raz było coś takiego fajnego na dance.net, teraz już do tego linku nie mam, ale tam było pokazane jakie sobie pointy dobrać jeżeli ma się taką a taką stopę, podbicie, palce... Ariodante dawała do tego link bodaj ;)
ja mam największy palec bardzo długi w porównaniu z innymi, więc stawałam przeważnie na nim. ale po pewnym czasie robiły mi się nieznośne odciski i obtarcia i w ogóle bardzo bolał. doskonałym rozwiązaniem okazały się wkładki modyfikowane, które sprawiają, że wszystkie palce są 'równe'
Apropo tych wkladek... Nie bardzo rozumiem jak mam sobie tym zabezpieczyc palce, bo na zdjeciu na stronie elite wyglada mi to troche... niezrozumiale :P Jak ktos moze to niech mi wytlumaczy, a jesli juz ktos pytal wczesniej to przepraszam! Wybaczcie mi uchybienia mojego mozdzka, groteska zapieprzala dzis 12 godzin pociagiem :P
właśnie. też długo myślałam nad mechanizmem tych wkładek modyfikowanych i dalej nie czaję. wyglądają mi trochę kosmicznie i nie bardzo wiem co mają wspólnego z wkładkami :D heelp :D
zrozumienie jak to działa zajęło mi trochę czasu ;)
wkładki mają kształt motylków, które wkłada się do pointy tak, żeby dotykały wierzchu stopy. na końcu wkładki jest taki ruchomy element, który tworzy coś w rodzaju 'schodków' na palce. zgina się to tak, żeby było pod palcami. dla najwięszego palca 'schodek' jest najniższy, dla najmniejszego - najwyższy. jak się stoi w pointach, to tak jakby palce były równe.
nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłam :roll:
silikonowe są zdecydowanie lepsze. czasami odparzają mi się stopy od silikonowych, więc wkładam modyfikowane. nawet dobrze się w nich tańczy, na pewno lepiej niż w tradycyjnych.
no ale też nie wszystich stać na silikonowe, szczególnie te z sanshy, więc jako tańsze rozwiązanie polecam modyfikowane.
[quote:afefb857c8="shadow"]ja tam nie rozumiem idei silikonowych, kiedys od kogos pozyczylam i jak dla mnie ten raz wystarczy :razz: wole te "gabczaste" :D[/quote:afefb857c8]
a co Ci się w nich nie podobało? może Twoje wrażenia były spowodowane tym, że wkładki nie były Twoje? ;)