przeprost kolan

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Monia

Post autor: Monia »

Kto ma przeprosty i wykorzystuje je prawidłowo może się cieszyć. Ale na co przeprosty osobie, która w ogóle nie korzysta z tego "daru"? Nie trzeba jednak się martwić- można przeprosy też "wyrobić", ciężką pracą ale można :wink:
Maron

Post autor: Maron »

ja przeprosty wyrabiam kładąc nogę na biurku i naciskając z całej siły..

a tak mam pytanko. wczoraj strasznie mi strzeliło jakby w ścięgnie (?) pod kolanem. to jest dobrze czy źle? (bolało 3 sekundy, ale zaraz przeszło) czy to znaczy ze noga po tym jest bardziej rozciągnięta i wygięta?
Joanna

Post autor: Joanna »

Jak bolało to znaczy, że źle. To niekoniecznie działa tak, że teraz masz nogę bardziej 'wygiętą', bo teraz kolano musi mieć trochę czasu na zregenerowanie się, i może wręcz się zrobić mniej 'wygięt'e (mechanizm obronny). Wyłozyłam dość łopatologicznie ;) , ale tak w skrócie to się mniej więcej przedstawia.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

dlatego ja nie wyobrazam sobie wyrabiac przeprostow :shock: na szczescie nie mam tego problemu

[size=7:327c107306]mam przeprosty od urodzenia ;)[/size:327c107306]
Maron

Post autor: Maron »

no ale zauważyłam że po tym strzeleniu to moja noga jest bardziej rozciągnięta (lewa jest mniej rozciągnięta niż prawa.. tak samo mam gorszą równowagę na lewej)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

hehe, to postrzelajmy sobie w mięśniach i będziemy mieć nogi na 180*:P
Monia

Hehe....ja jednak wole tradycyjne metody:P A co do tych przeprostów to masz nie złe sposoby :wink: trzeba jednak chyba uważać...
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

i to bardzo... ja raczej z tego nie skorzystam <no, moze ;p>
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

ja tam mogłabym jeszcze trochę sobie przeprosty wyrobić bo aż tak dużych nie mam. A to się równo wyrobi czy jak, żebym potem nie miała w jednej nodze mega przeprostu a w drugiej prawie w cale :lol:
Monia

Nie wiem...chyba zależy to od tego czy będziesz regularnie rozciągać obie nogi, a nie tak, że jedną (bo np..lepsza) cały czas a drugą wcale
ODPOWIEDZ