Niedoprost kolan

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Siunia

Niedoprost kolan

Post autor: Siunia »

No właśnie. Czy istnieje coś takiego jak niedoprost kolan? Bo zauważyłam, że kiedy stoję w 1 pozycji, to mam duuuży problem, żeby złączyć kolana. Zastanawiam się, czy mogę mieć coś takiego jak niedoprost, albo co...
Joanna

Post autor: Joanna »

tak, istnieje
Alleoya

Post autor: Alleoya »

Czy można jakoś "zniwelować" niedoprost? Czy są jakieś sposoby, by wyćwiczyć kolana, by były proste? Nie mam takiego problemu, ale chciałabym wiedzieć, bo znam dzieczyny z takim problemem i chciałabym im pomóc :) (moje kochane dobre serce... 8) )
Nati

Post autor: Nati »

wg mnie da się :) tak samo jak da się wypracować przeprosty. Trzeba chcieć po prostu i pracować nad tym. Musisz skupiać się w każdym ćwiczeniu na to by prostować kolana. Stojąc czy w inncyh pozycjach napierać by te kolana popchać do tyłul. Wziąć nogę do góry i na mocne fleksy zrobić łapiąc stopę ręką. Jeszcze taki może się wydać drastyczny sposób-usiądz na podłodze i pod stopy podłuż niewielki podest (np.materac...poduyszka za miękka), tak bys miala nogi lekko w górze i poproś kogoś (lepiej nie za ciężkiego) by stanął na kolanach, tylko trzeba to robic bardzo w wyczuciem i delikatnie... albo stan na schodach samymi palcami tak ze pięty są w dół (robią sie fleksy) i jak najmocniej prostuj nogi.... Albo stan w nieszerokiej 2 pozycji i staraj sie by miejsca pod kolanem sie złączyły
Te sposoby to takie jakie ja wykorzystuje robiąc sobie lekkie przeprosty :)
BBy

Post autor: BBy »

ja mam takie kolana o jakich mowa;) ale to jeszcze nie tragedia..codziennie cwiczę po kilka minut i wiem, że jest coraz lepiej.

Ja staram się stanąc w I (całkowicie w lini prostej) na ugiętych kolanach, i delkiatnie się podnoszę coraz więcej i kiedy napotykam problemy czy bół to odczekuje w tej pozycji w której stoję przez kilka sekund i dalej staram się podnosic do góry.

jeśli napisałam coś niezrozumiale to przepraszam,
Siunia

A niedoprost jest wrodzony, czy może być skutkiem niepoprawnego wykonywania ćwiczeń?
Maron

Post autor: Maron »

raczej wrodzony...
Siunia

Tylko raczej...?
Maron

Post autor: Maron »

napisałam raczej bo nie jestem specjalistą, ale zdaje mi się że źle wykonywane ćwiczenia mogą najwyżej wpłynąć na ścięgna i mięśnie [np. że jest za bardzo wszystko zbite bo się nie rozciąga albo źle używa owych mięśni i one rosną] ale chyba nikt nie ma takich przykurczów żeby nie móc wyprostować kolana [chyba że się miało uszkodzone]
myślę że niedoprosty to coś jak lordoza [w jakimś stopniu się to dziedziczy - skłonności] lub jak wszelakie formy krzywych nóg [np. iksowate] które powstają gdy jeszcze jesteśmy dziećmi i rośniemy.
baletnicamarta

Post autor: baletnicamarta »

Czy mogę się zapytać na tym temacie jak ćwiczyć prze prosty??? bo z tym niestety u mnie słabo!! proszę o odpowiedź
ODPOWIEDZ