Pointy - rozrabianie

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Ale czy to jest wygodne?
Ja zawsze je wyrabiam stopami tylko i wyłącznie i zawsze jest dobrze ;-)
gonia

Post autor: gonia »

włśnie moja znajoma ma tak rozrobione pointy i są strasznie wygodne.
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Wszystko zależy od tego gdzie masz podbicie... Jednym pointy wyrobią się nisko, drugim w środku, innym pod piętą. Nie da się nad tym zapanować bo to zależy od twojej stopy.
A ja zawsze wyrabiam najpierw w rękach, nie jestem w stanie stanąć na takich nowych, nierozrobionych pointach.
.:tutu:.

Post autor: .:tutu:. »

A ja staje na jednej nodze opierajac sie o cos, zginam noge w kolanie wypychajac przy tym podbicie, tak ze stoje lekko za czubkiem i czubkiem drugiej nogi wale w ta pierwsza :D
..Safona..

Post autor: ..Safona.. »

Tez rozrabiałam pointy jak tutu ale wtedy szybciej mi sie łamały. Teraz obijam je tylko w miejscu gdzie mam haluksy by az tak nie bolały a reszta sama sie zrobi podczas ćwiczeń :)
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Ostatnio wzielam sie za rozrabianie moich point - Grishko, model Maya I. Prawa pointe musze rozrobic bardziej bo mam mniejsze podbicie. Zaczelam splaszczac czubki - gorna czesc pointy rekami zeby troche je rozmiekczyc. Dzisiaj zauwazylam ze od miejsca w ktorym wychodzi sznurek do zwiazania point przez jakiej okolo 2 cm w strone czubka ciagnie sie dziwna linia. Jak mocniej przygniote do widac ze gips jest lekko nadlamany. Rysa nie doszla jescze do czubka i zlamanie nie jest calkowite.
Czy w takich pointach mozna jeszcze tanczyc?
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Myślę, że można i to długo ;-)

Ale na drugi raz bądź ostrożniejsza przy rozrabianiu point, choć nie wiadomo czy to wina użytkownika czy też konstrukcji point. Pointa poincie nie równa ;)
Pivot

Post autor: Pivot »

Zabawny filmik tak a propos:

http://pl.youtube.com/watch?v=IppSENazapM&feature=related
GwiazdkaNadia

Post autor: GwiazdkaNadia »

Ja swoje rozrabiam tak: siadam na podwiniętych nogach, wysuwam trochę pointę spod siebie w bok i podnoszę kolano do góry, a pointa się wygina. A czasem robię tak na dwóch jednocześnie. Tak jakbym kucała ale nie na stopach tylko na pointach i nie na czubkach tylko bardziej do przodu. pomaga.
~ balerinka ~

Post autor: ~ balerinka ~ »

Ja na początku staję jedną pointą na drugiej, a później rozrabiam je ćwiczeniami np. przechodzę przez półpalce itd. Jak dla mnie nie ma sensu ciągle nimi tłuc, wyginać trzeba założyć na nogi i ćwiczyć. Przynajmniej mi się tak najlepiej rozrabiają...
ODPOWIEDZ