Podstawy z teorii tańca

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
endoflive

Podstawy z teorii tańca

Post autor: endoflive »

Z góry przepraszam jeśli taki temat już był ;)
A więc, chciała bym dowiedzieć się czegoś o balecie... podstawy jakieś mi są potrzebne , takie "must have" z zakresu baletu i chciała bym się was zapytać , gdyż wydaje mi się ze nikt inny mi lepiej nie doradzi... co należało by przeczytać, obejrzeć itp ?
porky

Post autor: porky »

nie da sie tego powiedzieć. podstawą w balecie, sąchęci, i świadomość ciężkiej pracy. podstawy podstaw to plie, 5 pozycij nóg(oczywiście wykręcone piękne stopy), battements, chassé, releve. To chyba podstawy, tak naprawde chęci i wykręcenie plus silna wola. to tyle co ja moge Ci powiedzieć. Może ktoś inny coś powie.
Agasiek

Post autor: Agasiek »

[quote:ed2752b088="porky"]nie da sie tego powiedzieć. podstawą w balecie, sąchęci, i świadomość ciężkiej pracy. podstawy podstaw to plie, 5 pozycij nóg(oczywiście wykręcone piękne stopy), battements, chassé, releve. To chyba podstawy, tak naprawde chęci i wykręcenie plus silna wola. to tyle co ja moge Ci powiedzieć. Może ktoś inny coś powie.[/quote:ed2752b088]
Chasse? A dlaczego chasse? :/
endoflive

kurczę, chyba źle sformułowałam moja wypowiedź...

nie chodzi mi o praktyczne umiejętności a raczej o historię tańca ;), najwybitniejszych choreografów, tancerzy i tancerki, najlepsze szkoły itp.
..::Caroline::.

Post autor: ..::Caroline::. »

ja proponuję poczytać trochę nasze forum...
endoflive

forum swoją drogą....
;)
ale chciała bym też coś fachowego na ten temat poczytac
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Kilka pozycji :
Irena Turska Krotki zarys historii tanca i baletu

Tacjanna Wysocka Historia baletu

Wlodzimierz Tomaszewski Czlowiek Tanczacy

Ksiazki Roderyka Lange - nie pamietam tytulow. To z pogranicza antropologii tanca i kultury.

Polecam tez encyklopedie baletu ale w jezyku rosyjskim, duza , gruba ksiazka ma zielona okladke i zlocone litery.

Nie wiem jakim okresem sie pasjonujesz w historii tanca......sa pamietniki, wspomnienia....
mysle ze na poczatek to dobry spis lektur.

Zycze milej lektury.
endoflive

dziękuję wielce ;))

odpuszczę sobie może tą w języku rosyjskim bo to raczej nie moja bajka... ale i tak wielkie dzięki ;)) i jak byś mi jeszcze mogła powiedzieć... powinnam tych książek raczej w kantykwariatach szukać pewnie ?
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Raczej w antykwariacie, ale chyba Turnau została wznowiona.
sisha945

Post autor: sisha945 »

czesc z nich jest dostepna na allegro ;
http://allegro.pl/item858896928_turska_krotki_zarys_historii_tanca_i_baletu.html
http://allegro.pl/item837565998_tacjanna_wysocka_dzieje_baletu.html
ODPOWIEDZ