Najlepsze książki o tańcu i tancerzach

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Pati96

Post autor: Pati96 »

Witam wszystkich.
Mam pytanie, ponieważ jestem uczennicą zwykłego LO w Szczecinie, a chciałabym zdawać w przyszłym roku maturę z tańca. Jakie książki/podręczniki etc są najlepsze? (Będę pisała tą "nową" maturę, jeśli to cokolwiek zmienia.)
Bardzo bym prosiła o pomoc
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Historia baletu obowiązuje wg Turskiej - to jedyna książka tego rodzaju na naszym rynku, a przynajmniej jedyna traktowana jako podręcznik

W tym wątku na samym poczatku masz spis ksiązek do których mozna zajrzeć. Z najnowszych trzeba się dowiadywać bo o tańcu współczesnym w Polsce wychodzi troche nowości, np. autorstwa Anny Królicy. W tym watku tez sporo porad i informacji: http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2602&highlight=ksi%B1zki
Giselle12

Post autor: Giselle12 »

http://perspektywy.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=116:matura-2015-kazdy-musi-zdac-jeden-przedmiot-na-poziomie-rozszerzonym&catid=15&Itemid=119 -

jestem tegoroczną maturzystką, więc mniej więcej wiem co się dzieje w maturach i wydaje mi się, że WOT - u nie będzie już można zdawać od przyszłego roku. (link)
Kasia G

no właśnie - tez miałam takie informacje ale liczyłam że przyszłoroczna maturzystka wie lepiej....
Pati96

Na godzinie wychowawczej w zeszłym tygodniu odczytywano nam listę przedmiotów dodatkowych i wśród nich była matura z wiedzy o tańcu. Stąd moje pytanie. Też byłam przekonana jeszcze miesiąc temu, że mój rocznik już ona nie będzie obejmowała
Pati96

Wszystko już się wyjaśniło, właśnie dostałam maila od wychowawczyni. Przeczytała nam nie ten informator, co trzeba :) Ale i tak dziękuję za pomoc, poczytam dla własnego uzupełnienia wiedzy :)
Kasia G

Dobrze, że dopytałaś :) swoja droga brawa dla wychowawczyni ;))) A poczytac zawsze warto jesli sie tańcem interesujesz na tyle, ze chciałaś zdawać WOT na maturze.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Ukazała się książka pt: [b65]Shoko Nakamura i Wiesław Dudek, Autor: Witkiewicz Jan Stanisław[/b65]
Jak czytamy w opisie: "Wywiad z jednymi z najwybitniejszych europejskich artystów baletu, prywatnie małżeństwem, Shoko Nakamurą i Wiesławem Dudkiem. To opowieść o wyrzeczeniach, bólu, niekończącej się pracy, ale i chwilach szczęścia i triumfu, nie tylko na deskach sceny."

Autor znany z książki- wywiadu z innym tancerzem baletu berlińskiego...

Dostępna w Empiku
http://www.empik.com/shoko-nakamura-i-wieslaw-dudek-witkiewicz-jan-stanislaw,p1109584033,ksiazka-p
Ayaka

Post autor: Ayaka »

Richard Buckle "Diagilew"
http://pwm.com.pl/pl/sklep/pub/diagilew,richard-buckle,18478,ksiegarnia.htm

cytat ze strony:
"Biografia Sergieja Diagilewa - legendarnego założyciela Baletów Rosyjskich. Na świecie pozycja ta szybko stała się bestsellerem i wpisała się do klasyki literatury baletowej. Napisana żywym językiem monografia "Diagilew" jest skierowana do szerokiego grona odbiorców. Co ważne, książka jest atrakcyjna nie tylko dla teoretyków i historyków tańca, teatrologów i muzykologów, choreografów i tancerzy. Jej zakres tematyczny oraz żywa forma wypowiedzi pozwolą amatorom tańca, wielbicielom tradycyjnego baletu i tańca współczesnego zapoznać się z postacią ojca założyciela XX-wiecznego baletu. Dodatkowym atutem publikacji jest to, że będzie ona stanowić pozycję obowiązkową dla licealistów, którzy wybiorą egzamin maturalny z wiedzy o tańcu."
madame

Post autor: madame »

Czy jest tu ktoś, kto może rozwiać moje wątpliwości dotyczące książki "Trzy gracje" Lifara?
Do tej pory wydawało mi się, że książka została przetłumaczona na język polski, ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnej, nawet najmniejszej wzmianki na ten temat. Czy to tłumaczenie po prostu mi się przyśniło? :)
ODPOWIEDZ