Leworęczni w tańcu??!!
Leworęczni w tańcu??!!
Zamierzam zapisać się na balet :) :) :) ... mam 16 lat ale chce spóbować :D :D Ale zorientowałam się że chyba nie moge :( :( :( bo jestem leworęczna... jak próbowałam w domu piruety itp. to zawsze na prawej nodze a nie na lewej... na 100% nie dała bym rady na lewej, ledwo zrobie 1 obrót :sad: :sad: :sad: Czy na zajęciach trzeba się uczyć tak jak praworęczni, bo chyba będe musiał zrezygnować :sad: z jakich kolwiek zajęć...POMÓŻCIE PROSZE...
nauczyciel powinien zrozumieć że niektóre rzeczy mogą przychodzić trudniej jeżeli jesteś leworęczna i masz takie problemy.
zresztą ucząc się tańca, robi się piruety w obie strony...
ja generalnie jestem praworęczna, skoki łyżwiarskie robię w obie strony, ale obracanie się nogach w lewo to dopiero od jakiegoś czasu mam pewne.
po prostu trzeba się przełamać a do tego pracować, pracować i jeszcze raz PRACOWAĆ!!
zresztą ucząc się tańca, robi się piruety w obie strony...
ja generalnie jestem praworęczna, skoki łyżwiarskie robię w obie strony, ale obracanie się nogach w lewo to dopiero od jakiegoś czasu mam pewne.
po prostu trzeba się przełamać a do tego pracować, pracować i jeszcze raz PRACOWAĆ!!
Po pierwsze, ten temat powinien być w Praktyce.
Po drugie, to nie jest tak, że nauczyciel będzie patrzył jakoś specjalnie na leworęcznych. Mówię to z doświadczenia, bo sama jestem mańkutem i wiem, że w tańcu to czasami przeszkadza, chociażby dlatego, że większość układów robionych jest na prawo i "pod prawą nogę" - trzeba wyzbyć się mańkuckiego przyzwyczajenia stawania lewą nogą :wink: Na sto procent będziesz miała na początku problem z kierunkami w choreografii, bo to, co bardziej naturalne dla Ciebie, będzie niezgodne z wizją choreografa :?
Domiś, dasz radę nauczyć się obrotów w prawo - też miałam z tym problem, ale determinacja połączona z wieloma próbami (i obijaniem się o szafę) daje efekty :) Na pocieszenie powiem Ci, że w Bolshoi ponoć wszystkim każe się kręcić w lewo :wink:
Po drugie, to nie jest tak, że nauczyciel będzie patrzył jakoś specjalnie na leworęcznych. Mówię to z doświadczenia, bo sama jestem mańkutem i wiem, że w tańcu to czasami przeszkadza, chociażby dlatego, że większość układów robionych jest na prawo i "pod prawą nogę" - trzeba wyzbyć się mańkuckiego przyzwyczajenia stawania lewą nogą :wink: Na sto procent będziesz miała na początku problem z kierunkami w choreografii, bo to, co bardziej naturalne dla Ciebie, będzie niezgodne z wizją choreografa :?
Domiś, dasz radę nauczyć się obrotów w prawo - też miałam z tym problem, ale determinacja połączona z wieloma próbami (i obijaniem się o szafę) daje efekty :) Na pocieszenie powiem Ci, że w Bolshoi ponoć wszystkim każe się kręcić w lewo :wink:
Nie ma znaczenia, czy jestes praworeczna czy nie. Pomysl sobie, ze osoby praworeczne tez musza robic obroty, jak zreszta i inne cwiczenia, na OBIE strony.
Inna kwestia jest koordynacja, jak jest slaba to jest troche trudniej, ale w jakims stopniu mozna ja wyrobic.
Btw, mozna byc np. praworecznym i 'lewonoznym', albo odwrotnie, itp. ;)
Inna kwestia jest koordynacja, jak jest slaba to jest troche trudniej, ale w jakims stopniu mozna ja wyrobic.
Btw, mozna byc np. praworecznym i 'lewonoznym', albo odwrotnie, itp. ;)
-
~ balerinka ~
ja mam lewą stronę bardziej gibką i rozciągniętą :P ale skończmy już to nie jest wyliczanka xD
balerinko, jeżeli masz jak to ujełaś "przód i bok" lepszy na prawą, to normalne że lewa jest bardziej rozciągnięta "do tyłu". jedno od drugiego jest generalnie zależne.
jednak powinno się rozciągać systematycznie na obie strony.
balerinko, jeżeli masz jak to ujełaś "przód i bok" lepszy na prawą, to normalne że lewa jest bardziej rozciągnięta "do tyłu". jedno od drugiego jest generalnie zależne.
jednak powinno się rozciągać systematycznie na obie strony.
ja jestem praworeczne i latwiej mi sie kreci w prawo na lewej nodze, prawa strone tez mam bardziej rozciagnieta (teraz staram sie to wyrownac) ale generalnie powinno sie wszystko robic na dwie nogi, krecic, tanczyc itp, zarowno prawo jak i lewo reczni maja jakies problemy ze strona niedominujaca, wiec jestesmy w podobnej sytuacji