Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
GwiazdkaNadia

Post autor: GwiazdkaNadia »

[quote:a402b046e2="gonia"]co znaczy ''wzmocnione boki''? gdzie pointa może mieć usztywnione boki...?[/quote:a402b046e2]
Jak na to dzisiaj patrzę, to może to jest "wysokie boki", raczej tak, jakoś mnie wczoraj zaćmiło:) Chociaż wysokie boki też są, hm, dziwne.
gonia

Post autor: gonia »

aaa, boki są wysokie, a wzmocniona jest podeszwa [o ile dobrze zrozumiałam :oops: ]

dlaczego niektóre pointy (sanshy) mają podeszwę taką jakby ''zamszową'', a niektóre taką śliską?
M.

Post autor: M. »

A czy to możliwe by "zamszowa" podeszwa była w pointach szytych a gładka w klejonych? :)
Możecie sprawdzić na swoich pointach?
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Zamszowa na pewno jest szyta, wczoraj mialam takie pointy w rekach.
Ale moje pointy sa z ta druga podeszwa i tez maja przeszycia.
Osobiscie wole zamszowa. Nie jest taka sliska, da sie w nia wetrzec kalafonie. No i jest jak dla mnie ladniejsza.
gonia

Post autor: gonia »

ja mam soprany i mam gładką ;/
strasznie się ślizga, kilka razy już pozaliczałam takie wypadki jak np. zjechanie ze schodów na sali czy ślizg z lądowaniem na '4 literach'...
GwiazdkaNadia

Taa... Ja mam co prawda Grishko Fouette, nie wiem czy podeszwy sie różnią, ale ta którą mam jest śliska.
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Beato, ale pointy Soft Toy DP801 z Sanshy o ile sie nie mylę to są takie do lekcji, a nie do stawania na czubkach. W nich się w ogóle tak normalnie nie ćwiczy jak na innych pointach tylko po prostu używa zamiast baletek :)
shadow

Post autor: shadow »

Mam pytanie: chcialabym kupic pointy, najlepiej z sanshy (akcesy mialam raz i wolalabym tego nie powtarzac, a grishko podobno szybko miekna, a tego wlasnie wolalabym uniknac ;)), twarde (teraz mam premiere i cwiczy mi sie w nich dobrze, nie zlamaly sie, ale i tak sa juz za miekkie, wszystkie inne jakie mialam szybko sie lamaly). Jakie radzicie? :)

Zawsze myslalam, ze twardosc w sanshach idzie po kolei - 101 najbardziej miekkie, 909 najtwardsze.... A niektorzy tutaj pisza inaczej, wiec jak to w koncu jest? :)
Marcysia

Post autor: Marcysia »

Nawiązując do poprzednich postów ja miałam recital 202 i też miałam taką "zamszową"

A co do pytania shadow, nieznam się na twardości Sanshy, ale o to warto by był napisac maila na ich strone albo pas de chat ale wątpię czy tam będą wiedzieli :roll: :roll: :roll:
GwiazdkaNadia

Ja się nie znam, ale szczerze wątpię, żeby 101, 404 itp to były twardości. To po prostu numery modeli a każdy model jest twardy, miękki, w tym jeszcze ma swoje twardości N, M, W, X... Ponoć Legende są twarde jak ściana ale jak weźmiesz sobie najbardziej miękkie to może będą takie jak, powiedzmy, średnie Recitale. Tak mi się przynajmniej wydaje, ale mogę się mylić, nie mam Sanshy.
ODPOWIEDZ