Modern czy contemporary?
Modern czy contemporary?
Hej :)
Ostatnio zastanawiałam się, czy w Waszych szkołach na tańcu wspólczesnym dominuje Modern czy Contemporary? a może nauczyciel miesza i czasem robi jedno a czasem drugie? A jak Wy byście chcieli? Wolicie Modern czy Contemporary?
[size=9:3af12d994c]zastanawiałam się czy nie dać tego temetu do "taniec współczesny" ale wydaje mi się, że tutaj bardziej pasuje[/size:3af12d994c]
Pozdrawiam :)
Ostatnio zastanawiałam się, czy w Waszych szkołach na tańcu wspólczesnym dominuje Modern czy Contemporary? a może nauczyciel miesza i czasem robi jedno a czasem drugie? A jak Wy byście chcieli? Wolicie Modern czy Contemporary?
[size=9:3af12d994c]zastanawiałam się czy nie dać tego temetu do "taniec współczesny" ale wydaje mi się, że tutaj bardziej pasuje[/size:3af12d994c]
Pozdrawiam :)
no bo właściwie contemporary to jest to samo co współczesny. ale modern to też to samo co współczesny. Chodzi mi o to, że w polsce pod nazwą taniec współczesny kryje się zarówno modern jak i contemporary :) I interesuje mnie jak jest w Waszych szkołach.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie w niektórych zagranicznych szkołach podczas lekcji współczesnego są bębny na żywo (tak jak na klasyce jest pianino). Czy spotkaliście się kiedyś z czymś takim w Polsce?
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie w niektórych zagranicznych szkołach podczas lekcji współczesnego są bębny na żywo (tak jak na klasyce jest pianino). Czy spotkaliście się kiedyś z czymś takim w Polsce?
Modern to przecież nie tylko Martha Graham czy Merce Cunningham, nie zapominajmy o Isadorze Duncan i Alwinie Nikolais. Modern jako taki, uczony na kursach, czy na przykład w Rotterdam Dance Academy to jest jakby mieszanka styli wypracowanych przez te osoby. Poza tym żaden nauczyciel nie jest w stanie powtórzyć ich stylu. I nie sądzę, żeby w Polsce byli jacyś nauczyciele posiadający uprawnienia do nauczania metody Marthy Graham :)
Zastanawiam się, czy w Polsce są szkoły baletowe, w których uczy się na współczesnym tylko modernu (ale różnych odmian) albo tylko contemporary. Bo w większości szkół baletowych na świacie uzy się jednego albo drugiego. A w niektórych jest zamiast współczesnego jest jazz.
Zastanawiam się, czy w Polsce są szkoły baletowe, w których uczy się na współczesnym tylko modernu (ale różnych odmian) albo tylko contemporary. Bo w większości szkół baletowych na świacie uzy się jednego albo drugiego. A w niektórych jest zamiast współczesnego jest jazz.
no tak ale Duncan nie stworzyła techniki jako takiej(jeśli chodzi o Nikolaisa to się nie orientuję szczerze mówiąc). moja kumpela która skończyła poznańską OSB miała kiedyś zajęcia z nauczycielem od Grahamki, ale chyba nie był Polakiem;p a czy w Poznaniu czasem oprócz współczesnego nie ma osobno zajęć z jazzu?
-
madziadziama5