Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
buhube

Post autor: buhube »

Lidka doopiero teraz zauwazylam tego posta 'A i jeszcze jedno : może cię to rozbije , ale wiesz ... selekcja jest bardzo ostra i ....no, wiesz.... nawet jak przejdziesz dalej to na końcu mogą cię odrzucić.
Jeśli chcesz się dostać, to do maja rób wszystko , na co cię stać : chodź na zajęcia ,ucz się teorii , trenuj swoją skoczność. Ja na zajęciach uwielbiam skoki ,mam zawsze wrażenie , że jestem najwyżej , czuję się jak ptak ..... ( boże , skąd u mnie tyle optymizmu ??? ) Może to dlatego , że jestem w miarę lekka i mam silne nogi ???HEH
dobra nieważne xd
To lista książek, z których najlepiej przyswoisz wiedzę o teorii i praktyce baletu ( według mnie ):
1."Przewodnik Baletowy "Irena Turska
2."Anatomia w Tańcu" J. g. Haas
3."Taniec w teorii i praktyce" nie znam autora
4."Wielka Encyklopedia Baletu" nza
5."Tańce Ludowe "nza
+ koniecznie przeczytaj te książki
1. " Tancerka Degasa" K. Wagner
2. Trylogia " Anna Ballerina " nza
3. "Solistka " J.PrzeździeckiWszystkie te trzy pkt opowiadają historie baletnic, które po wypadakach , załamania osobowosciowych , nie zwątpiły w siebie , osiągnęły sukces etc.
Szczególnie piękną książka jest " Tancerka Degasa" która pokazuje walkę o sukces życiowy , osiągnięcie swoich marzeń itp....
Mam nadzieję , że ci się to przyda
OSB jest dla osób twardych, więc i ty , buhube ,się nie poddawaj !!!'
Czas tak szybko minal tylko sie rozciagalam. Moze dadza mi szanse w SB ;(
Lidka

Post autor: Lidka »

Byłaś na dniu otwartym ? Było warto . [b:edd33d4096]Czy ktoś jeszcze chce zdawać do klasy VII SB w [/b:edd33d4096][b:edd33d4096]WArszawie[/b:edd33d4096][b:edd33d4096] ? [/b:edd33d4096]Szczerze mówiąc , to trochę czuję wstyd, jak pomyślę,że na tę lekcję próbną z klasą VII mogę być sama ... :sad:
Baletnica143

Post autor: Baletnica143 »

buhube, co masz na myśli mówiąc "przejdziesz dalej" i "na końcu mogą cię odrzucić"? Są jakieś dwa etapy na rekrutacji?
buhube

Post autor: buhube »

Lidka- ten ostatni post jest do mnie?

Baletnica143- spytaj Lidki, ja tylko cytowalam.
Lidka

Tak,to co buhube zacytowała to było do niej.
Chodzi o to ,że najpierw przecież muszą cię zbadać , no nie ? sprawdzić twoje możliwości fizyczne , rozciągnięcie , skoczność etc. potem dopiero umiejętności , czyli sprawdzają na jakim poziomie nauki tańca klasycznego/współczesnego/ludowego/charakterystycznego jesteś.NO i teoria. VII lat nadrobienia WOT-u ,umuzykalnienia.... Boże , po co ja to robię... :wink: jak czegoś nie umiesz to koniec. I to taka bajka , czaisz ? :smile:
Jeszcze raz się pytam :[b:080d13ca67] Czy ktośzdaje do szkołybaletowej w warszawie do klasy VII na następny rok szkolny??? Powiedzcie , no kto ? plis :smile: [/b:080d13ca67]
Baletnica143

Ja myślałam że tylko taniec klasyczny sprawdzają. :shock: Ja na przykład z tańcem ludowym lub charakterystycznym nigdy nie miałam do czynienia... Ale trudno, i tak idę na rekrutację.
Lidka

A ty do której klasy ??? Do Baletnica 143.
Ja na 300 % ide.
Baletnica143

Ja do V klasy. :)
Aisha

Post autor: Aisha »

Hej, moja sytuacja jest bardzo nietypowa. Przez 8 lat chodzę do studia baletowego dwa razy w tygodniu i ucza mnie nauczyciele ze szkoly baletowej. Na egzamin nie poszlam w wieku 10 lat bo moi rodzice mieli inne plany, teraz mam 17, jestem w pierwszej klasie liceum. Mam 164cm wzrostu i waze 46,1 kg. Zamierzam zdawac do warszawskiej baletówki, nie ma problemu z nadrobieniem wot'u itp., bo mam w tej szkole wielu znajomych. Problem w tym, ze wstydzę się zapytać nauczyciela czy się nadaję. Nie wiem też czy nie dałoby się tak zrobić żebym poszła do klasy z rok mlodszymi uczniami. Nie wiem jak sie za to wszystko zabrac, ktos mi powie?
Paula_Michta

Post autor: Paula_Michta »

Mam 14 lat i od września idę do 2 gim. Chodzę popołudniami do krakowskiej szkoły baletowej. Mam takie pytanie: Czy mam szansę się dostać do OSB jak skończę gim??
ODPOWIEDZ