Forumowe korepetycje baletowe
attitude
mam pytanie co do [b:5d541f64f2]attitude[/b:5d541f64f2]. noga podniesiona ma być zgięta w kolanie. ale czy ta zgięta noga ma 'leżeć' w poziomie? [czyli tak: http://www.rambertschool.org.uk/images/attitude.jpg ] czy ma być zgięta w pionie [czyli tak: http://www.classicalballet.net/image/attitude.jpg ] ?
wiem, że strasznie nagmatwałam, ale może ktoś mi wytłumaczy?
wiem, że strasznie nagmatwałam, ale może ktoś mi wytłumaczy?
Mnie to kiedys tlumaczono tak. Generalna zasada: pod noge mozna polozyl blat, np. stolu ;) i kolano i stopa sa na rownej powierzchni, potem mozna ten 'blat' przechylac do gory, czyli tak: [b:3d6dd00a26]/[/b:3d6dd00a26].
Oczywiscie, owa zasada 'blatu' jest konieczna do opanowania, kolano nie moze wisiec, noga musi byc wykrecona. Ale jesli to sie juz opanuje, wtedy mozna podnosic noge wyzej, i wtedy wiadomo, ze lydka bedzie wyzej niz udo (czlowiek jest tak zbudowany ze wiadomo, nie bedzie idealnie 'przechylony blat', ale to pomaga wyobrazeniu sobie, do jakiego ustawienia trzeba dazyc).
Oczywiscie, owa zasada 'blatu' jest konieczna do opanowania, kolano nie moze wisiec, noga musi byc wykrecona. Ale jesli to sie juz opanuje, wtedy mozna podnosic noge wyzej, i wtedy wiadomo, ze lydka bedzie wyzej niz udo (czlowiek jest tak zbudowany ze wiadomo, nie bedzie idealnie 'przechylony blat', ale to pomaga wyobrazeniu sobie, do jakiego ustawienia trzeba dazyc).
-
początkująca
piruety
jak można nauczyć się piruetów?
Myślę, że raczej samemu chyba nie. Poprostu wydaję mi się, że ktoś musi ,,przypilnować" abyś nie robiła błędów, nie nauczyła się xle, a potem sama nie mogła się potem oduczyć. (Wiem z włsnego doświadczenia jak ciężko).
Ja na początku zaczynałam po przekątnej na dwóch nogach (półpalcach) po przekątnej. Musisz wyznaczyc wtedy sobie jakiś cel (nie ważne czy szafka, bukiet, głośnik, obrazek, cokolwiek). Na początek się przyda.
Ja na początku zaczynałam po przekątnej na dwóch nogach (półpalcach) po przekątnej. Musisz wyznaczyc wtedy sobie jakiś cel (nie ważne czy szafka, bukiet, głośnik, obrazek, cokolwiek). Na początek się przyda.
-
forum.balet.pl