Forumowe korepetycje baletowe

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Forumowe korepetycje baletowe

Post autor: Czajori »

Pomyślałam, że założę nowy [color=green:72e104dbb1][b:72e104dbb1]wątek, w którym będziemy mogli sobie udzielać praktycznych rad dot. wykonania elementów baletowych[/b:72e104dbb1][/color:72e104dbb1], bez konieczności zakładania co chwila nowych, osobnych tematów typu "Jak prawidłowo wykonać drugie port de bras?" :wink:
Zapraszam do pisania.

Proszę o wyjaśnienie terminów (lub podanie linka do wyjaśnienia) [b:72e104dbb1]fouette włoskie[/b:72e104dbb1], bo z tymi terminami nie spotkałam się wcześniej na zajęciach.
.:Odylia:.

Post autor: .:Odylia:. »

włoskie fouette w wykonaniu uczestniczki rosyjskiego konkursu(moim zdaniem idealne) http://www.russian-konkurs.ru/eng/photo_video02_archiv.html środkowy filmik w pierwszej kolumnie ; "fiflaka" ; ) niestety nie umiem wytłumaczyć ani nie znalazłam zadnego linka
Joanna

Post autor: Joanna »

Fouette włoskie wygląda mniej więcej tak, że stajesz w attitude, potem w obrocie noga pracująca znajduje się w pozycji a la seconde.
A tak poza tym to termin fouette odnosi się do różnych ćwiczeń, gdzie noga zostaje w tym samym miejscu (punkcie), a ciała się obraca. Trochę to chaotycznie brzmi, ale może się połapiesz, o co chodzi :)
Gość

Post autor: Gość »

Włoskie fouette jest na końcu wariacji królowej driad. Tłumaczenia się nie podejmuję.
[i:2dd6d8290a]flic-flac - ćwiczenie wyrabiające giętkość i zwrotność. Noga pracująca, początkowo wyciągnięta w bok, w przód lub w tył, zginana jest w kolanie, lekko dotyka stopą tyłu nogi oporowej, przechodzi w II pozycję, potem tak samo dotyka przodu nogi oporowej i znów odchyla się w bok, przód lub tył. Wykonywane en face i z obrotem. [/i:2dd6d8290a] z trubadur.pl
Zazwyczaj nogę otwartej do boku zamyka się przez V do cou de pied do tyłu, opuszcza sie ją i wykonuje obrót dehors, noga przez cou de pied otwiera się do boku. Może być też wersja z przodu, tyłu, różnych póz, na rózne wysokości.
Mam nadzieję, że wiecej wyjaśniłam niż zaciemniłam
Domi

Post autor: Domi »

Według mnie fouette włoskie można wytłumaczyc tak:
1.develope na ecarte do przodu
2.zamykamy nogę do pierwszej w plie i obracamy się o kąt 45 stopni
robimy fouette czyli: grand battement do przodu, jak noga jest z przodu to obracamy biodra tak, żeby bez utraty wysokości znalazła sie z tyłu w attitude
3. noga z attitude idzie na coue de pied a z tego położenia można juz robic od nowa ecarte itd.
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

[quote:a0736924f7="Domi"]Według mnie fouette włoskie można wytłumaczyc tak:
1.develope na ecarte do przodu
2.zamykamy nogę do pierwszej w plie i obracamy się o kąt 45 stopni
robimy fouette czyli: grand battement do przodu, jak noga jest z przodu to obracamy biodra tak, żeby bez utraty wysokości znalazła sie z tyłu w attitude
3. noga z attitude idzie na coue de pied a z tego położenia można juz robic od nowa ecarte itd.[/quote:a0736924f7]

ilustracja do opisu
[img:a0736924f7]http://img69.imageshack.us/img69/349/italianfouette27ou.gif[/img:a0736924f7]
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Ja uwielbiam włoskie fouete!! Makova,śliczny gifek, normalnie aż musiałam go sobie na dysku zapisać..:) W której klasie zaczeliście robić włośkie fouete? my jeszcze nie robimy, nawet normalnego,ale nie zdziwcie się- IV klasa
sfra

Post autor: sfra »

znakomita ilustracja do włoskiego fouette jest również avatar amiry :-)
Czajori

sissonne fermee

Post autor: Czajori »

jak prawidłowo wykonac ferme? Czy w czasie skoku należy kierować się bardziej w bok czy do góry? I jak właściwie ma pracować podniesiona noga?
Joanna

skoki

Post autor: Joanna »

Czajori, ja nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. Masz na myśli [b:63de92e933]sissonne fermee[/b:63de92e933], ale jakie? Możesz robić je i w przód (zazwyczaj się robi w epaulment, ale wprowadza się to ćwiczenie zwykle po prostej) w arabesque, i możesz je robić w bok, no i w tył.
Ne wiem, o co Ci chodzi, czy bardziej w bok czy w górę? O ktore sissonne pytasz, tzn mam na myśli czy w bok, czy do arabesque (bo tu też jest trochę przemieszczenia się w bok)?

I wydaje mi się, że nie da się tak prosto odpowiedzieć, bo to zależy jak Ty to robisz - jednej osobie trzeba powiedzieć, żeby bardziej się wybijała w górę, a drugiej żeby dalej szła w przestrzeni. Nie ma uniwersalnej recepty, w ilu procentach wybijać się do góry, w ilu w bok. Każdy musi sam sobie ustalić, jak i ile musi się wybić, żeby to jakoś wyglądało.

Co do pracy nogi się nie wypowiadam, niech napiszą mądrzejsi ode mnie. Tzn wiem jak to powinno wyglądać, ale już niekoniecznie umiem opisać :) Chociaż w sumie nie wiem, co takiego specjalnego ta noga może robić? :roll:

~~~~~~~~~~~~
EDIT:
Aha, mam propozycję - może nowe pytania w wątku pisać np. pogrubionymi literami (albo jakoś inaczej odznaczać, np. jakimś znaczkiem na początku postu, no cokolwiek :) )? Żeby było widać, że coś jest nowym pytaniem, bo pewnie jak będzie więcej odpowiedzi i pytań, to będzie trudno się połapać.
ODPOWIEDZ