Wariacje klasyczne

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
raisa

Post autor: raisa »

Nie wiem czy to odpowiedni temat ale chciałam się spytać czy ktoś mógłby udostępnić [url=http://youtube.com/watch?v=Si0TVBEJiGc]tą wariację z Rajmondy[/url]. Jakby ktoiś mógł, byłabym wdzięczna...bo bardzo mi na niej zależy...
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Raiso, moim zdaniem lepiej byłoby umieścic to w ogłoszeniach. W końcu to temat o wariacjach na konkurs.... :wink:
Gość

Post autor: Gość »

udostepnić, znaczy tak -> [url=http://download.yousendit.com/C72F8A15519B038F]1[/url], [url=http://download.yousendit.com/A77ED237073A67E0]2[/url]??
raisa

Post autor: raisa »

tak, tak! dziękuję bardzo!
i przepraszam, że nie w najlepszym temacie... :oops:

[size=9:c2f8c28340][ [i:c2f8c28340][b:c2f8c28340]Dodano[/b:c2f8c28340]: Nie Wrz 14, 2008 4:50 pm[/i:c2f8c28340] ][/size:c2f8c28340]
Chciałąbym nauczyć się wariacji z córki faraona. Czy ktoś mógłby mi podać linka do wariacji, którą tańczy się na konkursie właśnie z tegp baletu?
Manuela

Post autor: Manuela »

Oj. oj, oj...!

Wariację wybiera się DLA UCZNIA, nie dla klasy czwartej, piątej, czy dziewiątej! Wariacja, którą pedagog wybiera dla swojego ucznia musi dobrze go zaprezentować, ale i rozwinąć jego umiejętności - i tu potrzebna jest dobra analiza pedagogiczna, czyli co wypływa skąd i dokąd zmierza. Zresztą, to właśnie wariacje klasyczne rozwijają tancerza najbardziej. Oczywiście, że są wariacje, które - niezależnie od talentu ucznia - będą zbyt trudne dla czwartoklasisty - zauważmy - program programowi nie równy!

Ktoś pisał o tempie: tempo wariacji można zmienić, całościowo lub we fragmentach, są specjalne programy komputerowe.

Korofik - czy jesteś pedagogiem?
estelle

Post autor: estelle »

Mam ważne pytanie.. nie wiem czy jest tu temat o wariacjach. W kazdym bądz razie chce przygotowac kilka wariacji czy moglibyscie mi opisac jak powinnam grac (mimika twarzy i.t.p) gdy tancze wariacje paquity (kto to wgl byl) czym sie charakteryzowala jak i czarnego łabedzia?????
Bajaderka

Ja polecam oczywiście najpierw zapoznać się z librettem baletów z których tańczysz wariacje. No i oczywiście oglądnąć co najmniej jedno wykonanie całego baletu i kilka różnych wykonań jednej wariacji :smile:
Lienka

Post autor: Lienka »

Nie ma jakiejś jednej wersji grania danej postaci, chodzi też o to, żebyś sobie przemyślała co Ty widzisz w tej postaci i co w niej chcesz pokazać poprzez wariację :)
Bajaderka

No wlasnie, więc jak mówię- najpierw trzeba znać podstawy, a potem tworzyć swoją postać. Ale nie odwzorowywać to, co się widzi na wideo a sięgnąć wewnątrz siebie. A powiedz, ile masz lat?
estelle

Post autor: estelle »

Mam 14 lat i chcialabym wykonac w czerwcu wariacje paquity sęk w tym ze w tej waraicji mam sie poprostu ladnie usmiechac (widzialam na youtube). myslalam ze podpowie mi ktos kim byla co robila bo libretta chyba na forum nie ma zreszta ja w necie.
ODPOWIEDZ