CO SĄDZICIE O MUSICALACH? :)
-
Sagittaire
No to Joasiu zaskoczyłaś mnie. Imponuje mi ogromnie Twoja wiedza na temat baletu, nałogowo czytam Twoje posty - i zastanawiałam się czy zawodowo tym się właśnie zajmujesz a tu zupełne zaskoczenie- filmoznawca?
Dziwi mnie to połączenie ja od zawsze lubię operę , balet ale film nigdy nie miał i nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Myślałam, że te rzeczy trochę się wykluczają a tu proszę...wcale nie.
Ale to tak na marginesie.
Dziwi mnie to połączenie ja od zawsze lubię operę , balet ale film nigdy nie miał i nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Ale to tak na marginesie.
-
Sagittaire
Nie za często zdarza mi się iść do teatru na musical, ponieważ zdecydowanie preferuję balet ale czasem mi się to zdarza.
Z obejrzanych musikali najbardziej podobał mi się chyba "Taniec wampirów" . Nie wnikam w to czy to ambitne czy nie ważne dla mnie jest tylko to, że dobrze mi się to oglądało.
Chętnie przeszłabym się na The Phantom of the Opera i na Jesus Christ Superstar". Mam nadzieję, że mi się to kiedyś wreszcie uda.
A czy ktoś z Was wie może co będzie grane w Warszawie z musikali?
Z obejrzanych musikali najbardziej podobał mi się chyba "Taniec wampirów" . Nie wnikam w to czy to ambitne czy nie ważne dla mnie jest tylko to, że dobrze mi się to oglądało.
Chętnie przeszłabym się na The Phantom of the Opera i na Jesus Christ Superstar". Mam nadzieję, że mi się to kiedyś wreszcie uda.
A czy ktoś z Was wie może co będzie grane w Warszawie z musikali?
-
Joanna Bednarczyk
[quote:ff9140adba="ag111111"]No to Joasiu zaskoczyłaś mnie. Imponuje mi ogromnie Twoja wiedza na temat baletu, nałogowo czytam Twoje posty - i zastanawiałam się czy zawodowo tym się właśnie zajmujesz a tu zupełne zaskoczenie- filmoznawca?
Ale to tak na marginesie.[/quote:ff9140adba]
najsłynniejsza amerykańska krytyk baletu Arlene Croce pisała o tańcu i o filmie, więc połączenie tych dwóch specjalizacji może być całkiem naturalne. (Oczywiście nie twierdze że jestem polską Croce :wink: choć staram sie, przynajmniej w dziedzinie tańca :) )
przecież Bejart ma wiele wspólnego z Fellinim a Neumeier z Viscontim, zarówno w tańcu jak w filmie najważniejszy jest ruch, bez niego by nie zaistniały, a do badania tańca często wykorzystuje sie te same metodologie co w filmoznawstwie czy teatrologii.nie mówiac o tym że film bardzo wpłynął na taniec 20/21 wieku
ps to tez było na marginesie :wink:
Ale to tak na marginesie.[/quote:ff9140adba]
najsłynniejsza amerykańska krytyk baletu Arlene Croce pisała o tańcu i o filmie, więc połączenie tych dwóch specjalizacji może być całkiem naturalne. (Oczywiście nie twierdze że jestem polską Croce :wink: choć staram sie, przynajmniej w dziedzinie tańca :) )
przecież Bejart ma wiele wspólnego z Fellinim a Neumeier z Viscontim, zarówno w tańcu jak w filmie najważniejszy jest ruch, bez niego by nie zaistniały, a do badania tańca często wykorzystuje sie te same metodologie co w filmoznawstwie czy teatrologii.nie mówiac o tym że film bardzo wpłynął na taniec 20/21 wieku
ps to tez było na marginesie :wink:
ja kocham musicale! Hair, Jesus Christ Superstar, Grease, teatralne Chicago i Wampiry, Koty niestety mnie nie zachwyciły, kilka lat temu grałam w "Kotach u całej reszcie" w Gdyni i tak mi sie przez te kilkadziesiąt przedstawień utrwaliły ze te w Romie mnie nie przekonały
co prawda przyjdzie nam na to poczekać rok ale znalazłam dziś zwiastun "Mamma Mia" i już nie mogę doczekać sie września 2008 :D
http://film.wp.pl/cid,1644,id,26344,title,Mamma-Mia,film_zwiastun.html
co prawda przyjdzie nam na to poczekać rok ale znalazłam dziś zwiastun "Mamma Mia" i już nie mogę doczekać sie września 2008 :D
http://film.wp.pl/cid,1644,id,26344,title,Mamma-Mia,film_zwiastun.html
-
icetowerek
Mi się bardzo podobały Wampiry oczywiście ;] może nie było tam tak dużo tańca, ale naprawdę, efekt niesamowity :) W Kotach było więcej, ale też mnie nie zachwyciły. Miałem okazję oglądać Chicago i Upiora w Operze na Broadwayu :) To powiem wam że Chicago świetne, Upior w operze pewnie też, ale tam było dużo śpiewu, i niestety nic nie rozumiałem ;P I jeśli chodzi o musicale filmowe to też Chicago ;]
-
aankaa_baletnica=)