Zespół baletu Opery i Operetki w Krakowie

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Offpeak

Post autor: Offpeak »

Sie ruszy za niedlugo, zespol sie rozwija, potrzeba czasu ale idze w dobra strone. Jesli wszystko sie ulozy bedzie tam 30+ tancerzy i tancerek a nie 17-20 jak do tej pory, wiec trzymajcie kciuki!!!
Ja sam osobiscie tam wracam po 3 letniej nieobecnosci, Marisuz Raczynski sie tam tez znajdzie od przyszlego sezonu, wiec i cos ze wspolczesnym moze zamieszamy, narazie to szkice, jak sie znajdziemy na sali bedziemy myslec!
Pozdrawiam

Adam Mośko
Torin

Post autor: Torin »

No qurde ciesze sie nieeeeezmiernie !!!
Jest szansa, że z nowym gmachem i cos nowego zacznie się dziać w naszej operze i to powoduje że nawet zawieszam mój sceptycyzm na kołku na jakiś czas oczywiście :P ;)

Torin
Father

Post autor: Father »

A ja się dziwię, że Kraków aspirujący do miana kulturalnej stolicy Polski do tej pory nie mial porządnej opery ani zespołu baletowego.
Torin

[URL=http://www.opera.krakow.pl/?id=26]Tu jest mniej więcej wyjaśniona historia opery w Krakowie ...[/URL], a skąd się taka sytuacja wzięła to kurde na prawdę ciężko zrozumieć ...

Torin
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Sytuacja wzięła się z tego, iż brak w Krakowie funduszy na wystawianie baletów, a brak funduszy dlatego, że ludzie którzy się w Krakowie baletem zajmują, zbytnio mieszają sprawy prywatne (i spory między sobą) ze sprawami zawodowymi.

Miejmy nadzieję jednak, że sytuacja ta się zmieni.
Torin

A jak przypuszczam - sytuacja że jedną scenę (Teatr Słowackiego) dzielą między sobą dwie oddzielne instytucje nie ma prawa dobrze funkcjonować.
Oby nowy gmach coś zmienił ;)

Torin
Offpeak

To nie chodzi o scene, to chodzi o pieniadze. Baletow nie ma bo a) zespolik maly i ciezko cos z tym "konkretnego" zrobic, b) bo jesli sie chce balet wystawiac, to halo, ale musi byc to juz na jakims poziomie (nikt nie chce wystawiac byle czego, a) z szacunku dla widowni b) z szacunku dla sztuki c) z szacunku dla siebie), ludzi na poziomie w operze brakuje, bo zarobki sa jakie sa i nikt z szanujacych sie tancerzy nie bedzie tam siedzial. Doslownie siedzial, bo repertuar kuleje, kuleje bo nie ma kasy i kolko sie zamyka. Mozna tak ciagnac w nieskonczonosc wlasciwie... Wiekszosc pienniedzy Opery szla na budowe, wiec nastaly lata chude, miejmy nadzieje, ze jak sie wszystko juz pobuduje nastana lata grube ;]
Ja mam szczere nadzieje, ze to sie zmieni :) Inaczej nie zdecydowal bym sie na powrot!

Adam
HeavyFuria

Post autor: HeavyFuria »

Dobrze, że wracasz Adam. To jest prawdziwie dobra nowina.

[quote:dc48b68b5e="Torin"]Oby nowy gmach coś zmienił[/quote:dc48b68b5e]
.. i oby wraz z nowym zespołem weszło jak najwięcej zmian ;)

a gmach, gmach się na pewno przyda! xD

«życzmy powodzenia»
Domi

Post autor: Domi »

Widziałam w repertuarze, że będzie jakiś balet pod koniec listopada?
Czy to prawda?
Czy zaczęły się już próby?

"W listopadzie publiczność baletowa będzie miała okazję oglądać balet Igora Strawińskiego Historia żołnierza. Oparta na baśni rosyjskiej opowieść to rodzaj moralitetu z muzyką w formie suity na siedem instrumentów. Rozbudowana partia skrzypiec symbolizuje duszę żołnierza. Autorką przedstawienia jest wybitna rosyjska choreografka Elena Bogdanovich, współpracująca z Teatrem Balszoj w Moskwie. Jej najgłośniejsza praca to choreografia do musicalu Nord Ost, którego sceniczna historia związana była z tragicznym atakiem czeczeńskich terrorystów na moskiewski teatr na Dubrowce." za www.opera.krakow.pl
Offpeak

taaaaak...
Bedzie to "Historia Zolnierza" by Strawinski z 1918r ;]
Wspolczesno klasyczne ?cos?, proby sie zaczely, dostajemy lanie ;] .
Narazie trudno mi polecic czy nie polecic tego, napewno beda dobre momenty, o innych nie wiem co myslec, jeszcze duzo pracy przed nami i niewiele czasu wiec albo bedzie to totalna klapa, albo calkiem mily sukces ;]

pozdrawiam z krakowa :)
po raz kolejny zakochuje sie w Krakowie ^^
ODPOWIEDZ