Podstawy z teorii tańca
Podstawy z teorii tańca
Z góry przepraszam jeśli taki temat już był ;)
A więc, chciała bym dowiedzieć się czegoś o balecie... podstawy jakieś mi są potrzebne , takie "must have" z zakresu baletu i chciała bym się was zapytać , gdyż wydaje mi się ze nikt inny mi lepiej nie doradzi... co należało by przeczytać, obejrzeć itp ?
A więc, chciała bym dowiedzieć się czegoś o balecie... podstawy jakieś mi są potrzebne , takie "must have" z zakresu baletu i chciała bym się was zapytać , gdyż wydaje mi się ze nikt inny mi lepiej nie doradzi... co należało by przeczytać, obejrzeć itp ?
nie da sie tego powiedzieć. podstawą w balecie, sąchęci, i świadomość ciężkiej pracy. podstawy podstaw to plie, 5 pozycij nóg(oczywiście wykręcone piękne stopy), battements, chassé, releve. To chyba podstawy, tak naprawde chęci i wykręcenie plus silna wola. to tyle co ja moge Ci powiedzieć. Może ktoś inny coś powie.
[quote:ed2752b088="porky"]nie da sie tego powiedzieć. podstawą w balecie, sąchęci, i świadomość ciężkiej pracy. podstawy podstaw to plie, 5 pozycij nóg(oczywiście wykręcone piękne stopy), battements, chassé, releve. To chyba podstawy, tak naprawde chęci i wykręcenie plus silna wola. to tyle co ja moge Ci powiedzieć. Może ktoś inny coś powie.[/quote:ed2752b088]
Chasse? A dlaczego chasse? :/
Chasse? A dlaczego chasse? :/
-
..::Caroline::.
-
Chiaranzana
Kilka pozycji :
Irena Turska Krotki zarys historii tanca i baletu
Tacjanna Wysocka Historia baletu
Wlodzimierz Tomaszewski Czlowiek Tanczacy
Ksiazki Roderyka Lange - nie pamietam tytulow. To z pogranicza antropologii tanca i kultury.
Polecam tez encyklopedie baletu ale w jezyku rosyjskim, duza , gruba ksiazka ma zielona okladke i zlocone litery.
Nie wiem jakim okresem sie pasjonujesz w historii tanca......sa pamietniki, wspomnienia....
mysle ze na poczatek to dobry spis lektur.
Zycze milej lektury.
Irena Turska Krotki zarys historii tanca i baletu
Tacjanna Wysocka Historia baletu
Wlodzimierz Tomaszewski Czlowiek Tanczacy
Ksiazki Roderyka Lange - nie pamietam tytulow. To z pogranicza antropologii tanca i kultury.
Polecam tez encyklopedie baletu ale w jezyku rosyjskim, duza , gruba ksiazka ma zielona okladke i zlocone litery.
Nie wiem jakim okresem sie pasjonujesz w historii tanca......sa pamietniki, wspomnienia....
mysle ze na poczatek to dobry spis lektur.
Zycze milej lektury.
-
Chiaranzana