Niedoprost kolan
Niedoprost kolan
No właśnie. Czy istnieje coś takiego jak niedoprost kolan? Bo zauważyłam, że kiedy stoję w 1 pozycji, to mam duuuży problem, żeby złączyć kolana. Zastanawiam się, czy mogę mieć coś takiego jak niedoprost, albo co...
wg mnie da się :) tak samo jak da się wypracować przeprosty. Trzeba chcieć po prostu i pracować nad tym. Musisz skupiać się w każdym ćwiczeniu na to by prostować kolana. Stojąc czy w inncyh pozycjach napierać by te kolana popchać do tyłul. Wziąć nogę do góry i na mocne fleksy zrobić łapiąc stopę ręką. Jeszcze taki może się wydać drastyczny sposób-usiądz na podłodze i pod stopy podłuż niewielki podest (np.materac...poduyszka za miękka), tak bys miala nogi lekko w górze i poproś kogoś (lepiej nie za ciężkiego) by stanął na kolanach, tylko trzeba to robic bardzo w wyczuciem i delikatnie... albo stan na schodach samymi palcami tak ze pięty są w dół (robią sie fleksy) i jak najmocniej prostuj nogi.... Albo stan w nieszerokiej 2 pozycji i staraj sie by miejsca pod kolanem sie złączyły
Te sposoby to takie jakie ja wykorzystuje robiąc sobie lekkie przeprosty :)
Te sposoby to takie jakie ja wykorzystuje robiąc sobie lekkie przeprosty :)
ja mam takie kolana o jakich mowa;) ale to jeszcze nie tragedia..codziennie cwiczę po kilka minut i wiem, że jest coraz lepiej.
Ja staram się stanąc w I (całkowicie w lini prostej) na ugiętych kolanach, i delkiatnie się podnoszę coraz więcej i kiedy napotykam problemy czy bół to odczekuje w tej pozycji w której stoję przez kilka sekund i dalej staram się podnosic do góry.
jeśli napisałam coś niezrozumiale to przepraszam,
Ja staram się stanąc w I (całkowicie w lini prostej) na ugiętych kolanach, i delkiatnie się podnoszę coraz więcej i kiedy napotykam problemy czy bół to odczekuje w tej pozycji w której stoję przez kilka sekund i dalej staram się podnosic do góry.
jeśli napisałam coś niezrozumiale to przepraszam,
napisałam raczej bo nie jestem specjalistą, ale zdaje mi się że źle wykonywane ćwiczenia mogą najwyżej wpłynąć na ścięgna i mięśnie [np. że jest za bardzo wszystko zbite bo się nie rozciąga albo źle używa owych mięśni i one rosną] ale chyba nikt nie ma takich przykurczów żeby nie móc wyprostować kolana [chyba że się miało uszkodzone]
myślę że niedoprosty to coś jak lordoza [w jakimś stopniu się to dziedziczy - skłonności] lub jak wszelakie formy krzywych nóg [np. iksowate] które powstają gdy jeszcze jesteśmy dziećmi i rośniemy.
myślę że niedoprosty to coś jak lordoza [w jakimś stopniu się to dziedziczy - skłonności] lub jak wszelakie formy krzywych nóg [np. iksowate] które powstają gdy jeszcze jesteśmy dziećmi i rośniemy.
-
baletnicamarta