Obciąganie stopy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Dlaczego przy cwiczeniu podbicia tak wazny jest duzy palec u nogi? Slyszalam ze bardzo wazne jest to zeby jak najbardziej go podwijac naciagajac podbicie, dlaczego?
Jak mozna sie tego nauczyc kiedy duzy palec zupelnie nie chce sie podwinac?
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Bo może jak ćwiczy się battement tendu w przód to tam trzeba stawiać na drugi palec.
Tak mi do głowy przyszlo.
Jurodiwa

Post autor: Jurodiwa »

[quote:381969c415=".:Agga:."] Slyszalam ze bardzo wazne jest to zeby jak najbardziej go podwijac naciagajac podbicie, dlaczego?[/quote:381969c415]
Wydaje mi się, że nie tyle podwijać, co wyciągać, ciągnąć w dal.
Ja ostatnio niemal zupełnie go nie zginam (pozostaje luźny)... nie wiem, czy to dobrze? :roll: :?
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:18d4fbd14c]nie wiem, czy to dobrze?[/quote:18d4fbd14c]

W klasyce nie.
Z kolei np. we wspolczesnym mozna tak robic, w zaleznosci od techniki.

[size=9:18d4fbd14c]PS. Zmniejsz avatar, juz kiedys Cie o to proszono, jest za wysoki.[/size:18d4fbd14c]
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Pierwszy raz slysze ze nalezy ciagnac palec w dal. Przeciez nawet bardzo zle to wyglada kiedy duzy paluch sterczy.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Chodzi po prostu o stworzenie ładnej linii podbicia-tak mi się wydaje. Wszystko ciągniesz łukiem w dół i dlatego też trzeba podwijać paluchy, żeby ci się łuk nie zburzył :D ;)
To jest dosyć trudne i trzeba trochę poćwiczyć, ale... praktyka czyni mistrza, więc do roboty! :P Może zacznij od flexa z podwiniętymi palcami i tak powoli obciągaj podbicie... z czasem zobaczysz efekty ;)

(a tak poza tym to koniec offtopu! przecież mamy temat o wyrabianiu i ćwiczeniach na podbicie!)
Joanna

Tak, w balecie trzeba mocno obciąć stopę, podwijać palce pod siebie.

Z kolei jesli chodzi o ciagniecie dal, mozna tak robic w tancu wspolczesnym, oczywiscie w zaleznosci od techniki (bo np. w stylu bardziej modern, to trzeba normalnie obciagac stopy, w realese z kolei czasami stopy sa luzne nawet w stawie skokowym). Obciagniecie stopy, ale ciagniecie palcow w dal jest potrzebne z tego wzgledu, ze daje wrazenie (i poczucie) wydluzania, ze energia tancerza nie jest zamknieta, tylko jakby go np. cos ciagnelo w dal za noge ;)
Oczywiscie, to wszystko zalezy od techniki, bo w roznych jest inaczej.

W klasyce z kolei zawsze i wszedzie obciagniete stopy.
rytm16

Post autor: rytm16 »

a co myślicie o stopach flex w klasyce,a raczej neoklasyce?bo mnie jakoś strasznie rażą(nawet jak normalni ludzie-tj.nie tańczący wcale zadzierają palce jest mi jakoś obrzydliwie,krępująco).Czy ktoś ma podobne odczucia???
Joanna

Jesli sa np. w choreografii Matsa Eka czy Nacho Duato to jak najbardziej mi sie podobaja :)
Pasuja do ich stylu.
Ogolnie nie widze w tym nic 'niepasujacego' - jesli pasuja, to ok, przeciez nie wszystko zawsze musi byc identyczne, na poincie.
rytm16

Post autor: rytm16 »

no tak,racja,chodziło mi raczej o stopy flex w życiu codziennym lub wśród gwiazd!czy stopy point nie wyglądają o wiele estetyczniej?
ODPOWIEDZ