Flamenco

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
makova_panienka

Flamenco

Post autor: makova_panienka »

uczestniczył ktoś z was kiedyś w lekcji flamenco? planuję się zapisać na takie zajęcia bo flamenco zawsze mnie b. pociągało i okropnie podoba mi się ten rodzaj wyrażania ekspresji w tańcu. jeśli tkos jest w stanie mi naświetlić jak wyglądają takie zajęcia, czego uczy się na samym początku etcetera, to byłoby b. miło :D :D

pozdrawiam
Czajori

Post autor: Czajori »

Na początku zapewne będziesz się nudzic, bo zwykle kursy flamenco zaczynają się od wprowadzenia port de bras i pas de bourres. Przynajmniej posłuchasz wspaniałej muzyki :)
tancereczka19

Post autor: tancereczka19 »

Ja nigdy nie próbowałam tańczyć flamenco, ale zawsze mi się podobał ten taniec, stroje i wachalarze (podobno strasznie drogie):wink:
Moja koleżanka tańczy flamenco wiec wiem tez ze są w nim jakieś elementy stepu, ale dopiero na wyższym poziomie.
Czajori

Rzeczywiście, we flamenco jest trochę elementów zbliżonych do stepu., tylko chyba blaszki są mniejsze i obcasy przy butach do flamenco nieco wyższe, niż w tych do stepu.
yvonne

Post autor: yvonne »

Ja byłam na lekcji próbnej.Bardzo mi się podobało.Niby nic a na następny dzień miałam takie zakwasy,że hej. I tą spódnicą się tak fajnie machało.
Pani opowiadała o różnych rodzajach tego tańca i od razu uczyła kroków.
A to na zachętę-Juan [color=darkblue:4cde7bb863](edit: Joaquín) [/color:4cde7bb863]Cortes (w filmie "Kwiat mego sekretu " tak ładnie tańczy flamenco... :wink:
[URL=http://imageshack.us][img:4cde7bb863]http://img141.imageshack.us/img141/2918/joaquincortes3pt.jpg[/img:4cde7bb863][/URL]
Nefretete

Post autor: Nefretete »

ja widziałam podczas XII warsztatow w Poznaniu pokaz pary Hiszpanow. Pieknie tanczyli, zwlaszcza on. dawno nie widzialam, by ktos wkladal tyle serca i emocji w taniec.
yvonne

Post autor: yvonne »

To podobno jest najlepszy tancerz flamenco (współczesnie) oraz tancerz Baletu Narodowego.aż mi się palce plączą ...

[color=darkblue:a90a2c93e0]edit:[/color:a90a2c93e0]
Obejrzyj film almodovara kwiat mego sekretu.On ma tam znaczącą role i TAŃCZY!!!!
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

no to jestem po pierwszej lekcji.
było baaaaardzo przyjemnie, tyle że sie troche gupio czulam jako jedyna w spódnicy, bo sie dziecko przygotowało merytorycznie a tu taka kicha i w spodniach trzeba przychodzić na razie :wink: średnia wieku grupy ok. 40 lat. ode mnie, przez dziewczyny w wieku 20-35, po panie 40-55 i jednego chłopa ( :? ). nauczycielka bardzo przyjemna w obyciu, świetnie tańczy, opowiada o wszystkim, tłumaczy, pokazuje...jest też facet od czarnej roboty, czyli grania na gitarze :P on gra, pokazuje palmas (klaskanie) i port de bras. a dziś jeszcze mnie czeka pokaz w wykonaniu nauczycieli także ciekawe, ciekawe...
i tylko teraz: czy możliwe jest dobranie charakterek żeby pasowały i do ludowego i do flamenco? HELP!
Czajori

No nie wiem. Buty do flamenco mają wyższy obcas, niż standardowy obcas charakterek, poza tym mają te blaszki.
sisi

Post autor: sisi »

hmmm na zajęciach z flamenco, które kiedyś się odbywały przed moimi dziewczyny obowiązkowo musiały mieć spódnice za kolano i buty na mocnych, niewysokich obcasach (do "tupania").
ODPOWIEDZ