Jak dopasować pointy?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Maron

Post autor: Maron »

raz było coś takiego fajnego na dance.net, teraz już do tego linku nie mam, ale tam było pokazane jakie sobie pointy dobrać jeżeli ma się taką a taką stopę, podbicie, palce... Ariodante dawała do tego link bodaj ;)
lilla

Post autor: lilla »

ja mam największy palec bardzo długi w porównaniu z innymi, więc stawałam przeważnie na nim. ale po pewnym czasie robiły mi się nieznośne odciski i obtarcia i w ogóle bardzo bolał. doskonałym rozwiązaniem okazały się wkładki modyfikowane, które sprawiają, że wszystkie palce są 'równe'
groteska

Post autor: groteska »

Apropo tych wkladek... Nie bardzo rozumiem jak mam sobie tym zabezpieczyc palce, bo na zdjeciu na stronie elite wyglada mi to troche... niezrozumiale :P Jak ktos moze to niech mi wytlumaczy, a jesli juz ktos pytal wczesniej to przepraszam! Wybaczcie mi uchybienia mojego mozdzka, groteska zapieprzala dzis 12 godzin pociagiem :P
Ewuunia

Post autor: Ewuunia »

właśnie. też długo myślałam nad mechanizmem tych wkładek modyfikowanych i dalej nie czaję. wyglądają mi trochę kosmicznie i nie bardzo wiem co mają wspólnego z wkładkami :D heelp :D
lilla

zrozumienie jak to działa zajęło mi trochę czasu ;)
wkładki mają kształt motylków, które wkłada się do pointy tak, żeby dotykały wierzchu stopy. na końcu wkładki jest taki ruchomy element, który tworzy coś w rodzaju 'schodków' na palce. zgina się to tak, żeby było pod palcami. dla najwięszego palca 'schodek' jest najniższy, dla najmniejszego - najwyższy. jak się stoi w pointach, to tak jakby palce były równe.
nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłam :roll:
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Czy cwiczysz z tymi wkladkami? Jak oceniasz ktore sa lepsze, modyfikowane czy silikonowe?
lilla

silikonowe są zdecydowanie lepsze. czasami odparzają mi się stopy od silikonowych, więc wkładam modyfikowane. nawet dobrze się w nich tańczy, na pewno lepiej niż w tradycyjnych.
no ale też nie wszystich stać na silikonowe, szczególnie te z sanshy, więc jako tańsze rozwiązanie polecam modyfikowane.
gonia

Post autor: gonia »

do silikonowych polecam talk, ale o tym już chyba kiedyyyyś było pisane [poza tym to nie ten temat :D ]
shadow

Post autor: shadow »

ja tam nie rozumiem idei silikonowych, kiedys od kogos pozyczylam i jak dla mnie ten raz wystarczy :razz: wole te "gabczaste" :D
lilla

[quote:afefb857c8="shadow"]ja tam nie rozumiem idei silikonowych, kiedys od kogos pozyczylam i jak dla mnie ten raz wystarczy :razz: wole te "gabczaste" :D[/quote:afefb857c8]
a co Ci się w nich nie podobało? może Twoje wrażenia były spowodowane tym, że wkładki nie były Twoje? ;)
ODPOWIEDZ