Prix de Lausanne 2010

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Agasiek

Prix de Lausanne 2010

Post autor: Agasiek »

No zostało tylko trochę ponad tydzień do rozpoczęcia konkursu. Czy ktoś może wie o kandydatach z Polski o ile są takowi.. :D
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

wygląda na to, że niestety nie ma kandydatów z Polski :sad:

http://www.prixdelausanne.org/v4/index.php/en/selected-candidates-2010.html

ps nie wiem czy tez tak macie ale zazwyczaj osoby, ktore mi sie najbardziej podobaja nie wygrywaja tego konkursu :sad: , czasem dostana stypendium ale bardzo bardzo rzadko... No ale moze to dlatego, ze moje oko nie jest okoiem fachowca :wink: .
jaromir

Post autor: jaromir »

Liczba kandydatów z krajów, gdzie tańczy sie ok 10 godzin wczesniej niz w Polsce robi wrażenie.
Sagittaire

tak, tez na to zwróciłam uwagę - Azja rządzi. Zwraca uwage zwlaszcza to, ze w latach osiemdziesiatych prawie wcale ich nie bylo
Joanna

Post autor: Joanna »

ja już od dawna powtarzam, że Azjaci to są obecnie najlepsi tancerze... Korea, Chiny, Japonia - tancerzy z tych krajów spotkać można spotkać w niemal każdym czołowym zespole zarówno klasycznym, jak i współczesnym, nierzadko na wysokich pozycjach. Stąd nie dziwi ich liczba na tak prestiżowym konkursie jak w Lozannie - raczej jest potwierdzeniem tego, jak obecnie wygląda europejskie środowisko tańca (chyba coraz mniej europejskie;) )
Sagittaire

teraz to jeszcze mamy europejczykow naszych wspaniałych ale jak w Polsce i Europie taniec klasyczny (zwlaszcza) bedzie tak promowany jak teraz i bedzie wciaz tak spychany i beda szalec z emeryturami dla tancerzy w wieku 100 lat, to za kilkadziesiat lat zaden rodzic w Europie nie posle dziecka do szkoly baletowej.
Za kilkadziesiat lat to mozliwe ze jedynymi tancerzami beda Azjaci (co mi osobiscie nie przeszkadza, bo oprocz techniki lubie ich wyglad zewnetrzny i bardzo mi sie podobaja genialne azjatki . (w sumie najlepsza Odetta-Odylia , jaka widzialam to Koreanka... i do glowy mi nie przyszlo myslaec ze wolalabym w Jeziorze bardziej europejskie rysy twarzy)
Father

Post autor: Father »

[quote:594dd4e336="Joanna"]ja już od dawna powtarzam, że Azjaci to są obecnie najlepsi tancerze...[/quote:594dd4e336]
*
*Najlepsi informatycy, najlepsi studenci w ogóle naj,naj, Czyżbyśmy byli skazani na odstrzał? A nie, bo Europejki są ładniejsze :smile:
*
*
*
Sagittaire

[quote:a368fd06b0="Father"][, Czyżbyśmy byli skazani na odstrzał? A nie, *
*
*[/quote:a368fd06b0]

a tak, bo Azjaci to rasa wschodząca w odróżnieniu od naszej :D
Torin

Post autor: Torin »

A więc !!!
To mówie ja szowinista i inny taki :)
Ja tam bym cierpiał nie mogąć oglądać europejskich tancerek na scenie !!!
Nie tylko technika i inne takie sie (dla mnie) liczą po prostu bardziej hmmm lubie ogladać odettę kojarząca mnię sie z jakąś hmm europejska księżniczka niż z wojowniczka ninaja ;)

Torin
p.s.
i co z tego że z tancerek krakowskiej opery najbardziej lubię Mizuki Kurosawę ;)
p.s.II
a w ogóle to Azjatki są strasznie fajne :) i tak śmiesznie idzie się z nimi dogadywać "po polsku" (wiem co mówię ojjjj wiem ;) )
p.s.III
no odstrzał może nastąpić - Arabowie się już o to postarają :) i problem baletu w kalifacie krakowskim może przestać istnieć :D ;)
Sagittaire

[quote:e2adb767e8="Torin"]AJa tam bym cierpiał nie mogąć oglądać europejskich tancerek na scenie !!!
p.s.
i co z tego że z tancerek krakowskiej opery najbardziej lubię Mizuki Kurosawę ;)
;)[/quote:e2adb767e8]

tekst super :D .
A skoro tak mówimy , to ja uwielbiam Azjatki i za taniec i za wygląd, ale przyznam szczerze, ze nie zachwycił mnie jeszcze ani jeden tancerz płci męskiej rodem z Azji
ODPOWIEDZ