Mały chłopiec i taniec.... Dylematy rodzicielskie :)

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
SYJKA

Post autor: SYJKA »

Hmmm...
Ale w plie może stanąc moja co druga koleżanka, a uwierz nie każda nadaję się na zajęcia z baletu.
sasetka2505

Post autor: sasetka2505 »

chyba chodziło o odkręcenie kolan...
Nati

Post autor: Nati »

wykręcenie to nie wszystko przecież.... ! znam mnóstwo osób o predyspozycjach takich ze to niemozliwe wręcz...podbicia, przeprosty, wykręcenie, ale niestety nie potrafią tańczyć, za to osoby które mają słabsze predespozycje, ale za to mają w sobie zaparcie, ducha do walki i chęć- te mają większe szanse! Predyspozycje są ważne, ale przecież nie najważniejsze, w wielu przypadkach da się przecież pewne niedociągłosci dociągnąc :)
SYJKA

Post autor: SYJKA »

Dokładnie, dlatego to, co droga Dior napisałaś się nie sprawdza.
kira

Post autor: kira »

sasetko, kolan się nie wykręca o ile nie chcesz się uszkodzić! Nogi wykręca się od bioder!
sasetka2505

Post autor: sasetka2505 »

no chodziło o mi o całe nogi tzn stopy, kolana, uda
kira

Post autor: kira »

ale, ale, wszak tu chodzi o pewnego uzdolnionego malca :)
Na moje oko to jest tak :
BŁAGAM, ON MA 6 LAT!!!
Nie przeczę, że i w tym wieku zdarzają się talenty, ale nie ma sensu już teraz planować mu przyszłości na siłę i wieszczyć wielka karierę. Rozczarowania potrafią być naprawdę bolesne, i musimy mieć tutaj na uwadze nie tylko naszego małego bohatera ale i jego kochanych Rodziców. Z resztą, kto wie, co on widzi w tym tańcu - czy tutaj chodzi o ruch, emocje i TANIEC czy też może o fakt przebierania... Bardzo przepraszam, ale takiej ewentualności tez nie wolno wykluczyć, zgodzicie się chyba... Rodzicom pozostaje uważna obserwacja, zwłaszcza, że dziecko znajduje się właśnie na etapie odkrywania świata i kształtowania swojej tożsamości. To, co Michał odkryje i jak to będzie wartościował zależy od Rodziców. A Zajęcia taneczne ? Ja widzę same plusy, o ile są dobrze prowadzone i dostosowane do wieku i umiejętności dzieci. Przynajmniej będzie miał ładną sylwetkę :lol:
tata_Milosza

Post autor: tata_Milosza »

Ja troszkę z innej beczki - nie miałem takich problemów, jak założycielka wątku.
Poszliśmy z synkiem (4-latek) na lekcje próbne - na taniec towarzyski i na balet - i chwyciło. Mimo, iż same dziewczynki w szkole - mam nadzieję, że syn nie straci zapału do ćwiczeń.

Pytanie do Was: w co się i gdzie się zaopatrzyć? Gdzie nie szukam - wszędzie stroje dla dziewczynek. Jakie buty? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :smile:
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Baletki- najlepiej by było wybrać coś z tych:
http://elite-online.pl/katalog/124model3002.htm -skórzane
http://elite-online.pl/katalog/125model3001a.htm- płócienne

Baletki akurat są "bezpłciowe" tak więc myślę, że zamówić kolor czarny i po problemie. Zaletą baletek z grishko jest to, że będą na dłużej niż baletki np. z Akcesu (kupione we Wróblowicach czy na Krakowskiej)

Kostium-to zależy od Państwa. Najlepiej byłoby oczywiście trykot, bo to profesjonalnie, no i tak jak powinno być. Trykot w gruncie rzeczy (mimo stereotypów) nie jest zły- wręcz odwrotnie- dziecku się wygodnie ćwiczy.
I tutaj sprawa zakupu. Jest w ofercie trykot męski (http://elite-online.pl/katalog/223da19.htm) ale on na pewno nie jest na 4-letnie dziecko.
A więc radziłabym uszyć- jeżeli zależy Państwu na trykocie (można złożyć zamówienie w sklepie przy ul.Krakowskiej), a jeżeli niekoniecznie trykot- to dopasowane spodnie dresowe i tak samo dopasowana (niezbyt luźna) koszulka. Tak tez będzie dobrze, choć to też zależy od nauczyciela.

A gdzie chłopczyk chodzi na zajęcia?
Kasia G

Post autor: Kasia G »

tak, zamiast trykotu mogą być czarne leginsy, na bardzo małe dzieci dostępne np. w decatlonie w dziale z odzieżą fitness dziecięcą
ODPOWIEDZ