Studia: Teoria Tańca

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:8b8eb6126f="Sagittaire"]ja mam nadzieje rozpczac te studia za dwa lata (czyli przy następnym naborze)[/quote:8b8eb6126f]

no to się spotkamy :)
Sofcik

Post autor: Sofcik »

No masz! Dziewczyny - zaraz się okaże, że ja też do Was dołączę, chyba, że okażę się chętna zapłacić sama za otwarcie rocznika 2011/2012.

Żartuję - mam nadzieję, że ktoś się jednak zdecyduje rozpocząć studia w tym roku...proszę? :lol:
blancari

Post autor: blancari »

Heh - ja się zastanawiam nad tymi studiami. Ale to zależy.
Na co dzień jestem czynnym instruktorem i mam tez już swój wiek, więc wycięcie 2 weekendów w miesiącu przez dwa lata to dla mnie samobójstwo zawodowe i zniknięcie z branży.

Niemniej jednak - spora część przedmiotów pokrywa się z tym co miałam na studiach i to w wymiarze dużo szerszym. Dodatkowo - czytam, że na zajęciach praktycznych robi się same podstawy klasyki, które również zgłębiam na miejscu.

Napisałam do nich z pytaniem o możliwość uznania tych przedmiotów i nie ukrywam, że od tego zależy mój ewentualny akces.

Ciekawe co odpiszą
Sofcik

Blancari, dostałaś już może odpowiedź? Bardzo jestem ciekawa co Ci odpiszą/odpisali.

A co wcześniej studiowałaś jeśli wolno zapytać?

Pozdrawiam
blancari

Post autor: blancari »

Dostałam odpowiedź, niestety nic zobowiązującego.

Wychodzi, że regulamin nie obejmuje takich sytuacji, więc ewentualne zaliczenie na podstawie ocen z innej uczelni będzie po prostu zależało od decyzji poszczególnych wykładowców.

Kończyłam kulturoznawstwo na UAM w Poznaniu, więc takie przedmioty jak filozofia, socjologia kultury, estetyka, historia teatru czy historia sztuki miałam bardzo rozbudowane. I szczerze mówiąc niespecjalnie chce mi się to zaliczać po raz drugi...

Zwłaszcza, że jak napisałam - nie mam już czasu na to. Wolałabym skupić się wyłącznie na tym, czego jeszcze się nie uczyłam. :(
Sofcik

Takiej odpowiedzi się spodziewałam - zazwyczaj zależy to od wykładowców danego przedmiotu.

Wydaje mi się, że takowi nie powinni tutaj robić problemów w sytuacji, gdy nie ma odgórnych przeszkód, a w tym wypadku nie ma - dostałaś od uczelni zielone światło. :)

Może niech się wypowiedzą osoby, które tu piszą i skończyły już te studia i znają wykładające tam osoby - jakie są realne szanse na tego rodzaju zaliczanie przedmiotów?

Fajne studia kończyłaś - szczerze zazdroszczę. :)

Jaka jest Twoja decyzja w związku taką odpowiedzą szkoły?

Zdecyduj się, zdecyduj, zdecyduj... :lol: -> Ach, desperacja...;)
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

[quote:5214f99ac0="blancari"]Dostałam odpowiedź, niestety nic zobowiązującego.

Wychodzi, że regulamin nie obejmuje takich sytuacji, więc ewentualne zaliczenie na podstawie ocen z innej uczelni będzie po prostu zależało od decyzji poszczególnych wykładowców.

Kończyłam kulturoznawstwo na UAM w Poznaniu, więc takie przedmioty jak filozofia, socjologia kultury, estetyka, historia teatru czy historia sztuki miałam bardzo rozbudowane. I szczerze mówiąc niespecjalnie chce mi się to zaliczać po raz drugi...

Zwłaszcza, że jak napisałam - nie mam już czasu na to. Wolałabym skupić się wyłącznie na tym, czego jeszcze się nie uczyłam. :([/quote:5214f99ac0]

Ja też skończyłam kulturoznawstwo tyle że na UŁ i zaliczałam te przedmioty chociaż tez miałam je na studiach - przede wszystkim nie sa to jakieś rozbudowane egzaminy poza tym np. estetyka z Prof Dankowska jest bardzo ciekawa i koncentruje sie na zagadnieniach z filozofii i estetyki muzyki a tego raczej nie ma w regularnych programach uniwersyteckich. Co do historii sztuki i socjologii kultury widze ze są zmiany wykładowców. ale za moich czasów wykłady z historii sztuki były absolutnie wspaniałe a socjologia kultury była pod kątem tańca wiec to nie jest takie dosłowne dublowanie zagadnień.
Sofcik

Joanno po Twojej odpowiedzi jeszcze bardziej (chociaż nie wiedziałam, że bardziej można) chciałabym, żeby był już październik i żeby 6-ta edycja została uruchomiona. Twój entuzjazm dotyczący tych studiów jest bardzo zaraźliwy. :)

A którą edycję Ty kończyłaś? Dużo Was było?
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

aż tak entuzjastyczne zabrzmiało ? :wink:

ale było kilka rozczarowań np estetyka tańca - dużo sie po tym przedmiocie spodziewałam, a było dość specyficznie, powidzmy "konflikt paradygamtów naukowych i osobowościowych" :wink: , ale teraz przedmiot prawadzi dr. Malska i jezeli jej zajęcia sa tak ciekawe jak jej ksiazka Filozofia Baletu to pozostaje zazdrościć obecnym studentom.
moja edycja 2005-2007 - mało liczna 8 osób.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

mniejsza o ilość; za to jaka jakość ... (biorąc pod uwagę kto wtedy studiował, to myślę, ze na drugi taki rocznik ciężko by liczyć)
ODPOWIEDZ