Matylda Krzesińska

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Chiaranzana

Matylda Krzesińska

Post autor: Chiaranzana »

Mam problem. Wyczytałam ze niektorzy uwazaja Matylde za rosyjska balerine, dlaczego skoro byla corka polskiego tancerza Feliksa Krzesinskiego. Myslalam ze narodowosc ma sie po ojcu. Albo ja cos pokrecilam.

A druga rzecz czy ktos wie jaka jest historia nadawania tytulu [i:ae665bb9c3]Primabalerina Assoluta[/i:ae665bb9c3] i jakie tancerki zdobyly ten tytul w kolejnosci.

Czy ktos moze ogladal film o Matyldzie (rosyjski) chyba z 2008 roku [i:ae665bb9c3]Zwezda Imperii[/i:ae665bb9c3]
Blanche

Post autor: Blanche »

Teoretycznie może jest Polką, ale zastanawiałam się jakiś czas temu, czy określenie "polska primaballerina" nie byłaby przesadą - związana była z Maryjskim, tam się uczyła, tam tańczyła, tam została [i:5ff454c073]assolutą[/i:5ff454c073]. Jak dla mnie uznanie, że jest to "rosyjska primaballerina o polskich korzeniach", jest całkowicie satysfakcjonujące ;).
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

A czy Matylda Krzesińska jest w ogóle uznawana za primaballerinę assolutę? Zawsze wydawało mi się, że "oficjalnych" rosyjskich assolut jest w sumie cztery: Pawłowa, Karsawina, Ułanowa i Plisiecka. Później oczywiście tytuły te przypadały w udziale niektórym zachodnim tancerkom (Fracci, Alonso itp.) Może ktoś kompetentny zechce jeszcze zabrać głos, bo wydawało mi się do tej pory, że wszystkie te podziały są dla mnie w miarę jasne, ale teraz ten temat wzbudził moje wątpliwości..
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

XX
Blanche

Hmm, mi się wydaje, że Karsawina nie była [i:2c93007278]assolutą[/i:2c93007278], a Krzesińska właśnie tak, co z resztą potwierdza wikipedia. Pawłowa też - oficjalnie - nie miała tego tytułu.
[URL=http://en.wikipedia.org/wiki/Ballerina#Prima_ballerina_assoluta]link do wikipedii[/URL]
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

ja tam nie wiem.
Ale romans z carem Mikołajem to miala? zgadzacie sie czy to niepewne?
Ewa J.

Ojej, a co tu ma do rzeczy jakiś romans z carem Mikołajem? Poza tym biorąc pod uwagę tytuł jej wspomnień: "Romans z Carem Mikołajem i lata następne..." to dosyć dziwne pytanie zadajesz. Szczegółów nie znam, bo nie mam tej książki, ale pewnie gdybyś poszukała w internecie dokładnie to znajdziesz jakieś bardziej konkretne informacje na ten temat.

Co do informacji z wikipedii to wydają mi się dziwne. Przy całym moim szacunku do Ferri (każdy tutaj wie, że jest jedną z moich ulubionych tancerek), ale ona raczej na pewno nie ma tego tytułu. I w mojej poprzedniej wypowiedzi zastosowałam oczywiście pewne uproszczenie; już kiedyś była o tym mowa na forum, że nie ma czegoś takiego jak oficjalne nadanie tytułu [i:87b8533821]assoluty[/i:87b8533821], to raczej gest ze strony środowiska tanecznego, jak najbardziej nieformalny. Więc jeśli mówimy o tym, że ktoś jest nazwany oficjalnie lub nie, to takie twierdzenie nie bardzo przystaje do rzeczywistości według mnie ;) I właśnie - może stąd te komplikacje i wątpliwości co do niektórych tancerek, ale jeśli akurat o Pawłową i Karsawinę chodzi, to jestem wręcz pewna, że zostały uhonorowane tym tytułem, lub precyzyjniej; że w powszechnej opinii uważane są za [i:87b8533821]assoluty[/i:87b8533821]. Jeśli jest, jak mówisz; że jednak niekoniecznie, to byłabym bardzo zdziwiona. Tym bardziej niecierpliwe oczekuję teraz na rozwianie powstałych wątpliwości przez jakiegoś fachowca:)
Blanche

