Gimnastyka artystyczna/sportowa

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
.:Odylia:.

Post autor: .:Odylia:. »

"tego czegoś" miom zdaniem nie da sie "wyrobic" zarówno u gimnastyczek jak i tancerek...a jak juz jest wyćwiczone to zawsze bedzie wygladać sztucznie-takie moje zdanie i niestety widac roznice na planszy czy scenie miedzy tymi ktore sie urodziły z "czymś" a tym ,ktore nad tym pracują jak np nad rozwartością...
drCoppelius

Post autor: drCoppelius »

Zgadzam sie w zupełności z Odylią...z "tym" trzeba sie urodzić i moim zdaniem o wiele lepiej wygląda ktoś z "tym" i z niedopracowaną techniką, niż z super techiką, a "ty czymś" nabytym....
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

macie rację, ale gdyby nauczyciel od początku nauki nie przypominał o alongee, o oddechu, lekkości, to trudno by było.

Wiem po sobie...
Maron

Post autor: Maron »

a co sądzicie o TYM ;)

http://www.limbermen.com/Ruben/index_menu.html

zdjęcia gimnastyka artystycznego Ruben'a Orihuela
raisa

Post autor: raisa »

niektóre są mocne ale jedno co mnie zaciekawiło to, że duży udział mieli tam chłopacy. a raczej gimnastykę kojarzy się z dziewczynami.
Maron

w sumie to ja takich chłopaków po prostu podziwiam, żeby trenować dyscyplinę zdominowaną całkowicie przez dziewczyny... [to tak samo jakby dziewczyna zaczęła grać w piłkę nożną w zawodowym zespole :P]
mało ludzi słyszało o gimnastykach artystycznych. ciekawa jestem jak reagują na to "jestem gimnastykiem artystycznym", jeżeli nadal dziwnie reagują na "jestem tancerzem baletowym"...

mnie osobiście bardzo się to podoba.
i sam gimnastyk nienajgorszy :D :mrgreen: :twisted:

a słyszeliście może o gimnastyce estetycznej? :)
sfra

Post autor: sfra »

O gimnastyce estetycznej nie słyszałem.

A mężczyźni w g.a. są obecni przede wszystkim we Francji - co ciekawe nawet z tego co wiem jets specjalna kategoria na konkursach!
Jednakże, jako pierwsi w g.a. pojawili się chyba Chińczycy/Japończycy (przepraszam, zawsze mi się myli którzy są od czego)...
Maron

gimnastyka estetyczna to coś takiego jak artystyczna, tyle że 'lżejsza' - taki bardziej taniec z przyrządem po prostu ;) popularna jest w bloku wschodnim (Rosja, Ukraina, Białoruś) i jako dyscyplina olimpijska wejdzie dopiero w 2012 roku (podobno). jest to dobre wyjście dla dziewczyn, które są zbyt stare na gimnastykę artystyczną, a chciałyby ćwiczyć [czyli jak domniemam, kariera gimnastyczki estetycznej trwa dłużej niż takiej artystycznej].

tak mi się obiło o uszy :)
raisa

Post autor: raisa »

Oooo! Gimnastyka estetyczna. Ciekawe. Nigdy nie słyszałam o takiej gimnastyce. Jednak chłopcy w g.a. ładnie wyglądają.
Madleeen

Post autor: Madleeen »

Ja tam wole artystyczną, jest o wiele ciekawsza :)
ODPOWIEDZ