Najlepsze książki o tańcu i tancerzach

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Podręcznikiem obowiązującym na wszystkich etapach nauczania historii tańca jest [b:9de31cc3b6]Krótki zarys... I. Turskiej[/b:9de31cc3b6]. Nie polecam [b:9de31cc3b6]Dziejów baletu T. Wysockiej [/b:9de31cc3b6]bo dużo w niej błędów (chyba że jako uzupełnienie i ciekawostkę). Reszte potrzebnej wiedzy trzeba zbierac po różnych książkach, bo jednego podręcznika brak (zwłaszcza jesli chodzi o taniec XX wieku). W Naszych i Waszych tekstach (teksty ogólne) zamieściłam wybraną bibliografię na temat tańca i baletu, nie obejmuje ona jednakp prawie wcale tańca historycznego i ludowego. Są jednak wydane całe serie na ten temat.
sfra

Post autor: sfra »

Generalnie matura z wot'u dotyczy repertuaru klasycznego. Mało w niej wymaganej jest teorii czysto ksiązkowej, stąd w wymaganiach jest po prostu do znajomości repertuar klasyczny, wspólczesny...

Arkusz III zawiera dwa tematy, na ktore trzeba sie bedzie rozpisac, jeden z czystej teorii tanca (np. "Wplyw reform Fokina i Noverre'a na rozwój baletu"), drugi zaś tyczy się sfery widza i krytyka, czyl musisz ocenic dzieło (np. "oceń innwację GISELLE Matsa Ek'a)

Więcej inforamcji moge podac chetnym przez mail...
Chiquita

Książki o tańcu

Post autor: Chiquita »

Wiem, że był juz taki temat, w którym wymienialiście książki o tańcu, ale nie mogę go znaleźć. Od ponad półgodziny grzebię po forum bez skutku. Proszę kogoś o podanie linka do tamtego wątku.

Jakby ktoś znał jakieś książki antropologiczne, w których poruszony jest temat tańca to będę wdzięczna - piszę pracę magisterskąo antropologicznym ujęciu tańca, funkcjonowaniu tańca w kulturze itp.
Kasia G

temat ten, jak widzę, wiszący swego czasu w Ogloszeniach zostal skasowany wiec podaję jeszcze raz link do wybranej bibliografi baletowej:
http://www.balet.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=119&Itemid=2

jesli chodzi o [u:7a9bcc805d]stronę antropologiczna [/u:7a9bcc805d][u:7a9bcc805d]w badaniu tańca[/u:7a9bcc805d] to polecam, obecnie dostępne tylko w bibliotekach i czytelniach, książki [b:7a9bcc805d]prof. Roderyka Lange[/b:7a9bcc805d]Jest autorem prac z zakresu antropologii tańca, metodyki badań etnochoreologicznych i kinetografii, m.in.:

[b:7a9bcc805d]Taniec ludowy w pracach Muzeum Etnograficznego w Toruniu. Metoda pracy i kwestionariusz (1960);
The Nature of Dance (1975);
Podręcznik kinetografii (1975);
Tradycyjny taniec ludowy w Polsce i jego przeobrażenia w czasie i przestrzeni (1978);
O istocie tańca i jego przejawach w kulturze. Perspektywa antropologiczna (1988);[/b:7a9bcc805d]
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

Jeśli już powstał taki wątek, to ja również chciałabym o coś zapytać :wink:

Zapoznałam się z zamieszczoną bibliografią, ale być może Ty Kasiu wiesz coś więcej na temat, który mnie interesuje - czy znasz może jakąś lekturę, która traktowałaby poniekąd o psychice tancerzy?
Oczywiste jest, że tak jak różni są ludzie, tak samo i tancerze, ale wiadomo też, że taniec klasyczny w jakiś sposób determinuje cechy osobowości tancerza, wpływa na jego rozwój psychiczny, w dużej mierze na pewno też na ukształtowanie jego charakteru. Jednym słowem - ma naprawdę dużą siłę oddziaływania właśnie na psychikę.

Jeśli byłaby książka, która łączyłaby ujęcie psychologiczne z tym typowo fizycznym podejściem - czyli jak taniec wpływa również na ciało, pewne nawyki ruchowe przenoszone do życia codziennego, dystans przestrzenny tancerzy w stosunku do innych osób etc. to nie ukrywam, że byłaby to dla mnie bardzo ciekawa lektura, od której z chęcią rozpoczęłabym swoją teoretyczną edukację :)
Kasia G

najblizej interesującego Cię tematu sytuują się prace:

[b:a392d00826]Zofia Konaszkiewicz Tancerze polscy - wybrane problemy kształcenia i zawodu. Warszawa 1987, AMFC. [/b:a392d00826]
[b:a392d00826]Zofia Konaszkiewicz Tancerze polscy - praca zawodowa w ich życiu. Warszawa 1994, AMFC. [/b:a392d00826]
opracowane na podstawie prac magisterskich studentów Pedagogiki Baletu. Zawieraja przytoczone wypowiedzi tancerzy na temat ich decyzji zawodowych i w życiu prywatnym, stosunku do szkoły baletowej, pracy w zespole, pierwszej pracy, czasu wolnego, posiadania dzieci. Polecam - to unikatowy materiał, nie wiem tylko, czy sa one dostępne gdzie indziej niz w czytelni AM im. Chopina (no i zapewne w Bibliotece Narodowej)
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

Kasiu bardzo dziękuję za te informacje, przydadzą się na pewno :wink:
Już sprawdziłam i dostępne są również na UW, ale jeszcze się zorientuję, gdzie będzie mi łatwiej do nich dotrzeć.
Chiquita

Ewo, ostatnio wpadła mi w ręce książka [b:db741f8866]Olgi Kuźmińskiej "Piękno ruchu taneczno-gimnastycznego". [/b:db741f8866]Jest w niej kilkustronicowy rozdział zatytułowany "Wewnętrzne odczuwanie odtwórcy ruchu". Poruszone tu jest zarówno odczuwanie odtwórcy - tancerza, jak i odtwórcy - gimnastyka/gimnastyczki, więc nie wiem jak się to ma do tego, czego poszukujesz. Jeśli będziesz zainteresowana mogę zeskanować te, dosłownie, 6 stron i wysłać Ci mailem. Jak coś to pisz na PW.

[color=red:db741f8866]OK, no to zeskanuję jutro i pomyślę gdzie go zamieścić, żeby wszyscy mogli sobie pobrać :)[/color:db741f8866]
Chiquita

No fajnie, że taki odzew :)
Mam taki pomysł: założyłam przed chwilką Chomika o wdzięcznej nazwie Pointy (hehe jakżeby inaczej :P ). Moja propozycja jest taka, abyśmy wrzucali tam wszelkie materiały dotyczące baletu i tańca w ogóle.
Oto link do tego Chomika:

http://chomikuj.pl/pointy

Za chwilkę pojawi się tam obiecany fragment książki i garstka zdjęć ;)
ODPOWIEDZ