prezentacja o tańcu
nawet ciekawostki mozna przedstawić w sposób naukowy odpowiedni do prezentacji, sama prowadze wykłądy o balecie to robię cos własnie takiego, moge podesłac Ci skrypt 1 lekcji.
Oczywiscie warto opowiedziec co to sa pointy, jak się je robi, ak używa itd oraz rozwiac pare okołobaletowych mitów - o krwawiacych palcach, kochajacych inaczej, o tym ze tancerki nie mogą mieć dzieci...
w każdym zespole hierarhia baletowa jest ciut inna, omawialiśmy to na forum przy okazji układania tabeli rang - moze po prostu wzoruj sie na naszej tabeli. W Paryzu jest etoille - gwiazda - cos wiecej niz pierwszy solista/solistka, ale moz eich byc więcej niż jeden, a np. pierwszy tancerz i primabalerina w polskiej/rosyjskiej nomenklaturze tylko po jednym
Oczywiscie warto opowiedziec co to sa pointy, jak się je robi, ak używa itd oraz rozwiac pare okołobaletowych mitów - o krwawiacych palcach, kochajacych inaczej, o tym ze tancerki nie mogą mieć dzieci...
w każdym zespole hierarhia baletowa jest ciut inna, omawialiśmy to na forum przy okazji układania tabeli rang - moze po prostu wzoruj sie na naszej tabeli. W Paryzu jest etoille - gwiazda - cos wiecej niz pierwszy solista/solistka, ale moz eich byc więcej niż jeden, a np. pierwszy tancerz i primabalerina w polskiej/rosyjskiej nomenklaturze tylko po jednym
-
aankaa_baletnica=)
Trudna, trudna. Ciekawostki też będą. Ogólnie to plan jest taki:
-ogólnie o balecie, czym jest, jak wygląda nauka w OSB, o tym, że są też prywatne SB
-strój na lekcji, coś o pointach (budowa point, mam jedne z których powyrywałam wkładki i zaprezentuje :D )
-informacje o teatrach (Paris Opera, Royal Ballet, American Ballet Theatre, Bolshoi - chyba o tych coś powiem)
-tancerki, tancerze
-libretta kilku baletów (Jezioro, Giselle, może jeszcze jakiś)
-pytania i odpowiedzi, kto chce poczyta sobie kilka artykułów o tańcu, które wydrukuję
-wchodzi moja koleżanka z częścią o współczesnym
Ok? Dobrze będzie?
Kasiu jakbyś mogła to bardzo proszę o ta lekcje. aankaa93@gmail.com
---------------------------------
"Od 1943 tańczyła w Teatrze Bolszoj w Moskwie jako solistka, w 1945 została baleriną, a w 1962 primabaleriną"
Czy to zdanie jest prawdziwe? (z wikipedii)
"Became a principal dancer with the Bolshoi Ballet as soon as she joined it in 1943 and prima ballerina in 1962."
A to?? (z Ballerina Gallery)
Jak ja mam to ogólnie powiedzieć??
Sprawiają mi problem te rangi całe :? Ale coś wymyślę...
-ogólnie o balecie, czym jest, jak wygląda nauka w OSB, o tym, że są też prywatne SB
-strój na lekcji, coś o pointach (budowa point, mam jedne z których powyrywałam wkładki i zaprezentuje :D )
-informacje o teatrach (Paris Opera, Royal Ballet, American Ballet Theatre, Bolshoi - chyba o tych coś powiem)
-tancerki, tancerze
-libretta kilku baletów (Jezioro, Giselle, może jeszcze jakiś)
-pytania i odpowiedzi, kto chce poczyta sobie kilka artykułów o tańcu, które wydrukuję
-wchodzi moja koleżanka z częścią o współczesnym
Ok? Dobrze będzie?
Kasiu jakbyś mogła to bardzo proszę o ta lekcje. aankaa93@gmail.com
---------------------------------
"Od 1943 tańczyła w Teatrze Bolszoj w Moskwie jako solistka, w 1945 została baleriną, a w 1962 primabaleriną"
Czy to zdanie jest prawdziwe? (z wikipedii)
"Became a principal dancer with the Bolshoi Ballet as soon as she joined it in 1943 and prima ballerina in 1962."
A to?? (z Ballerina Gallery)
Jak ja mam to ogólnie powiedzieć??
