Podstwowe kroki w balecie

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Yoko

Podstwowe kroki w balecie

Post autor: Yoko »

Tak się wczoraj zastanawiałam, co ludzie uważają za podstawowe pas w balecie. Więc oto ta ankieta!
Kasia G

Post autor: Kasia G »

pytanie jest nieprecyzyjne:
co ludzie uznają za podstawowe kroki w balecie? - ludzie czyli kto? Ludzie czyli społeczeństwo, ludzie czyli ci, co oglądają balet? Ogólnie ludziom nie znającym się na balecie balet kojaży się z "drobieniem na palcach".
Ludzie którzy znają się na balecie wiedza ze jest co najmniej kilkanascie podstawowych dla baletu klasycznego pas i ćwiczeń: battement w róznych formach (podstawowe to tendus), plie, developpe, rond de jambe itd itp. Więc nie bardzo wiem co ta ankieta ma wyjaśnić?
Yoko

Post autor: Yoko »

Chodzi mi o to, co myślą ludzie związani w jakiś sposób z baletem.
Joanna

Post autor: Joanna »

to nie jest tak, co myślą/ uważają ludzie, związani z baletem czy nie. balet po prostu MA pewne formalnie ustanowione kroki, które z nich są podstawowe itp. można się zasugerować np. programem nauki t. klasycznego dla szkół baletowych (do znalezienia na forum). to tak, jakby zapytać, co ludzie uwazają za podstawowe w np. nauce matematyki czy języka obcego. a to nie ma, co sobie uważają, tylko po prostu pewne rzeczy sa ustalone, opisane, i już, nie ma tu nic do 'uważania sobie'.
Joanna

Post autor: Joanna »

poza tym, co jest pas (krokiem), to też jest ściśle określone. i to, co jest elementem ruchu, co obrotem, itp. też.
madziadziama5

Post autor: madziadziama5 »

sądze że ważne jest plie. Ale wszystko jest ważne xd
alexa07

Post autor: alexa07 »

no dokladnie w klasyce nie da sie jednoznaczenie i konkretnie wskazac figury badz cwiczenia najwazniejszego bo kazde cwiczenie rozwija u tancerza inna partie miesni.... takze wszystkie cwiczenia sa na rowni wazne :D
Cheryl

Post autor: Cheryl »

plie.
Maron

Post autor: Maron »

ja też uważam że plie... Joanna ma nawet taki fajny cytat w sygnaturze...
sisha945

Post autor: sisha945 »

ja sie zgadzam z alexą, ale właśnie plie jest podstawa, i praktycznie do wszystkiego jest niezbędne.
ODPOWIEDZ