Modern czy contemporary?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Buba

Modern czy contemporary?

Post autor: Buba »

Hej :)
Ostatnio zastanawiałam się, czy w Waszych szkołach na tańcu wspólczesnym dominuje Modern czy Contemporary? a może nauczyciel miesza i czasem robi jedno a czasem drugie? A jak Wy byście chcieli? Wolicie Modern czy Contemporary?
[size=9:3af12d994c]zastanawiałam się czy nie dać tego temetu do "taniec współczesny" ale wydaje mi się, że tutaj bardziej pasuje[/size:3af12d994c]
Pozdrawiam :)
Alya

Post autor: Alya »

hmm kurcze ja współczesny tańczę i zawsze myślałam, ze contemporary i współczesny to to samo tylko pod inna nazwa. Bo raczej różnicy w lekcjach nie widziałam. Szczególnie że contemporary z ang. znaczy współczesny ^^
Buba

no bo właściwie contemporary to jest to samo co współczesny. ale modern to też to samo co współczesny. Chodzi mi o to, że w polsce pod nazwą taniec współczesny kryje się zarówno modern jak i contemporary :) I interesuje mnie jak jest w Waszych szkołach.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie w niektórych zagranicznych szkołach podczas lekcji współczesnego są bębny na żywo (tak jak na klasyce jest pianino). Czy spotkaliście się kiedyś z czymś takim w Polsce?
Alya

Post autor: Alya »

no w sumie u mnie jest tylko współczesny, a jak idę gdzieś na contemporary to nie widze różnicy ;P a jeszcze nigdy nie spotkałam się z muzyką na żywo na lekcji tańca współczesnego.
dede

Post autor: dede »

hmm jest jednak różnica pomiędzy lekcją tzw. Grahamki a lekcją opartą np. na Cunninghammie. lekcje na których ja byłam(nie w szkole w sensie) często czerpały z różnych źródeł, poza tym z tego co wiem to żeby prowadzić czyste Grahamowskie lekcje trzeba mieć uprawnienia i nie każdy może to robić.
Buba

Modern to przecież nie tylko Martha Graham czy Merce Cunningham, nie zapominajmy o Isadorze Duncan i Alwinie Nikolais. Modern jako taki, uczony na kursach, czy na przykład w Rotterdam Dance Academy to jest jakby mieszanka styli wypracowanych przez te osoby. Poza tym żaden nauczyciel nie jest w stanie powtórzyć ich stylu. I nie sądzę, żeby w Polsce byli jacyś nauczyciele posiadający uprawnienia do nauczania metody Marthy Graham :)
Zastanawiam się, czy w Polsce są szkoły baletowe, w których uczy się na współczesnym tylko modernu (ale różnych odmian) albo tylko contemporary. Bo w większości szkół baletowych na świacie uzy się jednego albo drugiego. A w niektórych jest zamiast współczesnego jest jazz.
dede

no tak ale Duncan nie stworzyła techniki jako takiej(jeśli chodzi o Nikolaisa to się nie orientuję szczerze mówiąc). moja kumpela która skończyła poznańską OSB miała kiedyś zajęcia z nauczycielem od Grahamki, ale chyba nie był Polakiem;p a czy w Poznaniu czasem oprócz współczesnego nie ma osobno zajęć z jazzu?
Buba

W poznaniu właśnie są, ale to jest jedyna baletówka w polasce, gadzie jest i jazz i współczesny. I z tego co mi wiadomo to w którajś baletówce (chyba też w poznańskiej) na partnerowaniu jest współczesny, tzn. nie robi sie klasycznych pas de deux tylko uczy sie partnerowania we współczesnym :)
dede

hehe bo Poznań to jest fajny;p nie no żartuje, ale tam nie traktuje się współczesnego po macoszemu. Zawdzięczamy to pani Wycichowskiej;p
madziadziama5

Post autor: madziadziama5 »

Contemporary jest to jakby amerykański taniec współczesny dlatego tak t.współczesny różni się od tego jaki jest w Polsce i w innych krajach..
ODPOWIEDZ