Na wikipedii też jest lista [i:c2cf9a0218]assolut[/i:c2cf9a0218] wraz z informacją, przez kogo ten, nazwijmy to umownie, tytuł został nadany. Pierwsza, czyli Legnani, została tak nazwana przez Petipę, Krzesińska - zapewne również dzięki jej powiązaniom z dworem - przez cara. Ale widzę, że wikipedia nikogo nie przekonuje, więc dam linki do innych źródeł ;) :
[URL]http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080223164009AAIZbqq[/URL]
[URL]http://www.ballet.co.uk/cgi-bin/dcforum/dcboard.cgi?forum=happening&mark=3598&az=previous_topic&archive=yes[/URL]
[URL]http://www.dancer.com/tom-parsons/faq_2.html#asolu[/URL]
W tym ostatnim jest fragment:
[quote:c2cf9a0218]So, technically there have been only two such honored ballerinas in ballet history; three if you include the Soviet continuation of the tradition; and four if you consider the Royal Ballet's borrowing of the title for its own. [/quote:c2cf9a0218].

Co do Ferri:
[URL]http://www.teatroallascala.org/en/teatropiermarini/complessi_artistici/corpo_di_ballo/corpo_di_ballo_page_3.html[/URL]
[quote:c2cf9a0218]Having trained at the Scala Ballet School and perfected her skills at the Royal Ballet School in London, she became in 1992 prima ballerina assoluta at the Scala Theatre. [/quote:c2cf9a0218]
Zatem w przypadku Ferri raczej zostało to użyte w przenośni.
Ewa J.

No tak, oprócz tych linków, spojrzałam jeszcze teraz na ta listę z wikipedii, rzeczywiście jest tak, jak twierdzisz. Tylko jedna rzecz nadal mnie zastanawia; właśnie ta tabela dotycząca tego, kto tytuł nadaje. W ten sposób wygląda to na sformalizowaną procedurę, a przecież, zakładając, że to tytuł przyznawany oficjalnie, możliwość jego nadania musiała by być w ręku jakiejś konkretnej instytucji, ewentualnie osoby (głowa państwa, monarcha). A widzimy wyraźnie, że (według wikipedii) to miano nadawali nie tylko car, król, królowa, prezydent, ale też choreograf (Petipa), a nawet teatr (La Scala). To trochę tak, jakby, dajmy na to, Teatr Wielki, albo Krzysztof Pastor mianował teraz jakąś naszą tancerkę primaballeriną assolutą - chociaż w praktyce na pewno by się to nie przyjęło, to teoretycznie byłoby możliwe, jeśli przyjąć, że to co napisano na wikipedii jest zgodne z prawdą. I przepraszam za te dziwne porównania, ale chciałam w ten sposób zobrazować moje wątpliwości, bo teraz już zupełnie mam mętlik w głowie..
jaromir

Post autor: jaromir »

Wydaje się, ze wpis angielski w wili daje jakiś pogląd ;[URL=http://en.wikipedia.org/wiki/Ballerina#Prima_ballerina_assoluta]http://en.wikipedia.org/wiki/Ballerina#Prima_ballerina_assoluta[/URL]

Ten dawny tytuł odświeżył Petipa, drugą osoba z tym tytułem była Matylda , nie bez inspiracji dworu, kt ora mieła polskie korzenie, ale jak tysiace innych ludzi w jej sytuacji i w tamtym czasie odczuwala tozsamośc rosyjską, gdyż cale zycie spędzila , na dworze Imperium itd, to był jej bliski świat. Jest się tej narodowości , którą się czuje.
Obywatelstwo moze być z miejsca urodzenia jak w krajach zamorskich lub wg rodzicow jak w Europie.
Matylda w tamtych okolicznościach ( po 1917 roku ) była zapewne bezpaństwowcem wyposażonym w paszport nansenowski, aby mogła podrózowac.

Sam tytuł jest symboliczny i przeznaczony dla wyrozniajacej sie tancerki z posrod tych juz na topie.
W Rosji Ulanowa i Plisiecka, w UK Fonteyn i Markowa, poza tym Ferri i Alonso, ale tez jedna Szwedka, ktora ma 57 lat i zalozyla nowa szkole w sztokholmie i zmarła już Spira z RPA, ktora jednak dostala ten tytuł jakby "lokalnie".
Nikt z Francji i z USA.

Po prostu tytuł, symbol, honor wyrażajacy szacunek i uwielbienie.
ODPOWIEDZ