Obciąganie stopy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Dla baletomanow tak :) Ale dla innych nie. Stopa flex jest dla ludzi przeciez calkiem normalna, za to point...Jakas dzika :)
Joanna

Post autor: Joanna »

Czy ja wiem? W zyciu codziennym juz raczej duzo naturalniejszy dla stopy jest flex, niz point. Przynajmniej w przypadku osob nietanczacych :)
Nemo

Post autor: Nemo »

Tak na co dzień point też jest bardziej estetyczny, po to wymyślono buty na szpilkach :)
Flex w tańcu tak, ale tylko świadomie, a nie taka sflaczała stopa ni to ni tamto.
Nati

Post autor: Nati »

Nemo, ale flex to nie jest zwiotczała stopa :P jeśli taka jest, to wtedy nie jest to flex.... Tak myśle przynajmniej
Ciarka

Post autor: Ciarka »

Ja tam lubie i flex i point i demi point ;) - nie lubie tylko, jak stopa jest rozluźniona i robi się taka "ani to, ani tamto" (mówię o tancu a nie o życiu codziennym). Nie raża mnie flexy jesli są zamierzone, często na lekcji robimy np grand battement z flexami, czy frappe, podobno jest to dobre dla wykręcenia.
rytm16

Post autor: rytm16 »

no jak najbardziej,aby był flex,musi być wykonana praca mięśni,nie wiem czemu,ale kiedyś obrzydziło mi flex zdjęcie śp.Waldemara Goszcza w Twoim Stylu w bosych stopach flex:/
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Ale tego przecież nie da się tak od razu stwierdzić. W jednych układach flex wygląda bardzo dobrze, w innych razi. Wszystko zależy od choreografii...
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Czasem są figury przy których point nie wyglądałby fajnie :)
Wieć można użyć czasem też flex'a ;]
Pivot

Post autor: Pivot »

Zgodzę się z wypowiedzią przytaczającą choreografie Nacho Duato...tam flex jest po prostu niezbędny i jest poezją...tylko że to już trochę taniec wspóczesny...zresztą nie tylko z moich obserwacji ale z jego wypowiedzi na temat tego co robi w Compańia Nacional de la Danza.

Z drugiej strony nieodparta jest uroda pięknie obciągniętej stopy.....eeeh...na nic się nie można zdecydować ;)
Chiquita

Post autor: Chiquita »

Mnie jakoś flex razi. W sumie sama nie wiem czemu. Nawet jeśli jest zamierzony. Ostatnio w tańcu miałam robić jakiś krok na flexie i ni cholery mi nie wychodził.... Poprostu stopa sama się obciągała..... ehhh te przyzwyczajenia..... Flex wygląda tak "nie baletowo" ;)
ODPOWIEDZ