Sprawiają mi problem te rangi całe :? Ale coś wymyślę...
plan jest bardzo dobry tylko dośc rozbudowany. Ile a trwac prezentacja? bo w 45 minutach sie w zyciu nie wyrobisz, chyba ze powiesz dosłownie 4 słowa o tancerzach i teatrach. Myśle ze nie ma potrzeby opowiadac o tacerkach ze szczegółami kiedy w jakim roku i kim została, tylko jakiego tetaru jest solistka/primabaleriną, jakie role sa jej najlepszymi czym się charakteryzuje jej sztuka taneczna.
-
aankaa_baletnica=)
O tancerkach i teatrach dosłownie kilka zdań. Myślę, że więcej nie ma sensu, bo i tak to raczej nikogo interesować nie będzie. Mówić dat nie będę, ale muszę mieć, bo będą to także oglądali nauczyciele i mogą tego wymagać. Ogolnie więcej na kartkach niż słownie.
Przykładowo o Polinie:
Polina Semionova
Urodziła się w Moskwie (1984) i tam uczyła w Bolshoi Ballet School. Skończyła szkołę w 2002 roku i dostała się jako solistka do Berlin Staatsoper Ballet kiedy miała tylko 18 lat. Zdobyła wiele nagród na międzynarodowych konkursach tanecznych. Tańczy wiele tytułowych ról w baletach.
Przykładowo o Polinie:
Polina Semionova
Urodziła się w Moskwie (1984) i tam uczyła w Bolshoi Ballet School. Skończyła szkołę w 2002 roku i dostała się jako solistka do Berlin Staatsoper Ballet kiedy miała tylko 18 lat. Zdobyła wiele nagród na międzynarodowych konkursach tanecznych. Tańczy wiele tytułowych ról w baletach.
[quote:eeca4ae0d7="aankaa_baletnica=)"]
Przykładowo o Polinie:
Polina Semionova
Urodziła się w Moskwie (1984) i tam uczyła w Bolshoi Ballet School. Skończyła szkołę w 2002 roku i dostała się jako solistka do Berlin Staatsoper Ballet kiedy miała tylko 18 lat. Zdobyła wiele nagród na międzynarodowych konkursach tanecznych. Tańczy wiele tytułowych ról w baletach.[/quote:eeca4ae0d7]
zmieniłabym na Szkołę baletową przy teatrze Bolszoj (bo po rosyjsku czyli zgodnie z oryginałem nie bedziesz przeciez podawać), a za to dodałabym jakie to role - czy bardziej klasyczne, czy współczesne, czy bardziej Giselle czy np. Kopciuszek ;) i będzie super
Przykładowo o Polinie:
Polina Semionova
Urodziła się w Moskwie (1984) i tam uczyła w Bolshoi Ballet School. Skończyła szkołę w 2002 roku i dostała się jako solistka do Berlin Staatsoper Ballet kiedy miała tylko 18 lat. Zdobyła wiele nagród na międzynarodowych konkursach tanecznych. Tańczy wiele tytułowych ról w baletach.[/quote:eeca4ae0d7]
zmieniłabym na Szkołę baletową przy teatrze Bolszoj (bo po rosyjsku czyli zgodnie z oryginałem nie bedziesz przeciez podawać), a za to dodałabym jakie to role - czy bardziej klasyczne, czy współczesne, czy bardziej Giselle czy np. Kopciuszek ;) i będzie super
[quote:d5cdb1ec28="aankaa_baletnica=)"]No, ale to jest prezentacja do szkoły, na ocene i są pewne wymogi. Nie mogę mówić ciekawostek ze swojego życia baletowego, teoria musi być.
[/quote:d5cdb1ec28]
ale możesz ciekawostki splatać w teorię.... i nie ze swojego życia, ale np z zycia słynnych tancerek. Czy np. jak keidyś tancerki tańczyły w pierwszych pointach, jak wyglądały a jak teraz wyglądają :)
[/quote:d5cdb1ec28]
ale możesz ciekawostki splatać w teorię.... i nie ze swojego życia, ale np z zycia słynnych tancerek. Czy np. jak keidyś tancerki tańczyły w pierwszych pointach, jak wyglądały a jak teraz wyglądają :)
-
aankaa_baletnica=)
-
aankaa_baletnica=)