Forumowe korepetycje baletowe

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

[quote:09c82a3a08]en dedans z drugiej[/quote:09c82a3a08]
Piruety en dedans z drugiej?
Zazwyczaj kręci się z czwartej....
raisa

Post autor: raisa »

Ja się uczyłam także z drugiej, to na początku. Przez pewnien czas były także z piątej ale teraz już tego nie ćwiczymy.
Bajaderka

W czajkowskim pdd (Darcey Bussell) kombinacja jest taka: pique,degage,pique,degage itp.....

A w tej wariacji z jeziora (tej wcześniejszej) nie wiem o które obroty chodzi...?
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

W tej wariacji z jeziora chodzi o te takie jakby hmm... robi się za każdym razem pól obrotu i zmienia nogę, która jest na passe. Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam...
~ balerinka ~

Post autor: ~ balerinka ~ »

Co do piruetów:
En dehors: w prawo na lewej nodze, w lewo na prawej.
En dedans: w prawo na prawej nodze, w lewo na lewej.

Przepraszam, wcześniej pokićkałam, bo nie to chciałam napisać. Mam nadzieję, że teraz jest jasno ;)
Bajaderka

[quote:f164d30573]W tej wariacji z jeziora chodzi o te takie jakby hmm... robi się za każdym razem pól obrotu i zmienia nogę, która jest na passe. Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam...[/quote:f164d30573]
Wiem już o co chodzi aczkolwiek nie pamiętam jak to sie nazywa...zupełnie wyleciało mi z głowy!!
[quote:f164d30573]a ja mam jeszcze ptranie co do tego filmiku dancey bussell - co to za figura przed tymi obrotami (38 s. - 42 s.)???[/quote:f164d30573]
To są tzw. "czołgi"
GwiazdkaNadia

Post autor: GwiazdkaNadia »

Dziękuję;)
http://www.photounion.ru/gallery/terpsyhora_2004/balet_big.jpg
Takie popularne zdjęcie...
A ta poza ma jakąś nazwę? Na pewno ma:) Jak się tak robi i jak się z tego wstaje przede wszystkim.
gonia

Post autor: gonia »

to jakaś tam poza łabędzia, ale nie wiem, czy ona ma swoją konkretną nazwę.
wiesz, wydaje mi się, że w zrobieniu tej pozy to nie ma dużej filozofii [poza umiejętnością ''wychylenia'' do tyłu rąk], jedna noga ugięta z przodu, prosta z tyłu. tak, jak na zdjęciu ;D
a ze wstaniem to możesz spróbować pokombinować, można wstawać na wiele sposobów.

: http://pl.youtube.com/watch?v=cP0zZ9LbDFs [od 2:14]
Bajaderka

Tak jak Gonia napisała-nazwy nie ma, po prostu tj jedna z charakterystycznych póz łabędzia.. a wstaje się całkiem prosto ( :D ) czyli przekłada się nogę, klęka na kolano i siup do góry!
Estera

Post autor: Estera »

czołgi... a może jakiś komentarz, jak to się robi :oops:
ODPOWIEDZ