naciągnięte/nadwyrężone mięśnie i ścięgna

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
sfra

Post autor: sfra »

Bardzo zalecane jest ćwiczenie w wakacje, z takiej racji, że jest ciepło i ciało jest juz dosyć rozgrzane...
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:3ae8bf5816="Angie"]A może ktoś mi powie co mogło się stać mojej nieszczęśnej lewej nodze. Rozciągałam się dośc intensywnie, siadałam w szpagacie na prawą nogę , ale na lewą za żadne skarby. Ostatnio nie wiem może naciągnęłam w jakiś sposób ścięgno lewej nogi. Kiedy się rozciągam, siadam w rozkroku, nie mogę się schylić do przodu. Ścięgno w lewej nodze pod kolanem aż do pachwiny tak boli jakby miało się rozerwać. Nie wiem dlaczego tak jest i co z tym zrobić.
Druga rzecz to czy ktoś umie wyleczyć zapalenie ściągna stawu skokowego, chirurg już więcej mi nie mógł pomóc.
Dzięki za jakiekolwiek odp.[/quote:3ae8bf5816]

Masz na myśli ścięgno Achillesa? Niestety, bardzo wielu tancerzy ma z tym problemy. Przy zapaleniu ścięgna (jakiegokolwiek) należy je po prostu oszczędzać, podobnie jak przy naciągnięciu czy nawet zerwaniu (wtedy czasami trzeba nawet usztywnić nogę). I smarować maściami przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi. To jest działania co prawda tylko objawowe, no ale jak sobie coś zrobisz, to przyczyny już przecież nie usuniesz, bo nie cofniesz się w czasie.

Jeśli chodzi o szpagat - raczej nie ścięgno, ale mięsień. Nie wiem, ile masz lat, ale ścięgna dość szybko twardnieją, i jeśli nie jestem małym dzieckiem albo młodziutką nastolatką, to masz już sztywne ścięgna, które są mało elastyczne. Poza tym, ścięgna nie są tak długie, jak to opisujesz. Może coś sobie za mocno naciągnęłaś, i teraz ciało Ci się 'buntuje' - ból jest naturalną reakcją obronną organizmu, to wysyłanie inforamcji, że coś się tam dzieje, doszło np. do rónych mikrourazów, przeciążeń, etc.
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:a6f322ffa1="Hanka"]Tak jak tam napisali, lepiej jest nie ćwiczyć 7 razy w tygodniu tylko dać sobie jeden dzień wolnego. Przecież w ciągu tego dnia nie strcisz nic, co do tej pory osiągnęłaś, a zyska na tym przedewszystkim twoje ciało, które też się musi kiedyś zregenerować... Angie nie dziwię ci się, że tańczyłaś z tym bólem (ale pewnie jest to trudne) bo kto by chcieł przerywać ukochany balet? Ale teraz naprawdę ważne jest to, abyś dobrze "zaopiekowała się" sobą i wyleczyła to. Musisz być cierpliwa (chociaż jest to baaaardzo trudne) :roll:

Pozdrawiam!!![/quote:a6f322ffa1]

Z tym ćwiczeniem codziennie to jest tak - jeśli nie ćwiczy się bardzo intensywnie ćwiczyć codziennie. Jeśli natomiast trening jest bardzo intenstywny, albo z dużym obciążeniem, to organizm potrzebuje przerwy. Dotyczy to raczej treningu kulturystycznego, no ale heh, wiadomo, że klulturyści są bardzo zdyscyplinowani i restykcyjnie pilnują wszystkiego, co się dzieje z ich ciałem. jest nawet ściśle określone, ile dni przerwy potrzebują poszczególne mięśnie na odpoczynek i regenerację. Ale mówię dotyczy to tylko ciężkiego treingu.
Intensywne rozciąganie się dzień w dzień nie jest dobrym pomysłem, ale jeśli jednego dnia dasz sobie w kość, a przez dwa następne, będziesz się rozciągać bardzo bardzo delikatnie, to nie ma ku temu żadnych przeszkód.
aagatkaa

naciągnięte/nadwyrężone mięśnie i ścięgna

Post autor: aagatkaa »

Mam takie pytanie. Od pewnego czasu strasznie boli mnie ścięgno. Niedługo mam występ w którym będę musiała zrobić szpagty itp. Co mam zrobić, żeby mnie przestało boleć...Błagam pomóżcie. :?:
Gość

Post autor: Gość »

Zasadnicze pytanie - które ścięgno? I czy jesteś pewna, ze to ścięgno, a nie np. mięsień?-
Czajori

Post autor: Czajori »

Przeciętny człowiek ma więcej niż jedno ścięgno, więc jeśli napiszesz, któe dokładnie ścięgno Ci dokucza i przy jakim ruchu, będziemy potrafili Ci pomóc. Na razie Twój post nie zawiera informacji, które ułatwiłyby nam "diagnozę". :evil:
aagatkaa

od zewnętrznej części uda
sisi

Post autor: sisi »

czyli mięsień dwugłowy uda (jeżeli bardziej z tyłu) lub czworogłowy (jeśli bardziej z przodu). musiałaś go naciągnąć podczas ćwiczenia. niestety, nic z tym nie zrobisz "na szybko". trzymaj go w miare mozliwosci w cieple i uwazaj zeby nie zabierac sie za taniec bez porządnej rozgrzewki.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

dobre sa tez masci rozgrzewajace
lub mozesz wlasnie wetrzec masc i owinac bandazem wtedy trzyma cieplo
no i tak jak napisala sisi-przed kazdymi zajeciami porzadnie rozgrzej nogi, nic na zimno, bo tylko pogorszysz sprawe.
posiedz tez troche w goracej kapieli
jednym slowem-cieplo cieplo cieplo
i oszczedzaj ta noge w miare mozliwosci
aagatkaa

Dzięki! Mam nadzieję, że szybko pomoże. :D
ODPOWIEDZ