nabór do Mazowsza

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Nie wiem, ale wydaje mi się, ze ten obiekt mógłby byc lepiej trochę zarządzany i sam trochę więcej pozyskiwac funduszy.
Co do utrzymania Mazowsza, to albo sa jacy są i utrzymuja się z pieniędzy SP w mysl tego, ze to Polskosc, albo mogliby sie nieco skomercjalizowac (przynajmniej w jakiejś częsci i niecy wyjsc poza to, co robie teraz). Na Ukrainie zespoły nie mają żadnych dotacji ze skarbu państwa ale nawet zespoły ludowe mają w programach coś, co ściaga ludzi - tez młodych, zreszta te ich tance ludowe sa tez bardziej widowiskowe siła rzeczy.
kropa

Post autor: kropa »

hehe ap-ropo komercjalizacji, jakby się nazywało Mazowsze po prywatyzacji ? Disco polo :D
Z tego co śledzę to mateczniku odbywają się różnego rodzaju imprezy, swoje spektakle wystawiają różne teatry, kabarety, nawet ostatnio odbyły się tam wybory miss polonia 2011 :D MOże zmiana nowego dyr przyniesie jakieś zmiany
Sagittaire

Cos tam się dzieje- nawet ostatnio A.Liashenko tanczyła ale czy obiekt jest wykorzystany maksymalnie to nie wiem.
a co do Disco polo - bez przesady. Jak ogladam zespoly ukraińskie, ktore tancza tance ludowe to widze, ze sa sposoby na to, zeby docierac do szerszej publiczności i bynajmniej nie kosztem poziomu. a dwa - promocja!!!! - Mazowsze w Polsce ostatnio promocję ma mniej więcej na podobnym poziomie jak łódkzi balet. Na wschodzie te zespoły walcza o pokazanie sie raz na jakis czas w tV itd. Niestety czasy się zmieniają i trzeba za nimi podążac. Tamta formuła się sprawdzała x lat temu, kiedy przyjazd Mazowsza to bywała jedyna rozrywka w mieście i gromadnie ludize chodzili. Treza możnaby utrzymac to co było ale tylko będąc na garuszku ze skarbu państwa. Jezeli to za mało to niestety ale trzebaby było zrobic cos co by zachecilo ludzi do chodzenia: moze jakas dobra promocja czy pokazanie sie w czym co mogloby zainteresowac szersze rzesze. Nie mówię, zeby zmieniac cały wizerunek, bo to by zaprzeczyło celowi istnienia Mazowsza.
kropa

Wiesz... masz trochę w tym wszystkim racji, ale Mazowsze - z tego co się orientuje - ma tylko program ludowy w swoim programie, oczywiście plus kolędy itd. Więc za bardzo nic pond to nie ma czym się "sprzedać". Słyszałem kiedyś taka wypowiedź " Kiedy Mazowsze uczyło się kukułeczki, Śląsk kończył requiem Mozarta..." Zresztą to wcale nie musi być żadnym wyznacznikiem. Śląsk ma bogatszy program artystyczny, mają w swoim programie autorski program Wojciecha Kilara, mają operę ludową "Szałasznicy" szkoda że tak rzadko wystawianą. Co do atrakcyjności tańców ze wschodu... tu bym polemizował, nasze są równie atrakcyjne i oczywiście Śląsk jak i Mazowsze to zespoły stylizowane, jednak oglądając zespoły ze wschodu odnoszę wrażenie że tam jest czysta stylizacja, a rzadko choćby źdźbło z prawdziwej ludowizny.
Sagittaire

Ja bardzo lgnę do do tego, co wschodnie - nawet ostatnio oglądam tylko rosyjska TV, wiec do mnie to trafia.
To co prezentuje Mazowsz ema niewątpliwie swoją wartosc, ale czasy są cieżkie i chocby w takim kierunku, w jakim piszesz, mysle, ze mogloby sie rozwijac...
kropa

Zatem miejmy nadzieję, że znajdzie się ktoś kto pomoże M. Pozdrawiam
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

W aktualnym Newsweeku o Mazowszu. Nieciekawie się robi w tym zespole. Szkoda.
Rosie

Post autor: Rosie »

A co dokładnie jest napisane?
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Przede wszytskim piszą o perypetiach "politycznych" wladze nad Mazowszem ma PSL. Jaki jest zarobek tancerzy i chorzystow, ile graja no i opis niewypalu jakim okazal sie "Matecznik" (nie ma kto tego utrzymac, skoro nie ma koncertow).
Anijlka

Post autor: Anijlka »

To nie miesci sie w glowie zeby taki dobytek kulturowy jakim jest Mazowsze mial takie problemy i nie chodzi mi tylko o pensje ale rowniez o to w jakich warunkach zyja w bursie członkowie zespolu. Ale wracajac to tematu glownego tego postu a mianowicie nabor do Mazowsza. Czy zaglada tu ktos kto tak jak ja w tym roku wybiera sie na casting lub byl w poprzednich latach i chcialby sie podzielic wrazeniami z naboru? Kazda nawet najmniejsza informacja jest wazna. Bo czas leci a data przesluchan nadal nie znana :( Prosze jezeli jest tu ktos to sie wybiera na przesluchania (lub ma jakiekolwiek info na ten temat) to niech da znac razem raźniej :) Pozdrawiam ! :)
ODPOWIEDZ