Jak sobie radzić z bólem?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
sisha945

Post autor: sisha945 »

otóż to ;)

[color=violet:95eae9e18a]Starajmy się nie robić błędów ortograficznych ;)[/color:95eae9e18a]
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

No właśnie, więc na podnoszenie nóg najlepszym ćwiczeniem jest ich podnoszenie:) A takto wszystkie ćwiczenia na wzmocnienie mięśni nóg. Jest tego pełno w internecie, nie ma złotej metody.
miss Julia

Post autor: miss Julia »

A także na forum... http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=3974....
Czajori

Post autor: Czajori »

Przypominam, że to nie jest miejsce na dyskusje o podnoszeniu nóg.
Biedronka987

Post autor: Biedronka987 »

Ja ostatnio znów mam "dolegliwości bólowe" w prawym kolanie. Boli tak jakoś "od środka" w miejscu gdzie prawe kolano styka sie z lewym. Czuję to gdzy tańczę, chodzę, a nawet na zajeciach z w-f-u w szkole. Troche mnie to niepokoi, bo o problemach z kolanami sie tyle naczytałam,ze wolę dmuchać na zimne... Wie ktoś co to?

Myślę,że jak będę oszczędzać tą nogę, to moze to cos sie zregeneruje.Dobry pomysł?
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:2c07f0e920="Biedronka987"]Myślę,że jak będę oszczędzać tą nogę, to moze to cos sie zregeneruje.Dobry pomysł?[/quote:2c07f0e920]

dobry.

natomiast na podstawie opisu, i to tylko przez internet, nie da się nic powiedzieć, co to może być, a i kolano i problemy z nim związane są na tyle skomplikowane, że nie warto bawić się w samodzielne 'diagnozy'.

oprócz odpoczynku trzeba też zrewizdować swoje dotychczasowe nawyki ruchowe - czy dobrze technicznie tańczysz, czy prawidłowo (w sensie zgodnie ze swoimi możliwościami) ustawiasz stopy, kolana, itp.
Biedronka987

no właśnie stwierdziłam,ze być moze wykręcam nogi "od kolan" nie od biodra, wiec trzeba popracować nad tym.
A na razie troche zwolnię, a jak nie przejdzie to do lekarza
sylwiam95

Post autor: sylwiam95 »

Biedronka987 a miałaś kiedyś jakąs kontuzje?
Jak tak to pewnie przez to, a jak nie to jest dużo innych powodów.
Np. nieprawidłowe siedzenie, takie jak stopy są na zaewnątrz a kolana do środka.A może po prostu masz brak jakiś witamin.
Oszczędzaj to kolano, bo myśle,ze jak Cie mocno boli to nie ma co ryzykować.
Pozdrawiam:)
Biedronka987

Nie miałam kontuzji. Dzięki za rady, na razie nie boli:) Oszczędzałam, skorzystałam z opaski uciskowej, ćwiczyłam dopiero w piątek na treningu i zapobiegawczo przyłożyłam się do rozgrzania tego kolana i nic nie bolało:) Oby jak najdłuzej.
Pozdrawiam:)
nicolka

Post autor: nicolka »

nie umiem się doszukać tematu odnośnie tego co mnie interesuje, dlatego postanowiłam się wypowiedzieć tutaj. Jestem ciekawa , czy odczuwacie ból podczas V pozycji.. Ja mam taki problem i nie wiem co z tym zrobić, bo nie mogę docisnąć stóp do siebie, gdyż czuję się wtedy jakby moje kolano (a konkretnie chyba łękotka) chciało wyjść z sali;/
ODPOWIEDZ