SŁOWNIK TERMINÓW ZW. Z TAŃCEM WSPÓŁCZESNYM

Dyskusje na temat tańca współczesnego; zagadnienia praktyczne i teoretyczne; aktualne zjawiska i trendy;
dorotaholownia

SŁOWNIK TERMINÓW ZW. Z TAŃCEM WSPÓŁCZESNYM

Post autor: dorotaholownia »

A może by tak stworzyć także słownik pojęć związanych z tańcem współczesnym???/
sfra

Post autor: sfra »

Jestem za. Doroto, podejmiesz się tego dzieła ?
dorotaholownia

Post autor: dorotaholownia »

można pomyśleć...z pomoca miłośników... czemu nie
sfra

Post autor: sfra »

W takim razie prosimy o pomoc przy tworzeniu słownika. Prosz e zamieszczać hasła w postach (obrazki mile widziane). Potem wszystko uporządkujemy. :wink:
NaFFa

Post autor: NaFFa »

świetny pomysl w końcu terminy tanca wspolczesnego też sie przydadza :P:P
sisi

Post autor: sisi »

[color=darkred:f424ba1f4e]prosimy o nie zamieszczanie tu postów typu "przyda się taki słownik". to wszyscy wiemy :) prosimy tylko o ew. hasła/zdjęcia.[/color:f424ba1f4e]

ja podejmuję się napisania haseł do nazwisk (które jednocześnie są nazwami technik)
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

no na pewno trzeba umiescic pozycje rak i nog.
no i pas de bouree jazzowe, zasady piruetow we wspolczesnym... ;) kicki i tympodobne... ;) ślizgi...
sisi

Post autor: sisi »

proponuję ograniczyć słownik tylko do pojęć związanych z tańcem współczesnym, bo jak zaczniemy mieszać w to jazz i inne techniki, to taneczni nowicjusze mogą szybko się pogubić.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

ale mi sie tak po prostu napisalo jazzowy, poniewaz na balecie tak nazywa sie przedmiot na ktorym tanczymy... wspolczesny.
to nie sa typowo jazzowe kroki - tak mi sie wydaje.
wspolczesne ;)
Joanna

Post autor: Joanna »

Można by pogrup[ować, że oddzielnie jazzowe, oddzielnie współczesny.
Na współczesny to na pierwszy rzut będzie na pewno:
contract
release
swing
slide
sidefall (i inne, których nazw nie znam :) )
curve, tilt, arch, twist
spiral (spirala)
suspension (zawieszenie)
fall, recovery
collapsing
bounce
plie, grand plie
role (roll up, roll down)
sit spin
izolacje
improwizacja
contact improvisation
5 poziomów w kontakt impro
counterbalance
centrum (o jego doniosłej roli w modernie mówić nie trzeba ;) )

Z nazwisk te najbardziej znane to: Duncan, Graham, Ailey, Taylor, Cunningham, St. Denis, Limon, Horton, Laban, Tharp, itd.

Zdjęcia do terminów? Nie wydaje mi się do dobrym pomysłem, zupełnie sobie tego nie wyobrażam. Przecież nazwy w modernie nie oznaczają póz jako takich, ale raczej sposób wykonywania ruchu, jego rodzaj. A nawet jeśli odnoszą się do jakiejjś pozycji, to ich istota jest nieuchwytna na zdjęciu. Taniec współczesny to ruch, a nie dojście do pozycji i stanie w niej pół godziny.

Ale nie wiem czy się podejmuje opisu, bo jakimś wybitnym znawcą nie jestem, a takie 'chałupnicze' wyjaśnianie, to mogłoby więcej zagmatwać :)

Kasia - zupełnie nie wiem o czym mówisz?? Jakie pas de bouree, zasady piruetów, kicki? Osobiście nie spotkałam się z tymi nazwami, tzn. nie w kontekście tańca współczesnego. Kicki to mi się bardziej kojarzą z jakąś sztuka walki :)
Poza tym jazz przecież ma bardzo wiele odmian, może być również bardzo przestrzenny, z wieloma odniesieniami do baletu (to zresztą jest jego chyba najpierwotniejsza forma; popatrz np. na na jeden z wcześniejszych musicali, a pierwszy nakręcony w plenerze - tak troche historii kina tu przemycam ;) - "Na przepustce" /"On The Town").
ODPOWIEDZ