prezentacja o tańcu

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
aankaa_baletnica=)

prezentacja o tańcu

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Nie wiem czy ten temat jest konieczny na forum, ale jednak proszę moderatorów o pozostawienie go przynajmniej na jakiś czas... Nie wiedziałam w jakiej tablicy go umieścić, ale jak coś to prosze o przesunięcie...
Jak już kiedyś mówiłam robie w szkole prezentacje na temat tańca. Dokładniej taniec klasyczny, nowoczesny i współczesny... zastanawiam się co w prezentacji umieścić. Ja zajmuje się głównie tańcem klasycznym koleżanka resztą... Na pewno będą ogólne informacje o balecie, o nauce w OSB, o tych szkołach w Polsce. Powiem też coś o prywatnych SB itp. Na pewno będzie też coś o sławnych tancerkach, teatrach, szkołach na świecie, choreografach i sławnych baletach i może o jakiś konkursach... Może też będzie coś o tańcu neoklasycznym... Ale to jeszcze nie jest pewne... Dam też jakieś artykuły (np. ten, który był kiedyś na forum "Piękno rodzi się w bólu").
O tańcu nowoczesnym i współczesnym będą podobne rzeczy. Choreografowie, szkoły, teatry, tancerki/tancerze itp.
Zrobię chyba też jakiś montaż różnych filmików baletowych i ogólnie tanecznych (z youtube) i będą sobie leciały jak ja będę gadała
Macie jeszcze jakieś pomysły co ciekawego można powiedzieć, zrobić?? Doradźcie mi, bo wybrałam sobie taki temat, z którym muszę sobie radzić sama, bo ciężko będzie mi iść do jakiegoś nauczyciela z prośbą o pomoc (jak ktoś ma np. malarstwo średniowiecza to idzie do pani od historii i ona mu powie jak to ma zrobić, a ja nie mam do kogo iść i jestem zdana na siebie, bo koleżanka jest miłośniczka tańca i też dużo nie wymyśli...).
Czekam na wszystkie propozycje :D :D
just_me

Post autor: just_me »

Myślę, że jeżeli zawrzesz wszystkie te informacje, to będzie to naprawdę bardzo wyczerpująca prezentacja. Wydaje mi się, że to, co może najbardziej interesować (i przydać się później) takiemu przeciętnemu słuchaczowi to właśnie informacje o słynnych przedstawieniach, libretto itp.
Powodzenia! :)
aankaa_baletnica=)

Tego wbrew pozorom wcale nie będzie tak dużo... bo, żeby ludzie nie zasnęli z nudów to lepiej mówić krótko, ale o wielu rzeczach.
Muszę dodać, że jeszcze będzie mój występ ( :D ) i może będę pokazywała pojedyncze ćwiczenia (plie, releve, battement tendu itd.) jak będę mówiła o przebiegu lekcji...
Nadal proszę o propozycje i pomysły, no i ogólnie jakieś udoskonalenia i rady...
karolinkaaa

Post autor: karolinkaaa »

O tak występ napewno się wszystkim spodoba:)
Wiesz proponuję Ci więcej pokazywać i mówić ciekawie i nie dużo,bo młodzież teoria etc.tańca,baletu poprostu nudzi.(Oczywiście nie wszystkich).
Maron

Post autor: Maron »

Ja mam prawie całą prezentację w PowerPoincie zrobioną na komputerze, jak chcesz mogę ci ją wysłać [jest tam historia baletu, od pierwszych baletów do Anny Pawłowej i Wacława Niżyńskiego]

Mogę pomóc dobrać materiały, jakby co ;)
aankaa_baletnica=)

super Princess!!! Dzięki!!! chętnie skorzystam :D
Nati

Post autor: Nati »

proponuje zebys na prezentację przebrała się w strój baletowy i w pointy, omawiając też jak powinno się wyglądać na zajęciach :)
śnieżka_balerina

Post autor: śnieżka_balerina »

myśle że nie trzeba się przebierać jeśli to jest prezentacja na informatyke, ale może włożyłabyś tam troche siebie?? MOże twoje zdjecia
Aga

Post autor: Aga »

Myslę, że powinnaś zaprezentować swoje umiejetności.To bardzo ubarwi prezentacje. Poza tym moja uczennica także przygotowywuje prezentacje o tańcu (ale o towarzyskim) i bedzie tańczyć rumbę ze swoim partnerem. Życzę powodzenia
aankaa_baletnica=)

To nie jest na informatyke. Ja mam o tym opowiadać. U nas w szkole jest dzień prezentacji gimnazjalnych. Każdy dostaje jakiś kawałek szkoły, rozkłada tam swoje rzeczy i opowiada wszystkim, którzy przyjdą i chcą posłuchać. Co będzie z przebraniem się... nie wiem, ale możliwe, że się przebiorę. Dobry pomysł z tym, żeby powiedzieć jak się chodzi na zajęcia (niektórzy myślą, że w różowych paczkach... :wink: ).
ODPOWIEDZ