Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
raspberry6

Post autor: raspberry6 »

Jest w Krakowie taka szkola, do ktorej bez problemu by Cie przyjeli : Fundacja Edukacji Artystycznej Szkola Baletowa w Krakowie http://www.sbkrakow.nq.pl/ Mozna zapisac sie w kazdym momencie. Na koniec zdaje sie dyplom. Jesli chodzi o wymagania to nawet jakbys nic nie umiala moglabys chodzic do V kl. ;)
Łyżka

Post autor: Łyżka »

Mam 16 lat, tańczę od 5 lat (głównie jazz, taniec współczesny, elementy klasyki), klasykę od niedawna, lekcje indywidualne. Balet bardzo pokochałam i nie wyobrażam sobie nie tańczyć. Czy mam jeszcze jakieś szanse coś osiągnąć (teatr, itp.) i czy mogę jeszcze gdzieś dostać się do jakiejś szkoły, liceum ew. studia?
Jagodzia

Post autor: Jagodzia »

Mam bardzo podobną sytuację.... z tym, że ja bardziej klasyka. Współczesny raczej rzadziej. Chodzę do prywatnej szkoły baletowej i, Łyżka, również nie potrafię wyobrazić sobie dnia bez tańca. Myślisz może też o skończeniu jakiegoś studium i teatrze ? :)
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

[quote:80b0960231="Jagodzia"]nie potrafię wyobrazić sobie dnia bez tańca[/quote:80b0960231]
o właśnie o to chodzi... zanim zaczniecie próbowac gdzieś się dostawac, należy sobie zadac pytanie: "czy właśnie to chcę robic w życiu? czy naprawdę to kocham?" bo nie ma sensu brnąc dalej, jeżeli odpowiedź brzmi "nie" :smile:
flyberry

Post autor: flyberry »

Ah, od dziecka marzę o zostaniu Baletnicą. Od dziecka Taniec to moja wielka pasja. Niestety, jak byłam mała to nie miałam możliwości trenowania Baletu. Mieszkam w "dziurze zabitej dechami". Więc pozostało mi ćwiczyć Taniec współczesny i Jazz. Kochałam to, jednak miłość do Baletu zawsze była większa. Ćwiczyłam trochę sama w domu, potem w końcu otworzyli tutaj Studio Baletowe więc od razu zapisałam się na lekcje. Do tej pory ćwiczę Balet i Taniec współczesny. Mój nauczyciel Baletu mówi, że jestem bardzo dobra, szybko się uczę i naprawdę się do tego nadaję. Myślicie, że wogóle warto spróbować dostać się teraz do OSB (do klasy równoległej normalnie 1 liceum)? Czy nawet jeśli mam talent to w tym wieku raczej mnie nie wezmą? Marzę o zostaniu Baletnicą i występowaniu na scenie kiedyś. Czy bez OSB też mam na to szanse?
flyberry

Mia1887, gdzie kupiłaś ten Kurs Baletowy? Jak to się w całości nazywa? Chciałabym też sobie kupić. :)
Ola14

Post autor: Ola14 »

Hej, mam 14 lat i mieszkam w Gdańsku. Od Stycznia tego roku zaczęłam tańczyc balet (2 razy w tygodniu - raz 1h i raz 1,5h). Marzyłam o tym od dziecka, ale moja mama wolała zapisac mnie do zwykłej szkoły zamiast do szkoły baletowej, a jako 10-letnia dziewczynka nie miałam zbyt wielkiego wpływu na decyzję mamy... Marzę o tańczeniu na scenie... Czy mam na to szansę? Ile razy w tygodniu co najmniej powinnam cwiczyc (pomijając codzienne rozciąganie i cwiczenie w domu) żeby coś osiągnąc? I czy mam szansę dostac sięjeszcze do jakieś szkoły baletowej? U nas w Gdańsku to raczej krucho..., bo jest tylko jedna szkoła baletowa, w której mam raczej marne szanse, bo jeszcze nie umiem za wiele. Ale jeśli ktoś wie gdzie w Trójmieście mogłabym się podszkolic, cwiczyc, najlepiej w jakieś grupie baletowej, byłabym bardzo wdzięczna. To dla mnie naprawdę dużo znaczy!
Z góry strasznie Wam dziękuję! <333
Estelle1

Post autor: Estelle1 »

Profesjonalnie to mi się wydaje że bez szkoły baletowej raczej są bardzo marne szanse ew. szkoła baletowa capitol (gdzie poziom jest jak w osb). Jeżeli nie marzysz o zawodzie artysty tylko o występach/ szkolnych to wystarczy 3-4 razy w tyg.żeby reprezentować jako taki poziom. Jednak 5-6 razy w tyg po 2-4 godziny to chyba minimum zeby isc z programem osb , a w twoim wieku trzeba miec opanowany raczej caly drazek i srodek. Jesli masz swietne warunki to mozesz sprobowac do osb ale bez programu szanse sa strasznie male musialabys miec swietne warunki jak tancerska/tancerz.
flyberry

A jak ze mną? Mam szansę na zostanie Baletnicą? I występowanie w Teatrach itp? Czy bez OSB jest możliwe? I czy warto jest próbować dostać się do OSB w moim wieku? Wiem, że jak na to jest stara, ale jeśli naprawdę mam warunki to może warto? (Pisałam trochę u góry o sobie). Kocham Balet i nie wyobrażam sobie bez tego życia. Jestem okropnie zła, że nie miałam opcji pójścia do Szkoły Baletowej jako dziewczynka. Od zawsze o tym marzę. Z góry dziękuję za odpowiedź.
mysia

Post autor: mysia »

I jak dostałaś się końcu do tej szkoły ?
ODPOWIEDZ