Flamenco

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
witamina-c

Post autor: witamina-c »

Hmmm bardzo bym chciala byc na warsztatach u Yasaray Rodriguez albo u Davida Morale, ale mieszkam w Trojmiescie i dla mnie wydatek przyjazdy do Warszawy (mieszkac to mam gdzie, bo moj brat tam mieszka:) no i koszt warsztatow to jak dla przecietnej osoby w wieku szkolnym troszke duzo:D. No ale kiedys sie upre, uzbieram kasy i przyjade.
Nemo

Post autor: Nemo »

!!!

W najbliższym czasie na kanale Planete pojawi się czteroodcinkowy serial o flamenco. Tytuł, przynajmniej roboczy, to "Słowniczek Flamenco" - film ma charakter dydaktyczny.

Ja nie mam Planete, więc oglądajcie i donoście :wink:
poprostu JA

Post autor: poprostu JA »

może już o tym było pewnie tak, ale chciałam spytać czy ktoś wie o jakiś kursach flamenko w popznaniu??? bardzo chciala bym na jakiś kurs się wybrać:)
Nemo

Na pewno będzie coś na warsztatch PTT, ale zapisy ruszają dopiero w maju, także na razie nic nie wiadomo.
No i w lipcu szykuje się coś w szkole La Tormenta. Wejdź na ich stronkę: http://www.tormenta.pl/

[color=darkblue:b7a32d04e9]EDIT:[/color:b7a32d04e9]
Dyskusje flamencowe zamilkły, więc może wyjaśnie dla niewtajemniczonych:
jesteśmy na http://flamenco.phorum.pl/ ;)
witamina-c

Antje Herber przyjeżdża do Triany na przełomie maja i czerwca! Szczegóły na www.triana.pl -> kto może niech idzie, bo ona jest naprawdę niesamowita! Może nawet i mi się uda dojechać na soleę od pt do niedz...

[color=darkblue:52744d8b92]EDIT:[/color:52744d8b92]
Zapraszam wszystkich na koncert Aire Flamenco z udziałem uczennic szkoły El Duende 7 lipca w Teatrze Leśnym na Jaśkowej Dolinie. Cała impreza zaczyna się o godz. 19.00, a flamenco jest przewidziane na godz. około 20.30, ale to się lubi zmieniać, no i lepiej być wcześniej żeby mieć miejsca:). Zapraszam! (warto zajrzeć na www.teatrlesny.pl gdzie jest wypis wszystkich zespołów występujących tego wieczoru i w ogóle przez całe lato).
Spanierin

Post autor: Spanierin »

hej :) ja jestem z Krakowa i tancze flamenco od 6 lat :) w studiu tanca LA Pasion.Zaechecam do odwiedzenia naszej stronki www.flamenco.krakow.pl
pozdrawiam
Nemo

Spanierin, zapraszamy na forum flamenco (link kilka postów wyżej).
Waszą stronę widziałam i wywołała we mnie mieszane odczucia. Podziwiam pomysły i ich realizację, ale nie wiem, czy sama bym tak chciała.

[size=9:dabed4370b][ [i:dabed4370b][b:dabed4370b]Dodano[/b:dabed4370b]: Sro Cze 18, 2008 12:18 pm[/i:dabed4370b] ][/size:dabed4370b]
Zapraszam na koncert FLAMENCO:

[b:dabed4370b]22 czerwca 2008 [/b:dabed4370b]
[b:dabed4370b]Klub Muzyczny "Ucho", Gdynia ul.Sw.Piotra 2[/b:dabed4370b]
[b:dabed4370b] godz. 19:30[/b:dabed4370b]

W programie koncertu:

Pokazy w wykonaniu uczennic Studia Tanca La Pasion: flamenco, tribal, taniec brzucha.

Grupa [u:dabed4370b]"[b:dabed4370b]Por Amor Del Arte[/b:dabed4370b]"[/u:dabed4370b] w skladzie Maja Zurawska - taniec
Karolina Rec - wiolonczela Karolina Niemierko - cajon
Piotr Podlewski - gitara
Pawel Kajak - gitara

Gwiazda wieczoru Grupa [u:dabed4370b][b:dabed4370b]"Corazon Flamenco"[/b:dabed4370b][/u:dabed4370b] w skladzie: Magdalena Navarrete - spiew Andrzej Lewocki -gitara Maciej Mustafa Gizejewski - cajon

Bilety w cenie 25 zl do nabycia w Studiu Tanca La Pasion

Kontakt: Beata Jasnoch tel. +48 501 50 31 35, e-mail flamenco@hqs.pl

Na stronie http://www.ucho.com.pl/img/mapka.jpg dostepna jest mapka dojazdu do Klubu Muzycznego "Ucho"
Nairrie

Post autor: Nairrie »

Cześć !
Właściwie weszłam na to forum głównie z powodu tematu "flamenco". Chciałabym zacząć je tańczyć, ale mam dwa pytania.
Jakie są dobre szkoły flamenco w Krakowie ?
No i, czy nie jestem za stara ? Wiem, że to głupio brzmi, ale mam trzynaście lat i wiem, że aby tańczyć profesjonalnie np. balet czy taniec towarzyski należy zacząć przed 10 rokiem życia. A co z flamenco ?
Nemo

Flamenco możesz tańczyć w każdym wieku. Szczerze mówiąc, to im później zaczniesz, tym masz większe szanse.
Może to trochę kontrowersyjne, ale flamenco wymaga dużej dojrzałości. Kiedy już minie pierwszy entuzjazm i machanie spódnicą się znudzi bardzo dużo osób odpada, bo okazuje się, że to jest bardzo trudne i wymaga dużo, niekoniecznie pozytywnych, emocji. Przygotuj się na to, że nie nauczysz się tańczyć w miesiąc, rok, ani nawet pięć.

W Krakowie jest kilka szkół, chociaż nie na takim poziomie jak w Warszawie, albo w Łodzi.
Po szczegóły zapraszam na forum flamenco, adres kilka postów wyżej.
witamina-c

Dokładnie na www.flamenco.phorum.pl :) Tzn ja się zgodzę z Nemo (tak w ogóle to jak tam w Hiszpanii?:)), że rzeczywiście famenco wymaga dużej dojrzałości i doświadczenia, ale z drugiej strony im wcześniej zaczniesz tym lepiej, ponieważ wtedy spokojnie do dwudziestu, dzwudziestu-paru lat wyrobisz sobie technikę, a doświadczenie i dojrzałość same przyjdą:D. W każdym razie ja zaczęłam tańczyć mając 13 lat i uważam, że to świetny moment, ponieważ nie poddajesz się już tak łatwo, no i masz kupę czasu na wyćwiczenie techniki, która bądź co bądź również jest super ważna. Spis wszystkich szkół flamenco w Polsce znajdziesz na blogu jednej z najlepszych polskich tancerek flamenco, Ani Redlin: http://studioflamenco.blog.onet.pl/
ODPOWIEDZ