SŁOWNIK TERMINÓW ZW. Z TAŃCEM WSPÓŁCZESNYM

Dyskusje na temat tańca współczesnego; zagadnienia praktyczne i teoretyczne; aktualne zjawiska i trendy;
tenebra

Post autor: tenebra »

Kasi pewnie chodziło o to że pas de bouree jazzowie (o ile mozna je tak nazwac) wyglada zupelnie inaczej niz to klasyczne i warto wyjasnic "jak to dziala" :)

moze by jeszcze dodac nazwy kierunkow typu diagonal (zupelanie nie wiem jak to sie pisze) itp.
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:56f02c2274="tenebra"]Kasi pewnie chodziło o to że pas de bouree jazzowie (o ile mozna je tak nazwac) wyglada zupelnie inaczej niz to klasyczne i warto wyjasnic "jak to dziala" :)

moze by jeszcze dodac nazwy kierunkow typu diagonal (zupelanie nie wiem jak to sie pisze) itp.[/quote:56f02c2274]

[quote:56f02c2274="Kasia :))"]pas de bouree robimy na wspolczesnym... nie wiem jak wytlumaczyc ten krok... prawa noga w tyl lewa w bok prawa w przod... hmmm
kick to taki maly wykop nogi do przodu, nastepnie postawienie jej w tyl na palec i przestawienie nogi lewej w przod...
nie umiem tego inaczej wytlumaczyc :roll:
jeszcze sa piruety... to takie jak na klasyce tylko kolano w przod..
chasse... to chyba kazdy wie jak wyglada...[/quote:56f02c2274]

Ale ja nie pytam jak to wygląda, proszę czytać uważnie.
Przecież napisałam wyraźnie do Kasi, że: [i:56f02c2274]Nie wiem o czym mówi. Osobiście nie spotkałam się z tymi nazwami, [b:56f02c2274]tzn. nie w kontekście tańca współczesnego[/b:56f02c2274][/i:56f02c2274].
Wiesz tenebra, potrafię się domyśleć, że pas de bouree jazzowe jak nazwa wskazuje wygląda inaczej niż w balecie klasycznym, natomiast co do wartości wyjaśnienia zostało to już chyba uzgodnione na początku - wszyscy uważamy, że dobrze, gdyby taki słownik mógł powstać i nie ma sensu, aby każdy teraz dopisywał swoje 'tak, to dobry pomysł'.

Pozwolę sobie jeszcze zacytować ostatni post Tenebry: "i mozna jeszcze opisac roznice miedzy piruetem klasycznym a jazzowym, bo jest spora" - po co to piszesz, skoro taką samą propozycję napisała już Kasia kilka postów temu??
Dodam jeszcze, żeby może skupić się w tym temacie nad sugestiami, wnioskami jak to wszystko ogarnąć - bo jest tu znacznie trudniej niż w terminologii t. klasycznego, wszystko jest dużo bardziej płynne.

Podstawowe pojęcia w modernie wypisałam w swoim poprzednim poście, aczkolwiek tak naprawdę jest ich znacznie więcej, i wiele jeszcze tutaj zależy od tego, w jaki sposób rozpatrywać ruch: można np. wspomnieć o [color=indigo:56f02c2274]analizie ruchu Labana[/color:56f02c2274] (przestrzeń - in i out, czas, focus, ciężar/siła, oddech, poziomy i takie tam).
Podobne analizy robiła rodaczka Labana, związana z jedną z dwóch szkół t. współczesnego na Węgrzech, nazywała się jeśli dobrze pamiętam Mary Wigman, a jej analiza - powstała zresztą równolegle i niezależnie - niewiele się rózni od Labana.

Co do pojęć związanych jeszcze z t. współczesnym własnie przyszło mi na myśl takie rzeczy jak (wiedziałam, że zapomniałam wczoraj o paru ważnych rzeczach):
[color=darkblue:56f02c2274]authenthic movement [/color:56f02c2274](ruch autentyczny)
[color=darkblue:56f02c2274]butoh[/color:56f02c2274] (kiedyś o tym pisałam na forum, więc zalążek już jest ;) )
[color=darkblue:56f02c2274]physical theatre
action theatre
terapia tańcem, ruchem[/color:56f02c2274] (w sumie to raczej z dziedziny psychologii skierowanej na proces, ale jakos mi tak tutaj pasuje)
- generalnie pojęcia związane z improwizacja, performance, itd., bo dzisiaj taniec współczesny, a właściwie teatr tańca zawiera w sobie wiele róznych form, które daleko wykraczają poza same działania ruchowe (taneczne), a które są z nim nierozerwalnie związane. Wydaje mi się, że też by warto wspomnieć o takich działaniach 'z pogranicza' w takim słowniku.
Tanc...

