Seria La Scala-najpiekniejsze balety

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

Jak Sylvia to za dużego wyboru nie ma, na rynku wydawniczym funkcjonują 2 wersje: bardzo udana uwspółczesniona wersja Neumeiera (z obsadą marzeń) albo klasyczna Ashtona, chyba że wygrzebano jakieś nagranie z obiegu niekomercyjnego czyli archiwów TV - np klasyczną, uważaną za najbiższą oryginałowi wersje Opery Paryskiej z lat 80-tych w chor. Lycette Darnsonval - ale śmiem wątpić
Beata-wielbicielka baletu

Post autor: Beata-wielbicielka baletu »

O wilku mowa: przypominam, że już od jutra w sprzedaży Sylwia z Royal Opera House, całkowicie klasyczna, w choreografii Fredericka Ashtona z Darcey Bussell i Roberto Bolle, z grudnia 2005r. Wydawnictwo Opus Arte.
Olcia:-)

Post autor: Olcia:-) »

A ja bym chętnie obejrzała wreszcie jakieś nowe wydanie baletu . Przez ostatnie 3 miesiace wychodziły same stare.Wiem że nowsze droższe ale to tylko taka moja głosna myśl. A moze don quichot z barasnikovemto takie znane i piekne wydanie a tak wogóle to to juz chyba 4 wydanie z bestmierntową ja jej nie lubię.A właściwie to jakie balety zostana jeszcze w tej serii wydane?
gonia

Post autor: gonia »

[quote:c7e740c540="Beata-wielbicielka baletu"]O wilku mowa: przypominam, że już od jutra w sprzedaży Sylwia z Royal Opera House, całkowicie klasyczna, w choreografii Fredericka Ashtona z Darcey Bussell i Roberto Bolle, z grudnia 2005r. Wydawnictwo Opus Arte.[/quote:c7e740c540]

co? sylvia? od jutra? eee....?

Olciu:-) : nowsze nagrania są droższe, a w serii o to chodzi, żeby właśnie ceny tych baletów były przeciętne, no, czyli kosztowały 20 zł. a żeby tyle kosztowały, muszą znaleźć tanie nagranie. a żeby było tanie, musi być starsze.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

goniu, trafiłas w sedno, zreszą - po co wylewaz "żale" na tym forum- prosze, napiszcie do Amercomu ze swoimi uwagami - od tego jest wydawca. Myslę jednak ze pomimo wszystko niewielu z nas zebrało gy sobie te wszystkie tytuły na DVD gdyby kosztowały tak jak normalnie w Empikach około 100 zł - nawet te starsze z Bolszoi z Biessmiertnową "której się nie lubi"
Beata-wielbicielka baletu

Post autor: Beata-wielbicielka baletu »

Iwan Groźny z Bolszoja na pierwszy rzut oka podoba mi się, ale obejrzę go dopiero w weekend. Jeśli chodzi o całą serię La Scala, to niejednokrotnie pojawiały się w niej prawdziwe "perełki", jak choćby Klejnoty, Śpiąca Królewna, Coppelia, Swan Lake czy balety Kyliana, a że czasami trafi się balet z Natalią Bessmertnową, to - tak jak napisała kiedyś Kasia G. - potraktujmy te wykonania jako dokument pewnych dokonań. Osobiście też nie przepadam za Panią Natalią, ale, jeśli mogę użyć takiego sformuowania, szanuję ją jako tancerkę.
Joanno, balet Sylwia z Opery Paryskiej jest mi znany, natomiast nigdy nie widziałam innego, klasycznego wykonania tego baletu na DVD. O jakim balecie pisałaś, mówiąc, że są dostępne dwa wydania? Ja dostałam (pocztą) już dzisiaj najnowszy balet Sylwia, o którym pisałam powyżej, przejrzałam go pobieżnie i jest ABSOLUTNIE REWELACYJNY!
Zapraszam do działu Nowości Baletowe na DVD, tam napiszę o moich pierwszych wrażeniach, ale dopiero pod koniec tygodnia.
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

[quote:3f0c6d1aa9="Beata-wielbicielka baletu"]
Joanno, balet Sylwia z Opery Paryskiej jest mi znany, natomiast nigdy nie widziałam innego, klasycznego wykonania tego baletu na DVD. O jakim balecie pisałaś, mówiąc, że są dwie wersje.[/quote:3f0c6d1aa9]

napisałam - może niewyraźnie i kompletnie niezrozumiale ??? :wink:

uwspółcześniona Neumeiera POB (którą znasz) ................... Klasyczna Ashtona ROH(czyli twój nowy zakup) ..................... i trzecia najstarsza klasyczna POB, która śpi w archiwach francuskiej TV.
Kasia G

To bedzie własnie to nagranie:

Sylwia z Royal Opera House, całkowicie klasyczna, w choreografii Fredericka Ashtona z Darcey Bussell i Roberto Bolle, z grudnia 2005r. Wydawnictwo Opus Arte.
VisVersa

Post autor: VisVersa »

La Scalę kupiłam jedynie w minionym i przed-minionym miesiącu - 'Kwiat' i 'Iwana'. Że większość baletów jest sprzed lat, to już wiem z postu Olci, ale czy w związku z tym jakość ich nagrania jest porównywalna do dwóch ostatnich Prokofiewów ??

Co do tego co ma się ukazać, nie wiem nic i własnie bardzo się boję, że ukazanie się "Dafnisa i Chloe" w serii La Scala to już przerost wybujałych marzeń, ale ja właśnie cierpię ich przerost :)
Kasia G

Sylwia jest już w sprzedarzy - prezentuje się całkiem, całkiem - nareszcie wybrali sensowne zdjecia do ksiażeczki :))))))
ODPOWIEDZ