Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?
Lidka doopiero teraz zauwazylam tego posta 'A i jeszcze jedno : może cię to rozbije , ale wiesz ... selekcja jest bardzo ostra i ....no, wiesz.... nawet jak przejdziesz dalej to na końcu mogą cię odrzucić.
Jeśli chcesz się dostać, to do maja rób wszystko , na co cię stać : chodź na zajęcia ,ucz się teorii , trenuj swoją skoczność. Ja na zajęciach uwielbiam skoki ,mam zawsze wrażenie , że jestem najwyżej , czuję się jak ptak ..... ( boże , skąd u mnie tyle optymizmu ??? ) Może to dlatego , że jestem w miarę lekka i mam silne nogi ???HEH
dobra nieważne xd
To lista książek, z których najlepiej przyswoisz wiedzę o teorii i praktyce baletu ( według mnie ):
1."Przewodnik Baletowy "Irena Turska
2."Anatomia w Tańcu" J. g. Haas
3."Taniec w teorii i praktyce" nie znam autora
4."Wielka Encyklopedia Baletu" nza
5."Tańce Ludowe "nza
+ koniecznie przeczytaj te książki
1. " Tancerka Degasa" K. Wagner
2. Trylogia " Anna Ballerina " nza
3. "Solistka " J.PrzeździeckiWszystkie te trzy pkt opowiadają historie baletnic, które po wypadakach , załamania osobowosciowych , nie zwątpiły w siebie , osiągnęły sukces etc.
Szczególnie piękną książka jest " Tancerka Degasa" która pokazuje walkę o sukces życiowy , osiągnięcie swoich marzeń itp....
Mam nadzieję , że ci się to przyda
OSB jest dla osób twardych, więc i ty , buhube ,się nie poddawaj !!!'
Czas tak szybko minal tylko sie rozciagalam. Moze dadza mi szanse w SB ;(
Jeśli chcesz się dostać, to do maja rób wszystko , na co cię stać : chodź na zajęcia ,ucz się teorii , trenuj swoją skoczność. Ja na zajęciach uwielbiam skoki ,mam zawsze wrażenie , że jestem najwyżej , czuję się jak ptak ..... ( boże , skąd u mnie tyle optymizmu ??? ) Może to dlatego , że jestem w miarę lekka i mam silne nogi ???HEH
dobra nieważne xd
To lista książek, z których najlepiej przyswoisz wiedzę o teorii i praktyce baletu ( według mnie ):
1."Przewodnik Baletowy "Irena Turska
2."Anatomia w Tańcu" J. g. Haas
3."Taniec w teorii i praktyce" nie znam autora
4."Wielka Encyklopedia Baletu" nza
5."Tańce Ludowe "nza
+ koniecznie przeczytaj te książki
1. " Tancerka Degasa" K. Wagner
2. Trylogia " Anna Ballerina " nza
3. "Solistka " J.PrzeździeckiWszystkie te trzy pkt opowiadają historie baletnic, które po wypadakach , załamania osobowosciowych , nie zwątpiły w siebie , osiągnęły sukces etc.
Szczególnie piękną książka jest " Tancerka Degasa" która pokazuje walkę o sukces życiowy , osiągnięcie swoich marzeń itp....
Mam nadzieję , że ci się to przyda
OSB jest dla osób twardych, więc i ty , buhube ,się nie poddawaj !!!'
Czas tak szybko minal tylko sie rozciagalam. Moze dadza mi szanse w SB ;(
-
Baletnica143
Tak,to co buhube zacytowała to było do niej.
Chodzi o to ,że najpierw przecież muszą cię zbadać , no nie ? sprawdzić twoje możliwości fizyczne , rozciągnięcie , skoczność etc. potem dopiero umiejętności , czyli sprawdzają na jakim poziomie nauki tańca klasycznego/współczesnego/ludowego/charakterystycznego jesteś.NO i teoria. VII lat nadrobienia WOT-u ,umuzykalnienia.... Boże , po co ja to robię... :wink: jak czegoś nie umiesz to koniec. I to taka bajka , czaisz ? :smile:
Jeszcze raz się pytam :[b:080d13ca67] Czy ktośzdaje do szkołybaletowej w warszawie do klasy VII na następny rok szkolny??? Powiedzcie , no kto ? plis :smile: [/b:080d13ca67]
Chodzi o to ,że najpierw przecież muszą cię zbadać , no nie ? sprawdzić twoje możliwości fizyczne , rozciągnięcie , skoczność etc. potem dopiero umiejętności , czyli sprawdzają na jakim poziomie nauki tańca klasycznego/współczesnego/ludowego/charakterystycznego jesteś.NO i teoria. VII lat nadrobienia WOT-u ,umuzykalnienia.... Boże , po co ja to robię... :wink: jak czegoś nie umiesz to koniec. I to taka bajka , czaisz ? :smile:
Jeszcze raz się pytam :[b:080d13ca67] Czy ktośzdaje do szkołybaletowej w warszawie do klasy VII na następny rok szkolny??? Powiedzcie , no kto ? plis :smile: [/b:080d13ca67]
-
Baletnica143
Hej, moja sytuacja jest bardzo nietypowa. Przez 8 lat chodzę do studia baletowego dwa razy w tygodniu i ucza mnie nauczyciele ze szkoly baletowej. Na egzamin nie poszlam w wieku 10 lat bo moi rodzice mieli inne plany, teraz mam 17, jestem w pierwszej klasie liceum. Mam 164cm wzrostu i waze 46,1 kg. Zamierzam zdawac do warszawskiej baletówki, nie ma problemu z nadrobieniem wot'u itp., bo mam w tej szkole wielu znajomych. Problem w tym, ze wstydzę się zapytać nauczyciela czy się nadaję. Nie wiem też czy nie dałoby się tak zrobić żebym poszła do klasy z rok mlodszymi uczniami. Nie wiem jak sie za to wszystko zabrac, ktos mi powie?
-
Paula_Michta