Post autor: Tanc... »

Joanna bardzo dobrze przedstawiła terminologię ćwiczeń jaka jest znana w tańcu współczesnym .Jeszcze można by kilka dodać ,ale i tak się wszystkich nie używa .Pozdrawiam 8)
pablo964

Post autor: pablo964 »

a moim zdaniem to ten słownik jest wogole nie potrzebny !!!!!!! jest pare i tylko pare używanych przez wszystkich tancerze zwrotow i to nie zawsze do tego samego ruchu ciała!!!!!!!!!!! i tak na każdych warsztatach czy zajęciach prowadzący pokazuje jakiś ruch a przecież wiemy ze kazdy tańczy inaczej !!!!!!!!!!!!! niepotrzebne jak widze stresowanie się :P
Joanna

[quote:18c7f01c25="Tanc..."]Joanna bardzo dobrze przedstawiła terminologię ćwiczeń jaka jest znana w tańcu współczesnym .Jeszcze można by kilka dodać ,ale i tak się wszystkich nie używa .Pozdrawiam 8)[/quote:18c7f01c25]

No tak, to prawda, że nie są zbyt często używane... Ale wiedzieć zawsze warto ;)

Pablo - bo terminy w t. współczesnym odnoszą się często do rodzaju ruchu, i nieważne, czy ruszysz ręką, czy nogą, określa się rodzaj wysiłku (effort) włożonego w ruch, tzn. jego jakość (dynamikę), a niekoniecznie sam ruch w znaczeniu 'kroku'.
Oczywiscie, sporo jeszcze zalezy od danej techniki, czy nawet stylu pedagoga, ale mówimy tutaj o ogólnie przyjętych i stosowanych pojęciach, które warto znać z punktu widzenia czysto nawet teoretycznego, nie sądzisz?

Teraz tylko kwestia, kto by się tego podjał ;)
sisi

Post autor: sisi »

w tańcu współczesnym w zasadzie (nie do końca, ale generalnie...) nie występują utarte pozy. tak jak mówiła joanna, wszystko odbywa się "między". najważniejsza jest jakość ruchu bo to ona decyduje o technice a nie jak wygląda osateczna poza.
pablo964

heh ale akurat tych podstawowych jest tak mało i wszyscy ich używają przyokazji pokazywania na własnym ciele więc po co to zapisywać !!!!! Jeżeli masz jakiekolwiek warsztaty czy zajecia prowadzący pokazuje ruch a nie tylko mówi jak ma wyglądać ?!
Joanna

Pablo, na takiej samej zasadzie mozna spytać, po co słownik terminów baletowych w necie. Przecież jak ktoś sam nie stanie do drążka, i mu się nie wytłumaczy, to nawet najdokładniejszy opis nic mu nie da.
Tutaj nie chodzi o instruktaż, bo od tego są różnego rodzaju zajęcia czy warsztaty, tylko o zbiór czysto teoretycznej wiedzy (która obejmuje nie tylko historię).
pablo964

no więc włąśnie zastanawiam się czy wogole jest potrzeba coś takiego robić ... ( moim zdaniem nie ma ) bo nie rozumiem zastosowania takiego słownika ??? możesz mi wytłumaczyć???:)
Tanc...

Post autor: Tanc... »

Pablo ( 8) zawsze jakies zastosowanie - terminologii jest potrzebne - choc te podstawowe ) łatwiej jest powiedziec 1 słowo po kilku zajeciach niz ciagle zawile tłumaczyc - ( raz zawile wytłumaczysz i nazwiesz to i potem rzucasz tylko nazwe - hasło - i wiadomo o co chodzi - oj Pablo a' la par terre - ........... 8)
ODPOWIEDZ