Leworęczni w tańcu??!!

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
domis419

Leworęczni w tańcu??!!

Post autor: domis419 »

Zamierzam zapisać się na balet :) :) :) ... mam 16 lat ale chce spóbować :D :D Ale zorientowałam się że chyba nie moge :( :( :( bo jestem leworęczna... jak próbowałam w domu piruety itp. to zawsze na prawej nodze a nie na lewej... na 100% nie dała bym rady na lewej, ledwo zrobie 1 obrót :sad: :sad: :sad: Czy na zajęciach trzeba się uczyć tak jak praworęczni, bo chyba będe musiał zrezygnować :sad: z jakich kolwiek zajęć...POMÓŻCIE PROSZE...
Maron

Post autor: Maron »

nauczyciel powinien zrozumieć że niektóre rzeczy mogą przychodzić trudniej jeżeli jesteś leworęczna i masz takie problemy.
zresztą ucząc się tańca, robi się piruety w obie strony...

ja generalnie jestem praworęczna, skoki łyżwiarskie robię w obie strony, ale obracanie się nogach w lewo to dopiero od jakiegoś czasu mam pewne.
po prostu trzeba się przełamać a do tego pracować, pracować i jeszcze raz PRACOWAĆ!!
Czajori

Post autor: Czajori »

Po pierwsze, ten temat powinien być w Praktyce.
Po drugie, to nie jest tak, że nauczyciel będzie patrzył jakoś specjalnie na leworęcznych. Mówię to z doświadczenia, bo sama jestem mańkutem i wiem, że w tańcu to czasami przeszkadza, chociażby dlatego, że większość układów robionych jest na prawo i "pod prawą nogę" - trzeba wyzbyć się mańkuckiego przyzwyczajenia stawania lewą nogą :wink: Na sto procent będziesz miała na początku problem z kierunkami w choreografii, bo to, co bardziej naturalne dla Ciebie, będzie niezgodne z wizją choreografa :?
Domiś, dasz radę nauczyć się obrotów w prawo - też miałam z tym problem, ale determinacja połączona z wieloma próbami (i obijaniem się o szafę) daje efekty :) Na pocieszenie powiem Ci, że w Bolshoi ponoć wszystkim każe się kręcić w lewo :wink:
Joanna

Post autor: Joanna »

Nie ma znaczenia, czy jestes praworeczna czy nie. Pomysl sobie, ze osoby praworeczne tez musza robic obroty, jak zreszta i inne cwiczenia, na OBIE strony.

Inna kwestia jest koordynacja, jak jest slaba to jest troche trudniej, ale w jakims stopniu mozna ja wyrobic.

Btw, mozna byc np. praworecznym i 'lewonoznym', albo odwrotnie, itp. ;)
groteska

Post autor: groteska »

[quote:e3356ada5d="Joanna"]Btw, mozna byc np. praworecznym i 'lewonoznym', albo odwrotnie, itp. ;)[/quote:e3356ada5d]
No wlasnie, ja np jestem praworeczna i najwygodniej mi sie kreci pirouette na prawej nodze, ale w lewa strone ;) :P
Marysia W

Post autor: Marysia W »

Ja jestem leworęczna i jakoś nigdy nie miałam problemów z koordynacją, piruetami itd. , na obie strony robię tak samo. Tylko na prawą nogę jestem trochę bardziej rozciągnięta :D
~ balerinka ~

Post autor: ~ balerinka ~ »

Ja też piruety kręcę na obu nogach, ale trosazkę lepiej mi jest na prawej nodze. A jeżeli chodzi o rozciągnięcie to przód i bok mam lepsze na prawą, a tył zdecydowanie na lewą;)
Maron

Post autor: Maron »

ja mam lewą stronę bardziej gibką i rozciągniętą :P ale skończmy już to nie jest wyliczanka xD

balerinko, jeżeli masz jak to ujełaś "przód i bok" lepszy na prawą, to normalne że lewa jest bardziej rozciągnięta "do tyłu". jedno od drugiego jest generalnie zależne.
jednak powinno się rozciągać systematycznie na obie strony.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

ja jestem praworeczne i latwiej mi sie kreci w prawo na lewej nodze, prawa strone tez mam bardziej rozciagnieta (teraz staram sie to wyrownac) ale generalnie powinno sie wszystko robic na dwie nogi, krecic, tanczyc itp, zarowno prawo jak i lewo reczni maja jakies problemy ze strona niedominujaca, wiec jestesmy w podobnej sytuacji
Czajori

Post autor: Czajori »

O tyle o ile, raczej więcej ćwiczeń wykonuje się na prawo, szczególnie gdy ktoś ćwiczy amatorsko i ma tylko "liznąć", a nie nauczyć się poprawnie wykonywać.
ODPOWIEDZ