radę, na pewno spróbuje! A po jakim czasie może poprawić się wysokość!? :smile:
słodka_jak_miód

Post autor: słodka_jak_miód »

Od wysokosci wazniejsze jest to zeby noga byla caly czas rozciagnieta, tak jakbys palcem od stopy chciala dotknac przeciwnej sciany. Pilnuj tez zeby to stopa trzymala cala noge a nie udo! Stopa jest najwazniejsza. Pamietaj tez o podciagnieciu - to wszystko ulatwia.

mam straszliwy problem z tym podciagnieciem, co to znaczy????? i jak podciagnąć kostki , rzepki????? naprawdę jestem juz zrozpaczona...
fortepianistka

Post autor: fortepianistka »

Ja kiedyś bardzo dużo jeździłam rowerem, a to efekt tego, że mam wszędzie daleko ;)
Od podstawówki nie zmieniam w moim rowerze przerzutek - cały czas jeżdżę na siódmej i nie poddaję się nawet jak ciężko mi pod górę. Mięśnie ud mam wyrobione niesamowicie. Plus jeszcze w weekend kilka godzin na basenie i gotowe!
swanlakeballet

Post autor: swanlakeballet »

[quote:40789463e1=".:Agga:."]Nie trzymasz nogi miesiami ud. To nie uda odpowiadaja za wysokosc. Oczywsicie wszystko jest ze soba powiazane ale podnies wysoko noge z luzna stopa i zobacz jak wysoko i jak dlugo ja utrzymasz. Pozniej zrob to samo ze stopa naciagnieta - ale nie na 50%, postaraj sie naciagnac ja jak najmocniej, tak zebys czula miesnia lydki. Gwarantuje, ze przy pierwszej opcji oprocz ud bola tez biodra. Przy drugiej noga sama idzie do gory i utrzymanie jej nie sprawia problemow.[/quote:40789463e1]

No właśnie z tym mam największy problem. Nie żadnej różnicy , jak u mnie i t od dłuższego czasu się z tym męczę... czy stopa na maksa obciągnięta czy nie, czy noga rozciągnięta jakbym chiała sięgnąc sciany czy nie to i tak nic się nie dzieje... Może źle to robie ? Możliwe , żeby to było też spowodowane tym , że mam dośc słabe podbicie ?
grabla

Post autor: grabla »

Możesz stanąć przy scianie nogi trochę oddalone od krawędzi ściany usiąść tak jakbyś miala podsoba krzesło (jakbys ty byla krzeslem ) musisz zachować wyprostowane plecy i tak min lub 2 przerwa i znowu ;)
lailana

Post autor: lailana »

a tak z ćwiczeń "przy okazji" polecam wchodzenie po schodach na samych palcach.
ODPOWIEDZ