Jak sobie radzić z bólem?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
miss Julia

Post autor: miss Julia »

Właśnie, a oprócz basenu są jeszcze inne ćwiczenia na mięśnie pleców?
adida

Post autor: adida »

Myślę, że pilates. O ile ćwiczenia wykonuje się poprawnie technicznie, bo w innym przypadku mogą powodować tylko nie potrzebne przeciążenia kręgosłupa.

No i lepiej unikać zbyt długiego siedzenia (wiem że czasem jest to trudne w rzeczywistości szkolnej), dobrze jest robić sobie przerwy na "przejście się" :)
miss Julia

Post autor: miss Julia »

Byłabym wdzięczna gdybyś zamieściła opis kilku ćwiczeń... Takich najprostszych
adida

Post autor: adida »

http://video.google.pl/videosearch?q=pilates&hl=pl&client=firefox-a&emb=0&aq=f# polecam drugi filmik. Ciężko jest dobrze opisać ćwiczenia, szczególnie bez zdjęć/schematów ;)
psiloveyou

Post autor: psiloveyou »

Żeby nie zakłdac nowego tematu ,co jest lepsze na rozciąganie - pilates ,czy normalne rozciągające ćwiczenia? I czy pilates daje duże efekty?

i drugie pytanie ,bo podobno większe efekty daje ,że trzymamy jakaś pozycje przez kilkanascie sek. po kilka serii,a na tmy pilates jest ,że dotykamy jednej nogi ,drugiej itd bez trzymania;/ czy to da jakiś efekt?
Joanna

Post autor: Joanna »

Jest zarówno temat o metodzie Pilatesa, jak i o rozciąganiu (żeby tylko jeden....), jak i o tym, jak ćwiczyć, aby trzymać wysoko nogi. Proponuję poszukać i poczytać.
psiloveyou

Post autor: psiloveyou »

NO tak ,czytałam ,ale dalej moje pytanie brzmi czy pilates daje większe efeekty czy normalne rozciąganie ?
Joanna

Post autor: Joanna »

daje INNE efekty, bo i czemu innemu służy. a 'rozciągnięcie' to rzecz względna, tzn czy chodzi Ci o to, żeby siąść w szpagacie, wysoko utrzymać nogę (adagio), czy wysoko ją wyrzucić ileś razy pod rząd (grand battement), czy żeby w skoku dojść do szerokiej pozycji - to są zupełnie inne rzeczy...
sisha945

Post autor: sisha945 »

a jakie cwiczenia sa dobre do adagio?
jesli gdzies było poruszane (a pewnie bylo, tylko nie znalazlam) to prosze o link :D
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Na Adagio najlepsze jest po prostu robienie adagio.
:lol:

[b:5591ce115e]sisha945[/b:5591ce115e], a tak naprawde to sprecyzuj swoje pytanie; domniemam, iż chodzi Ci o ćwiczenia na wzmocnienie mięśni nóg, aby je dłużej i wyżej podnosić, tak?
ODPOWIEDZ