Forumowe korepetycje baletowe
passe w piruetach
Dlaczego noga na passe jest ważna?
pion, ręce i zatrzymanie w obrocie
Mam jeszcze dwa pytania:
1. Znacie może jakieś dobre, sprawdzone ćwiczenie na prawidłowe ułożenie rąk w piruecie baletowym? tylko jakieś inne niż to chodzenie w kółeczko z prawidłowo ustawionymi rękami;p bo takie ćwiczenie kończy się u mnie zazwyczaj bardzo nikłym postępem jeśli chodzi o ręce, tylko wzmaga kręcenie się w głowie:)
2. Jak się zatrzymać w szene jazzowym? Chodzi mi o ten moment kiedy na chwilę się zwalnia i zatrzymuje schodząc w dół, w trakcie szene, nie po koniec. Bo teraz jak staram się skupić bardziej na balecie, to w efekcie zamiast szene jazzowego wychodzi mi coś pod pique^^ (wiem, że to temat o balecie, ale może trafi się i ktoś, kto tańczy jazz)
1. Znacie może jakieś dobre, sprawdzone ćwiczenie na prawidłowe ułożenie rąk w piruecie baletowym? tylko jakieś inne niż to chodzenie w kółeczko z prawidłowo ustawionymi rękami;p bo takie ćwiczenie kończy się u mnie zazwyczaj bardzo nikłym postępem jeśli chodzi o ręce, tylko wzmaga kręcenie się w głowie:)
2. Jak się zatrzymać w szene jazzowym? Chodzi mi o ten moment kiedy na chwilę się zwalnia i zatrzymuje schodząc w dół, w trakcie szene, nie po koniec. Bo teraz jak staram się skupić bardziej na balecie, to w efekcie zamiast szene jazzowego wychodzi mi coś pod pique^^ (wiem, że to temat o balecie, ale może trafi się i ktoś, kto tańczy jazz)
hmm, no popróbuję, dzięki. A jeszcze mi się nasunęło takie pytanie, jak w piruecie w ogóle utrzymać pion? Bo niby czasem wychodzi, czasem nie, ale to jest chyba kwestia czystego przypadku, bo w gruncie rzeczy to nie wiem jak mam ustawić korpus, żeby się nie chwiać do przodu.
Też mam wrażenie że coś źle robię, ponieważ dużo łatwiej jest mi wykonać piruet gdy nie pracuję głową, wręcz udaje mi się po nim czasami zatrzymać z nogą na passe.
Też mam wrażenie że coś źle robię, ponieważ dużo łatwiej jest mi wykonać piruet gdy nie pracuję głową, wręcz udaje mi się po nim czasami zatrzymać z nogą na passe.
głowa bardziej pomaga przy większej ilości obrotów, a przy jednym chodzi o wyrobienie dobrego przyzwyczajenia. więc radziłabym nie rezygnować z pracy nią ;)
ładny, poprawny piruet jest ciężko wykonać, przynajmniej dla mnie. trzeba myśleć o dobrym plie przy wybiciu, nodze na passe, kolanem do boku, ręce mocne, okrągłe trochę niżej niż w pierwszej pozycji, pracy głową no i prawidłowym aplomb. korpus powinnien być lekko do przodu, mięśnie brzucha napięte i żebra schowane (z lordozą nie da się kręcić).
moim zdaniem dużo łatwiej jest zakręcić podwójny niż pojedyńczy.
ładny, poprawny piruet jest ciężko wykonać, przynajmniej dla mnie. trzeba myśleć o dobrym plie przy wybiciu, nodze na passe, kolanem do boku, ręce mocne, okrągłe trochę niżej niż w pierwszej pozycji, pracy głową no i prawidłowym aplomb. korpus powinnien być lekko do przodu, mięśnie brzucha napięte i żebra schowane (z lordozą nie da się kręcić).
moim zdaniem dużo łatwiej jest zakręcić podwójny niż pojedyńczy.
soutenu i retire
ja mam pytanko. Otóż chodzę na balet od może miesiąca, więc dopiero zaczynam się słabo orientować- mam problem z rozszyfrowaniem pewnych ćwiczeń, nigdzie nie mogę znaleźć ich definicji, bo zwyczajnie pewnie nie wiem jak je poprawnie napisać
więc, fonetycznie:
co to jest 'sutenir' i 'retire'?...
nie ma niczego zbliżonego w pisowni w waszym słowniku, więc nie wiem : D
Pozdrawiam
więc, fonetycznie:
co to jest 'sutenir' i 'retire'?...
nie ma niczego zbliżonego w pisowni w waszym słowniku, więc nie wiem : D
Pozdrawiam