Klasyka - Warszawa - zajęcia dla dorosłych

Ogłoszenia, informacje i dyskusje o kursach, konkursach, warsztatach, audycjach, powstających szkołach. Kursy baletowe dla dorosłych;
Ayaka

Post autor: Ayaka »

Hym... z tego co się orientuję to zajęcia z klasyki sa w domach kultury organizowane ale tylko dla dzieci tak do ok. 8 roku zycia. Natomiast nie spotkałam jeszcze klasyki dla dorosłych w DK. Niestety, klasyki dla dorosłych jest bardzo mało bo praktycznie jest skupiona w dwóch osrodkach - STA na Moliera i u Egurroli. :roll:
Agnieszka S.

Post autor: Agnieszka S. »

No w końcu znalazłam te strone i mam do was duuuuuzo pytan. Mam 16 lat, ale balet zawsze był moim marzeniem. Jak czytam wasze wypowiedzi to góruje Molier. Moze wiecie czy są tam takie grupy gdzie mogłabym tańczyc, ale niestety mam zerowe doświadczenie :(
Ayaka

[quote:eb4f1baf30="Agnieszka S."]No w końcu znalazłam te strone i mam do was duuuuuzo pytan. Mam 16 lat, ale balet zawsze był moim marzeniem. Jak czytam wasze wypowiedzi to góruje Molier. Moze wiecie czy są tam takie grupy gdzie mogłabym tańczyc, ale niestety mam zerowe doświadczenie :([/quote:eb4f1baf30]

Dla osób z "zerowym doświadczeniem" są w STA grupy początkujące. Spokojnie możesz się dołączyć nawet teraz , ponieważ 3 m-c nauki klasyki to bardzo mało i nie kręcą tam salonych piruetów żebyś miała sobie nie dac rady. Przez pierwszych klika lekcji możesz czuc się oszołomiona nazwami, ćwiczeniami itd ale po 3-4 lekcjach się wdrożysz bez problemu.

:mrgreen:
Agnieszka S.

Czy naprawde dam sobie rade w końcu oni cwiza juz od 3 miesiecy, a jesli nie to od nowa bedzie mozna zaczac dopiero w październiku?
Joanna

Post autor: Joanna »

Tak jak mówi Ayaka, 3 miesiące to naprawdę bardzo mało czasu. Możesz spokojnie dojść do takiej grupy. Na początku faktycznie możesz się dziwnie czuć, że nie wiesz na czym polegają ćwiczenia, a po kilku lekcjach - tak jak mówi Ayaka - na pewno się wdrożysz. Struktura lekcji jest zawsze taka sama - ćwiczenia przy drążku, na środku, potem często przekątna - a stopień trudności nie wzrasta wcale tak szybko przez 3 miesiące, zwłaszcza te pierwsze, nie zmieniają się za bardzo ćwiczenia, a nowe wprowadza się też stopniowo.
Agnieszka S.

Ja wiem że na to pytanie jest duzo za wcześnie, ale czy bede kiedyś miała szanse zatanczyc w pointach? :D
M.

Post autor: M. »

Oczywiście, że tak - jak już będziesz się uczyć i robić postępy to przyjdzie też czas na naukę na point-ach. Z tego co wiem były planowane (niestety dawno mnie tam nie było, więc nie wiem czy ruszyły) zajęcia na pointach - chyba po 15min po lekcjach grupy śr. Tyle, że najpierw musisz się nauczyć podstaw, trzymania postawy, muszą wzmocnić Ci się stopy itd. by zacząć ćwiczyć choćby podstawy point... także jak będziesz cierpliwa i wytrwała to na pewno przyjdzie czas i na pierwsze próby choćby trzymania pionu na releve en pointes ;)
Ayaka

Są są :smile: pointy dla śr zaawansowanych u p. Zajdler i u p.Gaworczyka no i dla zaawansowanych też :D
http://taniecstudio.pl/home/pliki/plany/2007_8/moliera/2/Dorosli_moliera.pdf

Do Agnieszki S.
Dokładnie jak mówi M. dużo samozaparcia i wytrwałości i staniesz na pointach ale na pewno nie w pierwszym roku nauki klasyki.
Agnieszka S.

Oj po tym co mówicie to ja tam polece i nikt mnie z sali nie wyciągnie :D :D :D :D
artemisia

Post autor: artemisia »

hej,

w styczniu rusza nowa grupa początkujących na Moliera. Pierwsza środa stycznia o 19:15 i w sobote o 11:45.

wybiera się ktoś? ja ide jako zielony szczypiorek i żółtodziobek, ale z radochą w serduchu :)

pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